Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

17
Mart

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin üçüncü gününde paydaş grupları buluştu

TÜMÜ PAYLAŞ

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, üçüncü gününde paydaş buluşmalarıyla devam etti. Başkan Soyer, “Bu topraklarda bizden sonra yaşayacak insanlar için bugün burada ortaya çıkacak, yarın son hâline kavuşacak değerlendirmeleriniz geleceğe çok kıymetli bir iz bırakacak. Bu memlekette şikayet ettiğimiz ne varsa onu değiştirme fırsatıdır bu” dedi.
 
“Geleceğin Türkiye’sini inşa ediyoruz” başlığıyla yapılan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, üçüncü gününde paydaş buluşmalarıyla devam ediyor. Tarihi Bıçakçı Han'da iki gün boyunca sürecek paydaş buluşmalarında işçi, çiftçi ve sanayici-tüccar-esnaf grupları, 2022’nin Ağustos ayından beri üzerinde çalıştıkları bildirgeleri son hâline getirecek. 17-18 Mart'ta paydaş grupları birbirlerinin bildirgelerini değerlendirecek ve kapsamlı tartışmaların ardından taslak sonuç metinleri nihai hâline getirilecek. Hazırlanan bildirgeler, kongrenin son gününde tüm delegelerin oylarına sunulacak ve sonuç bildirgesi ortaya çıkacak. Türkiye'nin ikinci yüzyılının iktisat politikalarında rol oynayacak sonuç bildirgesi, 21 Mart’ta tüm Türkiye ve dünyaya ilan edilecek.
 
Başkan Soyer: “Şikâyet ettiğimiz ne varsa değiştirme fırsatı”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, paydaş buluşmalarının açılışında delegelerle buluştu. Başkan Tunç Soyer, 17 ve 18 Mart’ın kongre sürecinde çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “İki şeyi takdirlerinize sunuyorum; birincisi ilk günden itibaren gösterdiğiniz özen, verdiğiniz katkı son derece değerli. Bu topraklarda bizden sonra yaşayacak insanlar için bugün burada ortaya çıkacak, yarın son hâline kavuşacak değerlendirmeleriniz geleceğe çok kıymetli bir iz bırakacak. Bu memlekette şikâyet ettiğimiz ne varsa onu değiştirme fırsatıdır bu.”
 
“Kararların takipçisi olacağız”
Başkan Tunç Soyer, “Son nefesimize kadar bu kararların takipçisi olacağız. Kim iktidarda, kim yerel yönetimde olursa olsun bu kadar emeğin, çalışmanın kaybolup gitmesine, havada kalmasına asla izin vermeyeceğiz. Bunu da kurumsallaştırmak için İktisat Kongresi'ni her sene sürdürmeye karar verdik. Bir yandan ilerleme raporlarını müzakere edeceğiz, bir yandan da alınan kararların akıbeti ne oldu bunların takipçiliğini yapacağız. Buradan geleceğe ışık tutacağınız, geleceğin şekillenmesine katkı vereceğiniz sonuçlar ortaya çıkacak” dedi. 
 
Paydaş grupları kongre sonuç bildirgesi için bir araya geldi
2022’nin Ağustos ayında başlayan ve İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ilk safhası olan paydaş buluşmaları kapsamında çiftçi, işçi, sanayici-tüccar-esnaf örgütlerinin katıldığı birçok oturum yapılmıştı. Buluşmaların sonucunda hazırlanan sonuç metinleri ise kamuoyuyla paylaşılmıştı.
İkinci safha olan uzman toplantıları “döngüsel kültür” kavramının 4 ayağını oluşturan birbirimizle, doğamızla, geçmişimizle ve değişimle uyum başlıklarına uyarlanarak düzenlenmişti. “Birbirimizden Razıyız”, “Doğamıza Dönüyoruz”, “Geçmişimizi Anlıyoruz” ve “Geleceği Görüyoruz” buluşmalarında paydaşların bildirgeleri uzmanlar tarafından değerlendirilmişti.
Kongre haftasında iki gün sürecek paydaş buluşmalarında ise gruplar birbirlerinin bildirgelerini ve kendi bildirgelerine yapılan eleştirileri değerlendiriyorlar. Kongresinin son günü olan 21 Mart’ta ise üç bildirge de tüm delegeler tarafından oylanacak ve bildirgeler nihai hâlini alacak, ardından tüm Türkiye ve dünyaya duyurulacak. Sonuç bildirgesinin, Türkiye’nin yeni yüzyılının iktisat politikalarında rol oynaması bekleniyor.

Sonuç bildirgesi 21 Mart’ta açıklanacak
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi 15 Mart’ta başladı. Yedi gün sürecek sivil, şeffaf ve tümüyle katılımcı bir girişim olan kongrenin son günü olan 21 Mart’ta yeni yüzyıla yön verecek politika önerileri tüm Türkiye ile paylaşılacak.
Kongreye katılım “İktisat Kongresi” mobil uygulamasından sağlanabiliyor. Ana oturumlar için ilgili güne kayıt yaptırmak ve verilen karekodu etkinlik alanında göstermek yeterli oluyor.
Kongrenin tamamı İzmirTube YouTube kanalından canlı olarak yayınlanıyor.
Kongrenin sekreteryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor. Kongre programı ve diğer tüm detaylar için iktisatkongresi.org ziyaret edilebilir.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber