Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

17° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi Sergisi

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Yer: Konak İlçesi, Tan Mahallesi (119 Ada 4 Parsel) 838 Sokak No:23
Tarih: 19.09.2022 tarihinde açılışı gerçekleştirilmiştir.

Yapının Tarihçesi

Alanyalı ya da Yemişcizade Konağı olarak kaynaklarda değinilen yapı, 19. Yüzyılda İzmir’de inşa edilmiş, dönemin mimari özelliklerini barındıran konut yapılarından biridir. Yapı üretildiği dönemin bölgedeki mimarlık anlayışının bir uzantısı olarak neo-klasik biçimde tasarlanmış ve kullanıcıya özel süsleme ve detaylarla zenginleştirilmiştir. Zamana ve kullanıma bağlı tahribatlara rağmen, yapı önemli özelliklerini günümüze değin koruyabilmiştir.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Tapu Kadastro Müdürlüğü ve Askerlik Şubesi olarak kullanılan Konak, 1950- 1969 yılları arasında Kestelli Kız Okulu olarak hizmet vermiştir. Bu tarihten sonra trikotaj atölyesi olarak kiralanan yapı, 1979 yılında S.S. Akevler Hizmet ve Dayanışma Kooperatifi’ne satılmıştır.
Yapı Konak Belediyesi tarafından 2013 yılında kamulaştırılmıştır. Konak Belediyesi tarafından hazırlatılan rölöve, restorasyon, restitüsyon projelerine uygun olarak restorasyonu tamamlanmıştır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile Konak Belediyesi arasında gerçekleştirilen protokol doğrultusunda, yapının “Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi” olarak kullanılması için Belediyemizce çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi

İzmir, Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşunla Kurtuluş Savaşımızın Parantezinin açıldığı, Yüzbaşı Şerafettin’in bayrağımızı göndere çekmesi ile bu savaşın şan ve şerefle sonlandığı şehirdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Saygıdeğer İzmirliler, siz çok üzüldünüz; çünkü çok acılar ve eziyetler gördünüz. Mutlusunuz, çünkü bütün memleket sizi kutsal bir kurtuluş hedefi olarak kabul etmiştir.” cümlesinden de anlaşılacağı gibi İzmir Kurtuluş Savaşının nihai hedefi olarak kabul edilmiştir. Bu yüzden 9 Eylül 1922 sadece İzmir’in ve İzmirlilerin değil tüm Türkiye’nin, tüm Türk Milletinin kurtuluş günüdür. Bu sebeple bu kutlu günün 100. Yılında; İzmir’e ve Türkiye’ye Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve İzmir’e yakışır bir Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi kazandırmak amaçlanmıştır. Bu Anı Evi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimize minnet borcumuzu ödemenin en güzel şekli olduğu gibi, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza ve gençlerimize de Atatürk’ün büyüklüğünü ve önemini anlatmanın en güzel yollarından biri olmuştur. Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi’nin bu ana amaç ve işlevinin yanında bir başka büyük yararı da; müze, ekleriyle, Kadifekale, Agora, Antik Tiyatro ve Tarihi Kemeraltı’nın ortasında yer alarak, şehrimizin tarih turizminin merkezini oluşturmaktır.

Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi, vatandaşların Kurtuluş Savaşı anı bağışlarına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca kurtuluşumuzun 100. Yılı temasına ait sergileme ve sunum kararlarının gerektirdiği içerik, kurgu, sergileme tekniklerine sahip malzemelere uygun sergileme mekânlarının tasarım projeleri geliştirilip Müdürlüğümüzce uygulanmıştır.