Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

16° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

İzmir Tarımı Mobil Uygulaması

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

İzmir Tarımı Mobil Uygulaması, İzmir genelinde tarımsal faaliyet gösteren üreticilere, uydu görüntüleme sistemlerinin tarımsal algoritmalarla analiz edilmesi ile profesyonel zirai destek alabilecekleri, tarlanın durumunu uzaktan takip ederek, ilaçlama, gübreleme, sulama ve yetiştiricilik kararlarını veri desteği ile alabilecekleri, aynı zamanda açık pazar modülü ile ürünlerini sergileyebilecekleri ve alıcılarla buluşturabilecekleri bir uygulamadır.
Mobil Uygulamada bulunan ekran ve modüller şöyledir.
 
Kayıt Modülü: İzmir genelinde tarımsal üretim yapan üreticilerin kimlik, iletişim, üretim alan parsel ve ürün bilgisinin alınarak kayıt işleminin tamamlandığı bölümdür. Burada alınan bilgiler ile üreticinin üretimine özgü bilgilendirme servisleri devreye alınacak ve tarımsal bir envanter oluşturularak şehirdeki üreticilerle bir iletişim altyapısı sağlanacaktır.
 
Hikayeler: Uygulama ana ekranı üzerinde bulunan ve tarımsal haberlerin ve hikayelerin paylaşıldığı üretimle ilgili bilgiler aktarılan bölümdür. Bu bölümde Dona Karşı Önlemler, Aşılama yöntemleri, Yağışlı havada traktör kullanımı vb. öğretici hikayelerin paylaşımı sağlanacaktır. · Üreticilerin tarla veya bahçelerini kaydettikleri bölümde ada parsel numarasıyla veya harita üzerinden elle çizilerek de tarla kaydı yapılabilecektir. Tarlada üretilecek ürün türü, ekim dikim tarihi, hasat tarihi vb. bilgiler girilebilecektir. Kaydedilen tarlalar ve üretim bilgileri ana sayfada tarla kartlarında görülebilecek ve aralarında gezilebilecektir.
Tarla kartları üzerinde bulunan düğmeler ile;
 
- Yetiştiricilik önerileri seçilerek tarla ve üretilen ürünle ilgili yetiştiricilik önerileri alınabilecektir.

- Hava durumu seçilerek tarlanızın bulunduğu koordinattaki hava olayları ve toprak sıcaklık bilgileri haftalık olarak görülebilecektir. Yaklaşan don, aşırı yağış uyarıları anlık bildirim olarak iletilecektir.

- İlaçlama önerileri seçilerek ilaçlama yapılabilecek gün ve zamanlar görülebilecek ve bu şekilde ilaçlama programı hazırlanabilecektir. Aynı zamanda üretilen ürüne uygun hastalık görülme olasılıkları ve alınacak önlemler alınabilecektir.

- Gübreleme önerileri seçilerek toprak analiz değerleri girildiğinde ihtiyaç duyulan gübre miktar ve türleri öneri olarak alınabilecektir.

- Sulama önerileri seçilerek tarlanın konumuna ve üretilen ürüne uygun sulama programı alınabilecektir.

- Hastalık Risk Durumu seçilerek birçok hastalığın görülme olasılıkları haftalık olarak takip edilebilecektir.

- Bitki Sağlığı Takibi: Üreticinin kayıt ettiği tarlasındaki ürünü uydu görüntüleme sistemleri ve tarımsal algoritmalar kullanılarak takibi ile fenolojik gelişim durumunun tarihli olarak analizi yapılabilecektir. Böylelikle tarladaki bitkilerin gelişim alanları renklerle ve yüzdelerle görülebilecek sorunlu noktalar tarihsel olarak takip edilebilecektir. Üretici tarlasının neresinde gelişim geriliği olduğunu uygulama üzerinden görebilecek, tarihsel olarak geriye dönük izleyebilecek ve mühendise sor modülü üzerinden zirai destek alabilecektir.

- Canlı Yağış Takibi ve Fırtına Takibi: Tarlaların bulunduğu bölgeler üzerindeki yağış bulutlarını ve yağışı şiddet, mm/sa ve dBZ cinsinden anlık takip edilebilecektir.

- Tarımsal Haberler:Tarımla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili haberlerin veya tarımsal haberlerin bulunduğu modüldür.

- Açık Pazar: Üreticilerin ürünlerini toptan veya perakende olarak satışa çıkararak aracısız bir şekilde tüketici ile buluşturabildikleri modüldür. Bu modül ile tüketici de açık pazara girerek istediği özelliklerde üretilmiş ürün bulabilecek veya alım garantisi vererek üretim yaptırabilecektir.

- Erken Uyarı Bildirim Üreticinin don, şiddetli yağış ve rüzgar gibi ani gelişen meteorolojik olayları önceden bildirimler ile haber alması sağlanarak ürününü koruması için zaman kazandırılmaktadır. Aynı zamanda ortalama yağış ve nem değerleri, sıcaklık ortalamaları ve rüzgar hızı hesaplamalarıyla ürünün hangi meteorolojik zorluklara maruz kaldığı izlenebilmektedir. Modül ile aşağıdaki bildirimler yapılmaktadır.
 
* Önümüzdeki 5 günde yağışın şiddetli olacağı günler ve ortalama yağış miktarı
* Yaklaşan yağış yüklü bulutun tarlaya uzaklığı (km cinsinden) ve tahmini varış zamanı (dk cinsinden)
* Yağış yüklü bulutun tarladaki varlığı
* Önümüzdeki hafta beklenen yağış miktarı (dekar başına kg cinsinden ortalama miktar)
* Yaklaşan fırtına uyarısı ve tarlaya tahmini varış zamanı
* Yaklaşan fırtına yüklü bulutun tarlaya uzaklığı (km cinsinden)
* Önümüzdeki 3 günlük hava durumu tahmini: gün bazında en düşük ve en yüksek sıcaklık, yağış ihtimali, yağış miktarı, bağıl nem ve rüzgar hızı
* Önümüzdeki 5 günde rüzgar hızının yüksek olacağı günler
* Ekim tarihinden itibaren °C cinsinden sıcaklık (GDD (Growing Degree Day)) birikimi
* Ekim tarihinden itibaren ton cinsinden yağış birikimi
* Bugün ve önümüzdeki 3 gün için °C cinsinden yüzey ve 30 cm derinlikteki en düşük ve en yüksek toprak sıcaklığı tahmini
* Bugün ve önümüzdeki 3 gün için ton/da cinsinden yüzey ve 30 cm derinlikteki en düşük ve en yüksek toprak nemi tahmini

Tesislerim: Üreticiler üretim tesislerini kaydederek takibini yapabilir.
 -  Üretici Tesislerinde yetiştirdiği hayvanlarının takibini yapabildiği modüldür.
 
Hibe Destek: İl, ilçe ve ürün bilgisi ile alınabilecek hibelerin görüldüğü ekrandır. Üretici üretimine verilen tüm destekleri ve başvuru yöntemlerini bu modül üzerinden görebilecektir.

· Piyasa Fiyatları: Bu modül ile tarımsal üretimle ilgili birçok gider kalemleri hakkında piyasa fiyatlarına ulaşılabilecektir.
· Hal Fiyatları ile İzmir ve diğer hallederdeki ürün fiyatlarına ulaşılabilecektir.
· Borsa Fiyatları ile İzmir ve diğer borsalardaki ürün fiyatlarına ulaşılabilecektir. · İlaç Fiyatları ile tarımsal üretimde kullanılan ilaçların piyasa fiyatları tavan ve taban olarak görülebilecektir.
· Gübre Fiyatları ile tarımsal üretimde kullanılan gübrelerin piyasa fiyatları tavan ve taban olarak görülebilecektir.
· Mazot Fiyatları ile İzmir ve diğer şehirlerdeki mazot fiyatlarına ulaşılabilecektir.
· Yem Fiyatları ile farklı türdeki yem fiyatları tavan ve taban olarak görülebilecektir.
· Yumurta Fiyatları ile farklı türdeki yumurtaların fiyatları tavan ve taban olarak görülebilecektir.
· Et Fiyatları ile farklı türdeki hayvanlara ait et fiyatları tavan ve taban olarak görülebilecektir.
· Süt Fiyatları ile sıcak, soğuk, tank türlerinde süt fiyatları tavan ve taban olarak görülebilecektir.
· Mühendise Sor: Bu modül ile ister arayarak ister fotoğraflı kayıt açarak üretimle ilgili ziraat mühendislerine soru sorulabilecektir. Sorulan sorular cevaplanmış ve cevaplanmamış sorular görülebilecektir.
· Gelir Gider: Bu modül ile üretim dönemi boyunca ortaya çıkan gelir ve giderler kayıt altına alınarak takip edilebilecektir.

 
İndirme Linkleri: