Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

01
Mayıs

Mehmetçik İzmir'de anıtlaştı

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Ordu Komutanlığı’nın işbirliği ile Üçkuyular Oyak Sitesi üzerindeki alanda oluşturulan Gençlik Parkı ve Mehmetçik Anıtı 18 Mayıs 2002 Cumartesi günü düzenlenen törenle açıldı.
Park ve İzmir’in pek çok yerinden görülebilen; kaidesiyle birlikte 23 metre yüksekliğindeki dev Mehmetçik Anıtı’nın açılış törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir Valisi Aladdin Yüksel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, Balçova, Narlıdere, Konak belediye başkanları Ali İhsan Ülker, Abdül Batur, Erdal İzgi, Nato Güneydoğu Avrupa Müşterek Kuvvetler Komutanı Orgeneral Oktar Ataman, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Yener karahanoğlu, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Batmaz Dandin katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, törende yaptığı konuşmada göreve geldiği dönemde Ege Ordu Komutanı olan Orgeneral Doğu Aktulga’nın, Oyak Sitesi’nin üzerindeki tepede bir anıt oluşturmayı düşündüğünü ve kendisinin de hemen bir araştırma başlattığını belirtti.
Piriştina, “O zamanlar böyle bir kararın encümende iptal olduğunu ve uygulamanın ertelendiğini tespit ettim. Daha sonra bunu hayata geçirmek için adım attık. Heykeltraş Fulden Bak ve Bülent Bayrak ile bir ön anlaşma yaptık.
Daha sonra Sayın Aktulga emekli oldu, yerine Orgeneral Çetin Doğan geldi. O da bu projeye Aktulga Paşa kadar sahip çıktı. Yapım aşamasında benden daha fazla duyarlık gösterdi. Ardından Ege Ordu Komutanlığı’na Sayın Hurşit Tolon Paşa geldi. Aynı anlayış içinde tamamlanma aşamsında büyük gayret gösterdi. Ben bu anıtın hayata geçmesinde, fikir ve uygulama boyutunda emeği geçen komutanlara şükranlarımı sunuyor, heykeltraşlarımızı da içtenlikle kutluyorum”
dedi.
İzmir Valisi Alaaddin Yüksel ise Mehmetçiği yaşatmak ve şükranlarımızı sunmak ve onu ebedileştirmek adına güzel bir anıt yapıldığına işaret ederek, “Bu anıt, Mehmetçiğin İzmir’de anıtlaşmasına vesile oldu”/b> dedi.

İZMİR’DE AÇILMASI ANLAMLI

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon da konuşmasında, Atatürk’ün, Türk Cumhuriyeti’nin müdafa ve muhafazasını Türk gençiliği ile Mehmetçiğe emanet ettiğini hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı:
“Yüce Önder Atatürk, milli mücadelenin devamı sırasında Türk milletini uileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı çıkacak olanların genç fikirliler olduğunu tespit etmiştir.
Atatürk gençlerden bahsederken sıksık, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği, yani düşüncede gençliği ifade etmiştir. Onun şu sözü çok anlamlıdır, (Genç fikirli demek doğruyu gören ve anlayan düşünce sahibi demektir) . İşte bu düşünce ile Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar müdafa ve muhafazasını, büyük güven duygusu ile Türk gençiliğine ve Mehmetçiğe emanet etmiştir.
Varlığımızı ve bu emaneti, bugün ve gelecekteki nesillere gençlik ve Mehmetçik elele taşıyacaktır. Bu anıtın, bağımsızlık mücadelemizin başladığı ve bu mücadelede ilk kurşunun atıldığı Hasan Tahsin’leri bağrında yaşatan güzel şehrimiz İzmir’de açılmasının anlamı çok büyüktür.”
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber