Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Dini Yapılar Onarılıyor ve Korunuyor

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Emir Sultan Türbesi 
Kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından 2013 yılında yeniden ziyarete açılmıştı. Tarihi türbede aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış 3 farklı binayı aslına uygun olarak yeniden ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da türbe bahçesinde bulunan ve devrinin önemli kişilerine ait mezarların bulunduğu hazire (mezarlık yeri) bölümündeki çalışmalara yoğunlaşmıştı. Büyükşehir Belediyesi, özenle sürdürülen çalışmaların ardından hazire bölümünün restorasyonunu da tamamladı. 

İzmir’i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbe, Namazgah Mahallesi’nde bulunuyor. Türbenin bahçesinde ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım, Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor. 

Beith Hillel Sinagogu
Kemeraltı 920 Sokak’ta, havraların yoğun olarak konumlandığı bölge olan Havra Sokağı’na yakın bir noktada yer alan Beith Hillel Sinagogu, 19. yüzyılda İzmir’de yaşamış gerek yazdığı dini kitaplar, gerekse cemaat gençlerine bu mekanda verdiği dini eğitimler nedeniyle İzmir Musevi dünyasında önemli bir konuma sahip Haim Palaci’nin evi olması nedeniyle manevi bir değere sahiptir. 
 
Yapı Haim Palaci’nin anısının sürdürülmesi adına, özgün mekan kurgusu ve iç mekan tezyini ile yeniden üretilerek, Haim Palaci’nin ve yaptığı işlerin tanıtıldığı, yazmış olduğu kitapların bir kısmının sergilendiği, İzmir Yahudi Cemaatinin tarihinin aktarılabileceği önemli bir Anı Müzesi’ne dönüştürüldü.

Kemeraltı’ndaki Beit Hillel Sinagogu’nun 17. yüzyılda yapıldığı biliniyor. Günümüze kadar geçirmiş olduğu iki yangın ile oldukça harap durumda olan binadan günümüze kalan tek yapı elemanı, ön cephe duvarıydı. Duvarın yüzeyi üzerinde, mimari karakterini bütünleyen taş söveli pencereler, taş söveli üç basamak ile geriye çekilmiş giriş boşluğu ve kapısı, kapının duvar yüzeyinde özgün ferforjeleri mevcut durumdaydı. Uzmanlar, geçirdiği yangınlardan sonra ahşap taşıyıcı çevrenin de ana elemanlarının yandığı ve taşıyıcı işlevini kaybettiğini tespit etti. Çalışmalardan önce görülemeyen çatının izlerden yola çıkılarak asma bir çatı sistemine sahip olduğu tahmin edilerek buna uygun düzenleme yapıldı ve 2017 yılı Nisan ayında hizmete alındı. 
 
Doğanlar Kilisesi'nin Restorasyonu Tamamlandı
Doğanlar Kilisesi’nin restorasyonu için hazırlanan projeler İzmir 1 No’lu Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştı.  Proje çerçevesinde güçlendirmesi yapılan ve adeta yeniden yaratılan Doğanlar Kilisesi'ne kullanımına uygun olarak mutfak ve tuvalet bölümleri de yapıldı.