Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

31
Ekim

Tunç Soyer’e Avrupa’da önemli görev

TÜMÜ PAYLAŞ

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin 37. Genel Kurul toplantısı Fransa'nın Strasburg kentinde yapıldı. Kongre’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkan yardımcısı seçildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e Avrupa’da önemli bir görev verildi. 47 üye devletten, 150 binin üzerinde yerel ve bölgesel yönetimi temsil eden Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne katılan Tunç Soyer, yapılan seçim sonucunda Kongre’nin Bölgesel Yönetimler Meclisi başkan yardımcılarından biri oldu. Bu görev ile Soyer, Kongre’de Türkiye’den bir kenti temsil eden tek büro üyesi olarak da önemli bir sorumluluk üstlenmiş oldu. Büro, Kongre’nin yerel yönetimlerin stratejileri ve uygulamaları ile ilgili önerileri hazırlayan en yetkin organı. Tunç Soyer, Türkiye ile birlikte diğer Avrupalı yerel yönetimlerin öncelik ve tercihlerini temsil edip savunmaktan da sorumlu olacak.

Seçildiği yeni görevden sonra bir teşekkür konuşması yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yerel ve bölgesel yetkililer daha sık beraber hareket edip, küresel sorunlara yerel çözümler üretme kapasitelerini arttırıyor. Ben de kentlerin sınır ötesi işbirliklerini güçlendirip, küresel sorunlara çözüm üretebilmek için bu göreve talip oldum” dedi. Tunç Soyer konuşmasında İzmir’in önemine de değinerek şunları söyledi: “Kongre, daha etik, kapsayıcı, şeffaf, adil, demokratik, etkin ve meşru bir yerel ve Avrupa yönetişimi için bize eşsiz bir fırsat sunuyor. Bana, “başkan yardımcısı” sıfatıyla demokrasi, insan hakları, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve göç gibi konularda çalışma şansı tanıyan Kongre üyelerine teşekkür ederim. 8 bin 500 yıllık tarihi, 4,5 milyonluk nüfusu, coğrafi konumu, kültürel, ekonomik ve sosyal alanlarda çok büyük sınır ötesi etkileşim tecrübesi ile İzmir’in Kongre’nin çalışmalarına önemli katkılar yapacağını düşünüyorum”.

Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Avrupa Konseyi’nin yerel ve bölgesel yönetimleri temsil eden temel organı. 1949 yılında kurulan Avrupa Konseyi, Avrupa çapında görev yapan ilk ve en geniş siyasi organizasyon. Yurttaşlara en yakın idari birim olması sebebiyle kurum içinde yerel ve bölgesel yönetimlere ayrıcalıklı bir değer atfediliyor. İnsan haklarının korunması, geliştirilmesi; hukuk devleti ve çoğulcu demokrasi ilkelerine saygının sağlanması amacıyla görev yapan Avrupa Konseyi’nin 47 üye ülkesi var ve merkezi Strasburg’dadır. Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi dışında Avrupa Konseyi’nin temel organları arasında Bakanlar Komitesi, Parlamenterler Meclisi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yer alıyor. Kongre, yerel ve bölgesel politikaların tüm alanlarında çalışmalar yürütüyor. Kongre’nin bu yılki toplantısında “Demokrasiyi Koruyan Belediye Başkanları” teması işlendi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ne yapar?
  • Kongre, Avrupa çapında 100 binin üzerinde yerel ve bölgesel yönetimin seçilmiş temsilcilerinin, sorunlarını tartıştıkları, deneyimlerini paylaştıkları ve görüşlerini hükümetlere ifade edebildikleri bir forum ortamı sağlar.
  • Yerel ve bölgesel yönetimleri temsil ederek ulusal ve uluslararası organizasyonlarla yakın işbirliği yapar.
  • İşleyen bir demokrasi için temel teşkil eden halka açık oturumlar ve konferanslar düzenler.
  • Bütün konsey üyesi ülkelerde yerel ve bölgesel demokrasinin durumu hakkında ülke raporları hazırlar ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ilkelerinin nasıl uygulandığını izler.
  • Avrupa Konseyi üye 47 ülkede gerçekleştirilen yerel ve bölgesel seçimlere zaman zaman gözlemci gönderir ve raporlar hazırlar.
  • Kongre, yerel ve bölgesel yönetimlerle ilgili politikaların çerçevesini belirleyen sözleşmeler hazırlar ve bunların uygulanmasını sağlar.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber