Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

16° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

01
Ocak

Yeni İzmir'in yaratıcıları ödüllerini aldı

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyük şehir Belediyesi'nin, kentin geleceğini tasarlamaya dönük "İzmir Liman Bölgesi İçin Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması"nda dereceye giren proje sahipleri, düzenlenen bir törenle ödüllerini aldı.
Kültürpark'taki İzmir Sanat'ta gerçekleştirilen ödül törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Yarışma Jürisi Başkanı Prof. Dr. Doğan Kuban, proje sahipleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Alsancak Limanı ile Turan arasındaki bölgenin proelendirilmesini kapsayan tasarımı uluslararası jüri tarafından birinci seçilen Alman Mimar Jochen Brandi'ye ödül olarak 80 bin dolar, ikinci seçilen projenin sahipleri Bünyamin Derman ve Dilek Topuz Derman'a 55 bin, üçücüncü olan eserin yaratıcıları Ertur Yener- Erdoğan Elmas- ve Zafer Gülçur'a 30 bin, mansiyona layık görülen Maria Aiolova-Tunç Güngör, Yasemin balkan, Fırat Aykaç, Mehmet Kütükçüoğlu, Zeki Şerfoğlu, Ali Herkül Çelikkol, Nevzat Sayın- Can Çinici, David Hasler-Angela Rheinsaender'e de 25'er bin dolar verildi.

İZMİR'İN GELECEK VİZYONUNA YANIT

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir'in ticaret, turizm, kültür ve sanat kenti olma konusunda bir uzlaşma olduğunu belirterek, yarışmayla kentin gelecekteki vizyonuna yanıt aradıklarını söyledi.
Piriştina, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, planlama öncesi uluslararası bir fikir projesi ortaya çıkardıklarını belirtrek, İzmir'in geleceğini projelendirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Başkan Piriştina şöyle konuştu: "İzmir'de vizyon tartışmalarının yanısıra gündelik talepler ve yapılaşma baskısı vardı. Oteller, yüksek binalar yapılmak isteniyordu. Gelecek vizyonun içini doldurmak için yerel yönetim olarak harekete geçtik.
550 hektarlık alan, bu vizyon için bir şanstı ve bunu değerlendirdik. Tarihi dokunun korunarak düzenlenmesi de hedeflerimiz arasındaydı. Bu proje ile esas korumak istediğimiz Kemeraltı ve Karşıya gibi bögelerde yapılaşma baskısı da ortadan kalkacak.
Siyasi otorite olarak yarışma sonrasında önemli görevler üstlendik. Jürinin önerdiği planlama için kurumsal yapı oluşturup, ilgili taraflar, kumu kurum ve kuruluşları, arsa sahipleri, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile diyalog içinde uzlaşmaya çalışacağız.
Bu bir fikir proesi, bunun hayata geçmesi, yapılacak imar planlarının meclisten geçmesi ile mümkün olacak."

BRANDİ : BİRİNCİ LİGDE OYNAMA İSTEĞİ

İzmir Liman Bölgesi İçin Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması için hazırladığı proje ile brincilik ödülüne hak kazanan Alman Mimar Jochen Brandi ise "İzmir, Asya ile Avrupa arasında kültürel bir köprü olacak. Bayraklı'da kentin ilk kurulduğu yerin bugün de korunması İzmir'e bir hediye. Yöneticiler bu şansı iyi kullanarak İzmir'i bir dünya kenti yapmalı" dedi.
İzmir'in, düzenlenen yarışma ile uluslararası ligde oynama isteğini ortaya koyduğunu da ifade ederek, "Başkan Ahmet Piriştina, kentte yaşayan çocuk, genç, yaşlı, engelli hekesle Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'ndan Karşıyaka'ya kadar sahil boyunda yürünecek bir etkinlik düzenlenmesini istedi.
Bu yürüyüşe ben yaşım nedeniyle katılamayacağım belki, ama ruhum, dünya kenti olma yolundaki İzmir'de olacak"
diye konuştu.
Jüri Başkanı Prof. Dr. Doğan Kuban da yarışmayla, fikir projesi elde edilen alanın İzmir'e dünya kenti olma kapısını açacağını, Bayraklı'daki Smyirna antik kentinin korunmasının ise bu yolda anahtar olduğunu söyledi.

BİRİNCİ SEÇİLEN PROJEDE ÖNGÖRÜLENLER

· Alman Mimar Joche Brandı'nın, 5.5 milyon metrekarelik Turan - Alsancak arasındaki bölgeyi kapsayan tasarımında, eski İzmir ile kenti bütünleştirme çabasının dikkat çekici olduğu belirtildi. Brandı'nın tasarımında, Bayraklı'da İzmir'in ilk kurulduğu Tepekule'nin yanında denizden alınacak suyla Laka Deresi birleştirilerek bir gölet oluşturuldu.

· Tepekule'den başlayan bir yaya aksı da kesintisiz olarak Halkapınar, Ege Mahellesi'nin arkasından dolaşarak limana ulaştırıldı. Böylece Bayraklı'dan kent merkezine kadar uzanan bir güzergahta yaya sirkülasyonunu sağlayıcı bir düzenleme öngörüldü.

* Salhane bölgesinde, ortada gökdelenlerin de öngörüldüğü, Turan ve limana doğru yükseklikleri azalan ve denizden bakıldığında bir piramiti andıran yapı silüetinin görüneceği tasarım, Alman mimar Brandı'nın eserinin dikkat çekici bir başka özelliği oldu. Bu alan ticaret ve turizm merkezi olarak planlandı.

* Turan bölgesi, yeşil alanların yoğunlukta olduğu ancak, yapıların da bulunduğu bir alan olarak tasarlandı.

* Melez Deltası'nda farklı bir park öngören tasarımda, Melez ile Manda Deresi denize dökülmeden önce bir gölette birleştirildi.

* Turan'dan liman bölgesine kadar kıyı ile konutlar arasındaki bölüm tamamen yeşil alan olarak planlandı.

* Mevcut liman, iskeleleri korunarak yat ve yolcu limanı olarak planlanırken, konteynerlerin bulunduğu alanların ise rekreasyon ve kültürel amaçlı yapılar inşa edilerek kullanılabileceği öngörüldü.

* Liman arkasında ise imar yoğunluğu arttırılarak yüksek yapılar tasarlanırken, bu yapıların gökdelen büyüklüğünde öngörülmemesi dikkat çekti.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber