Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

24° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

29
Kasım

İzmir Akdeniz Bienali’nin hedefi kenti dünyanın ve Akdeniz’in kültür-sanat buluşma noktası yapmak

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile K2 Güncel Sanat Merkezi tarafından düzenlenen 21 Mart - 7 Mayıs 2023 tarihlerinde izleyiciyle buluşacak İzmir Akdeniz Bienali, 28 Kasım Akdeniz Günü’nde Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki lansmanla tanıtıldı.

Açılış konuşmalarını Bienal Eş-Direktörü ve K2 Güncel Sanat Merkezi Kurucu Direktörü Ayşegül Kurtel, Bienal Eş-Direktörü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç, ilk İzmir Akdeniz Bienali’nin Küratörü Caroline David ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaptığı etkinliğe, Akdeniz ülkelerinin diplomatik temsilcileri, kamu, özel sektör, sivil toplum, akademi ve kültür-sanat dünyasından isimler ile yerel ve ulusal basın mensuplarından oluşan yaklaşık 200 kişilik davetli topluluğu katıldı.

Başkan Tunç Soyer, “Bu buluşma, Akdeniz kültüründen aldığı ilhamla dünyaya iki kısa cümle söyleyecek: Akdeniz uyumdur. Akdeniz umuttur. İlk tarımın, ilk yerleşmelerin, ilk uygarlıkların doğduğu yerdir Akdeniz. Bu topraklar tüm dünyanın insanlarını kendine çekmiştir. Tarih boyunca bu bölgeye akan insanlar kendi kültürlerini de elbette birlikte taşımışlardır. Kültürler, belki de bütün dünya kültürleri Akdeniz’de düğümlenmiş, burada birbirlerini etkileyip geliştirmiştir. Böyle olduğu için Akdeniz en güçlü uygarlıklara ev sahipliği yaptı” ifadelerini kullandı. Bienalde yer alacak genç sanatçılara dünyaca ünlü isimlerin eşlik edeceğini belirten Soyer, “İzmir 8500 yıldır rengi, dili, inancı ve kimliği ne olursa olsun, farklı kültürlerin birbirine saygı gösterdiği, uyum içinde yaşadığı bir barış şehridir. Felsefe, sanat ve ticari değere sahip ürünler asırlar boyunca İzmir’de toplanıp tüm dünyaya buradan yayıldı. Bu sayede İzmir’in köylerinde, caddelerinde, sokaklarında, dağlarında ve kırlarında müthiş bir uyum kültürü gelişti. Bu kültür, bu özel şehrin binlerce yıllık tarihinden süzülüp gelen çokluk içinde birlik, birlik içinde çokluk halidir. Akdeniz’e münhasır bu uyum kültürüne biz döngüsel kültür adını veriyoruz. Döngüsel kültür, dünyanın içinden geçtiği zorlu süreçlere çözüm üretmeyi ve bunu yaparken Akdeniz’den dünyaya yayılan evrensel değerleri yaşatmayı esas alan bir vizyonun tarifidir. 21 Mart’ta, doğanın uyanışı ile başlayacak 1. İzmir Akdeniz Bienali işte bu uyumun bir ürünü olacak” dedi.

Küratör Caroline David, “Bu bienal, çok sayıda genç sanatçıyı öne çıkararak desteklemek ve uluslararası sanat sahnesinde görünür kılmak için bir fırsat. Hedefimiz, İzmirli gençlere ve ziyaretçilere yeni ufuklar açarak nefes almalarını ve hayal kurmalarını sağlamak. Bienalde göreceğiniz eserler, sakinlerinin hep aynı suya baktığı Akdeniz'in aynaları olacak” ifadelerini kullandı.
Bienal Eş-Direktörü Ayşegül Kurtel ies bienal vesilesiyle İzmir’in giderek büyüyen güncel sanat potansiyelinin uluslararası platformda görünür olmasını da önemsediklerini söyleyerek şöyle konuştu: “K2 Güncel Sanat Merkezi’nin 20. yılı olan 2023’te, İzmir Akdeniz Bienali’nin ilkini düzenlemekle görevlendirilmiş olmak, bizim için çok anlamlı. K2’nin 20. kuruluş yılını kutlarken, özellikle PORTIZMIR (Uluslararası İzmir Güncel Sanat Trienali) aracılığıyla bugüne kadar elde ettiğimiz deneyim ve birikimi Bienal’e aktarıyoruz.”

Bienal Eş-Direktörü Kadir Efe Oruç, “Başkanımızın vizyonu doğrultusunda kültür sanat alanında İzmir'i yeniden Akdeniz'in kültür sanat üretim merkezlerinden biri haline getirme hedefiyle çalışıyoruz. Akdeniz Bienali de tam olarak bu amaca hizmet ediyor” dedi.

İlk İzmir Akdeniz Bienali, ana sergi, yaratıcı alan çalışmaları ile etkinlikler ve eğitimler olmak üzere üç ana ayaktan oluşuyor. Bienal Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Atlas Pavyonu, Aya Vukla Kilisesi, Bıçakçı Han, İzmir Fransız Kültür Merkezi, Konak Metro Sanat Galerisi, Pakistan Pavyonu, Portekiz Sinagogu ve Tarihî Havagazı Fabrikası gibi İzmir’in tarihi ve kültürel değer taşıyan mekânlarında gerçekleşiyor.

22 Akdeniz ülkesinden genç ve usta sanatçıların eserleri sergileniyor
“Aynı Suya Bakmak” temasıyla düzenlenen, küratörlüğünü Caroline David’in üstlendiği ana sergi, 35 yaş altındaki sanatçılara ayrılıyor. Bienal, yaş kriterini İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üyesi olduğu Avrupa ve Akdeniz'den Genç Yaratıcılar Bienali ağının (BJCEM) standartlarını referans alarak belirliyor. İzmir Akdeniz Bienali, BJCEM standartları ve 2022 Avrupa Gençlik Yılı bağlamında “genç” olana vurgu yaparak, yeni ifade biçimlerine alan açmayı hedefliyor.

Ana sergi; Arnavutluk, Bosna Hersek, Cezayir, Fas, Filistin, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, İspanya, İsrail, İtalya, Karadağ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Lübnan, Malta, Mısır, Monako, Slovenya, Suriye, Tunus, Türkiye ve Yunanistan olmak üzere 22 Akdeniz ülkesinden 40 civarında sanatçının yanı sıra, birkaç usta sanatçının eserlerini içeriyor. Küratör Caroline David’in seçkisinden meydana gelen sergi hem açık çağrı başvuruları arasından hem de küratörün davetiyle belirlenen sanatçıların eserlerden oluşuyor.

Genç sanatçıların resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, performans, dijital sanat, video ve multimedya disiplinlerindeki 50’yi aşkın eseri Kültürpark Atlas Pavyonu’nda, usta sanatçıların yapıtları ise Pakistan Pavyonu ve Bıçakçı Han’da 21 Mart - 7 Mayıs 2023 tarihlerinde sergileniyor.

Seçilen genç sanatçıların ilk listesi şöyle: Zeynep Abes, Mariam Abouzid Souali, Nour Abu Saada, Yazan Abu Salameh, Anas Albraehe, Berfin Ataman, Henar Bayon, Nesligül Cebesoy, Soufian Chemcham, Talha Demiral, Pauline Di Valentin, Bawer Doğanay, Marina Genadieva, Mehdi Hachid, Miryam Haddad, Yazan Halwani, Daphne Heretakis, Mohamed Jamal Bassiouni, Smirna Kulenovic, Giovanni Leonardo Bassan, Fredj Moussa, Elise Peroi, Greta Pllana, Spyros Prokopiou, Shefa Salem al-Barasi, Ieva Saudargaite Douaihi, Yassine Sellame, Selma Selman, Dominik Štibernik, Lana Stojićević, Marcelle Tehila Bitton, Claudio Zorzi.

Yaratıcı alan çalışmaları İzmir’in güncel sanat ortamına ışık tutuyor
Yaratıcı alan çalışmaları, İzmir’in güncel sanat ortamına Bienal aracılığıyla ışık tutmayı ve bu alandaki potansiyeli uluslararası düzeyde görünür kılmayı hedefliyor. Açık atölye formunda ve 8 farklı başlıkta düzenlenecek olan çalışmalar, ilgili alanlarda faaliyetlerini sürdüren uzmanlara delege ediliyor. Çeşitli mekânlarda sürdürülecek çalışmalar, 12 Ocak 2023’te yapılacak tanıtımın ardından başlatılıyor. Yaratıcı alan çalışmalarının dokümanter sergisi, ana sergiyle eş zamanlı olarak 21 Mart - 7 Mayıs 2023 tarihlerinde Bıçakçı Han’da düzenleniyor.

Zengin etkinlik programı, kentte Akdeniz kültür ve sanatına dair etkileşim ortamı yaratıyor
Bienal kapsamında çeşitli mekânlarda konferanslar, konserler, sanatçı söyleşileri ve performanslar gerçekleştiriliyor. İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde sinema programı sunuluyor. Güncel sanat ve sanat etkinliği yönetimi konusunda eğitim programları düzenleniyor.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber