Aralık

Konak Meydanı Projesinde sona doğru

İzmir'in simgesi saat kulesinin de yer aldığı Konak Meydanı, yeni bir görünüme kavuştu. Cumhuriyet Bulvarı, Sarı Kışla Parkı ve kıyı düzenlemesinin yer aldığı İlk Kurşun Anıtı'nın deniz yönüne kaydırıldığı proje, İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onayıyla yapıldı.

8 Eylül'de sembolik olarak açılması planlanan Konak Meydanı, Sultan Ahmet Meydanı'na imza atan Mimar Ersen Gürsel'in projesiyle hayata geçirildi.
Bu projnin tarihi belleği bugüne aktaran bir çalışma olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, " Meydanın denizle buluşmasını sağladık. Yeşil alan oranını artırdık. Konak İskelesi'nin iş merkezleri, Kemeraltı ve taşıt aktarma noktalarına yaya ulaşım izleriyle bağlanmasını sağladık" dedi.

MEYDANDA NELER YAPILDI

- Saat Kulesi ve çevresi yeniden düzenlenerek Denizli Kayrak taşı döşendi. Saat Kulesi ön plana çıkarıldı.

- İlk Kurşun Anıtı, Koruma Kurulu'nun onayı alınarak belediye binasının diğer ucuna, deniz tarafına taşındı.

- Meydanın kuzey ve güneyinde bulvarlar oluşturularak yürüyüş yolu boyunca palmiye ağaçları dikildi.

- Konak Vapur İskelesi'nden Kemeraltı'na doğru giden yürüyüş yolu arkadlarla süslendi. Arkadların üzerine yırtılmalara karşı dayanıklı brandalar takıldı.

- İskeleden Kemeraltı'na giderken alt geçitin yakınlarına 24 metre yüksekliğinde yelken direği dikildi. Aparatlar önümüzdeki günlerde monte edilecek.

- Meydanın sahil kesimi yeşillendirilerek deniz kenarında yürüyüş ve bisiklet yolları oluşturuldu.

- Değişik noktalara havuzlar yapıldı.

- Metro İstasyonlarının çıkışları ele alındı, açık sergi alanları oluşturuldu.

- Cami yeniden ele alınarak tarihi yüzüyle ön plana çıkması sağlandı.

- Meydanda yeralan aydınlatma lambaları yenileriyle değiştirilerek meydanın tüm altyapısı yenilendi.