Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

25
Kasım

“Kadına şiddet kirli bir zihniyetin sorunu”

TÜMÜ PAYLAŞ

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde bir araya gelen İzmirli kadınlar, Konak Meydanı’nda kadına karşı bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu ise şiddet mağduru kadınlara yönelik psikolojik ve sosyal destek çalışmalarında güç birliği yapmak için protokol imzaladı.

Bundan 20 yıl önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararla “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele” günü ilan edilen 25 Kasım dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen program onlarca kadını Konak Meydanı’nda buluşturdu. Kadına karşı şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Konak’a gelen kadınlar, meydana ayakkabılar bıraktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önünde gerçekleştirilen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri, kadın dernekleri ve vatandaşlar katıldı. Öldürülen kadınları simgeleyen ayakkabıların olduğu alana çiçek bırakıldı. Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu arasında “Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik Güçlendirme ve Farkındalık Çalışmaları” başlıklı bir işbirliği protokolü imzalandı.

Korkunç tablo
Etkinlikte yaptığı konuşmada kadın mücadelesine sahip çıkmanın insanın kendisine ve özlediği, hayal ettiği toplumsal yaşama sahip çıkmak olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sadece Ekim ayında erkek şiddeti 23 kadını ve iki çocuğu öldürdü. 2019'un ilk on ayında 284 kadın öldürüldü, 502 kadına da şiddet uygulandı. Bu korkunç tablo, en temelde siyaset kurumunun, devleti yönetenlerin sorumluluğu ve kadını, toplumsal cinsiyet rollerinde belli bir kalıba sokmaya çalışan cinsiyetçi kirli bir zihniyetin sonucudur” dedi.

Kadınlar için yapılan çalışmalar
Başkan Tunç Soyer, kadına karşı şiddetin önlenmesi, kadının yaşamın her alanında daha görünür olması ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin etkin çalışmalarından bazılarını şöyle sıraladı: “Masal Evleri ile hem çocukların sosyal gelişimi için uygun koşulları sağlıyor hem de annelere mesleki eğitim ve beceriler kazandırarak kadın istihdamını güçlendiriyoruz.

Kadın örgütleriyle işbirliği yapılması konusunda Meclisimizde karar alıp bu alanda birçok protokole imza attık. Bu kapsamda, şiddete maruz kalan kadınların Acil Yardım Hattı'nı aramaları konusundaki iletişim kampanyalarına ve inşaat mühendisliği alanında kadınları güçlendirmek üzere yapılan 'Beyaz Baretli Kadınlar Projesi'ne katkı sağlıyoruz. Büyükşehir otobüslerimizin koltuğundaki kadın şoförlerimizle sadece erkeklere aitmiş gibi görünen mesleklerde toplumsal algıyı yıkıyor, bir devrim yapıyoruz. Üretici pazarlarımızla kadınların kıymetli emekleriyle ürettiği ürünleri İzmirlilerle buluşturuyor,  kadınların her yerdeki varlığını pekiştirip ekonomik özgürlüklerine destek sunuyoruz. Biri inşa halinde olmak üzere 2 kadın sığınma evimiz bulunuyor. Kadına destek evleri projemiz var. Pek çok ilçemizde kadın dayanışma merkezlerimiz bulunuyor. Erkekler başta olmak üzere bu konuda pek çok eğitim planladık. Kurumsal eğitim için de meclisimizden karar aldık. Kamu spotları ile toplumsal alanlarda konuyu sürekli gündemde tutmaya devam ediyoruz."

“Kadınların ölmemesi için örgütlenelim”
Başkan Soyer sözlerini, “Kadına dönük şiddet başta olmak üzere her türlü ayrımcılık ve şiddetle mücadele konusunda gerekli çabayı göstermeyi, sadece İzmir için değil, ülkemiz adına çok önemli bir sorumluluk olarak görüyoruz”  diyerek tamamladı. Kadına yönelik şiddet uygulayan insanlara verilen cezaların az olduğunu belirten İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Seyhan Aydınise  “Kanunlar uygulanmış olsaydı, erkek şiddeti ile yaşamını yitiren hem cinslerimiz hâlâ aramızda olacaklardı. Bir tek kadının ölmemesi için birleşelim örgütlenelim. Bizler de örgütlenerek ölmek istemediğimizi haykıralım. Bütün kadınlar birleşin her şeyi yenersiniz” dedi.

Büyükşehir ve Baro protokol imzaladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu arasında ‘’Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik Güçlendirme ve Farkındalık Çalışmaları’’ ile ilgili işbirliği protokolü imzalandı. İmza töreninde konuşan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “İzmir, insan haklarının başkenti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, 'İzmir’i kadın başkenti yapmaya talibiz' dedi. Tam da bu sözünün bir ifadesi olarak bu protokolü imzalıyoruz.”

Ortak hizmet protokolü kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Sığınma Evi'nden hizmet alan kadınlar ihtiyaç duyduklarında, İzmir Barosu'ndan ücretsiz hukuki destek alabilecek. İzmir Barosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü kadın çalışmalarına ilişkin hukuk ve mevzuat konularında personele eğitim verilmesi için de avukat görevlendirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise şiddet mağduru kadınlar ve kadınlarla ilgili benzeri çalışmaların duyurulmasını sağlayacak, Baro'da görevli avukatlara gerekli eğitimlerde personel desteğinde bulunacak.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber