Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

29
Ağustos

İEF’den dünyaya barış çağrısı

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Enternasyonal Fuarı açılışında dünyaya “barış” çağrısında bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünya liderlerine Mevlana’nın sözleriyle seslenerek, “Bu hır gür, bu savaş nereye dek” diye sordu.

“Sağlık” temasıyla 29 Ağustos – 8 Eylül 2013 tarihleri arasında düzenlenen 82. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’ndaki törenle açıldı. Açılış törenine, yerli ve yabancı üst düzey yöneticilerin yanı sıra, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sri Lanka Sanayi ve Ticaret Bakanı Rishad Bathiudeen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çok sayıda milletvekili, üst düzey bürokratlar ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Törende ayrıca, Karadağ Ekonomik Politika ve Finansal Sistem Başbakan Yardımcısı Vujica Lazovic, Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Dr. Anwar Ul Haq Ahadi, Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic, Burkina Faso Bilimsel Araştırmalar ve Yenilik Bakanı Grissa Isaic Konate, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Dr. Cevad Naci, Gabon El Sanatları ve Ticaret Bakanı Fidele M. M’engouang Kobi, Karadağ Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Bakanı Vujica Lazovic, Lesotho Ticaret ve Sanayi Bakanı Phoenix Temeki Tsolo, Luksemburg Ekonomi ve Ticaret Bakanı Etienne Schneider, Mauritius Sanayi, Ticaret ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Cader Sayed Hossen, Moritanya Ticaret, Sanayi, El Sanatları ve Turizm Bakanı Bamba Ould Daramene, Nijer Ticaret ve Özel Sektörü Teşvik Bakanı Alma Oumarou, Sri Lanka Yatırım Destekleme Bakanı Faizer Mustapha, Zambiya Sanayi ve Ticaret Bakanı Emmanuel Chenda olmak üzere 1 Başbakan Yardımcısı, 14 Bakan ve 6 Bakan Yardımcısı düzeyinde yaklaşık 40 ülke temsilcisi hazır bulundu.

Başkan Kocaoğlu: Burası siyasi arena değil!
82. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışında farklı siyasi grupların sloganlarla birbirlerine karşılık vermeleri üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Hoşgörü” çağrısında bulundu. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın siyasi bir zemin olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Bu fuar ne şu partinin, ne onun ne bunun çiftliği değildir. Herkes ne yaptığını bilsin lütfen. Bu fuar ulu önderimizin bize mirasıdır. Burası siyasi arena değil” dedi.
Hoşgörü çağrısının ardından konuşmasına devam eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “barış” vurgusu yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı, “İzmir Enternasyonal Fuarı barıştır, hoşgörüdür. Ulusların ve halkların kucaklaşmasıdır. Bu, fuarın ilk yıllarında da, Dünya Savaşı’nın karanlık günlerinde de böyle olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Dolayısıyla, yakın coğrafyamızda savaş çığlıklarının atıldığı şu günlerde, barış çağrısının yapılacağı en uygun platform İzmir Fuarı’dır” dedi. Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu Fuar, nice zaferlere imza atmış büyük bir komutan olmasının yanı sıra, dünya barışının gerekliğine de inanmış, yaşamı boyunca bunun için mücadele etmiş Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en değerli miraslardan biridir. O Mustafa Kemal ki, ‘Türkiye’nin güvenliğini gaye tutan, hiçbir milletin aleyhinde olmayan bir barış istikameti, bizim daima prensibimiz olacaktır’ sözleriyle, izlememiz gereken yolu açıkça tarif etmiştir. Savaş ölümdür, karanlıktır, yokluktur. Savaş gözyaşıdır, feryattır, acıdır. Barış ise huzurdur, insanların birbirini daha iyi anlamasıdır, uyumdur. Barış sükunettir, güzelliktir, erdemdir”.
Konuşmasında Hz. Mevlana’nın sözlerinden de alıntı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bu yol vuruculuk nereye dek böyle? Bu hır gür, bu savaş nereye dek? Sen kapları, testileri hele bir kır, Sular nasıl bir yol tutar, gider. Hele birliğe ulaş, hır gürü, savaşı bırak, Can nasıl koşar” dedi.

“En büyük fuar merkezi”
Fuarcılığı “yerel ekonomik kalkınmanın motorlarından birisi” olarak gördüklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bir yandan 82 yıllık İzmir Enternasyonal Fuarımızı canlı ve diri tutarken, diğer yandan yeni fuar merkezimizi kurarak ihtisas fuarcılığını geliştiriyoruz. Geçen yılki açılışta verdiğimiz sözü tuttuk: Gaziemir’deki yeni fuar merkezimizin inşaatı hızla yükseliyor. İzmir, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en büyük fuar merkezlerinden birine sahip olmaya hazırlanıyor. Bu dev yatırım, hem istihdam hem de turizm ve ticaret sektörlerine sağlayacağı katkılarla kent ekonomisine çok ciddi bir ivme kazandıracak. Fuarlarımız dünya devleriyle yarışır hale gelecek. EXPO’yu kazanmış bir İzmir olarak Atatürk’ün bize çizdiği rota doğrultusunda, yarınlara güvenle ve coşkuyla yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Fuara renk katan yurtiçinden ve yurtdışından katılımcılara ve İzmirlilere teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Başta, İzmir Enternasyonal Fuarı’nı bir sembol haline getiren unutulmaz belediye başkanımız Dr. Behçet Uz olmak üzere, bu fuara büyük emekleri geçen, katkı koyan tüm belediye başkanlarımızı ve elbette rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina’yı da, minnetle ve şükranla anmak istiyorum” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu: Barış
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında birlik çağrısı yaparak, “Beraber olmak zorundayız, birlik olmak zorundayız, kardeş olmak zorundayız. Demokrasi güzel şey. İzmir, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresidir” dedi.
Kılıçdaroğlu barış vurgusu yaptığı konuşmasında, “Hangi görüşten olursak olalım her ortamda barışı savunmalıyız” diye konuşarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uluslararası yaşanan gerginlikler bir şeyi aklımızdan çıkarmasın; o da barış. Bu ülkeyi kuranlar Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları dediler ki, ‘zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir’. Onun için ulusal bağımsızlık savaşı sonrasında ‘yurtta barış, dünyada barış’ dediler. Savaşlar hiçbir ülke için barış ve huzur getirmemiştir. Savaş kandır, göz yaşadır. Barışı egemen kıldığımız zaman, bu coğrafyada Mevlana’nın da Hacı Bektaş-ı Veli’nin de istediğini yapmış oluruz. Sadece 10 yılda 2 milyondan fazla çocuk savaşlarda öldü, 1 milyon çocuk babasız kaldı, 6 milyon çocuk sakat kaldı, 12 milyon çocuk evsiz kaldı, 10 milyondan fazla çocuk travma geçirdi, 10 binlerce çocuk tecavüze uğradı. Savaşa karşı çıktığımızı her yerde dillendirme görevini yerine getirelim”.
Kılıçdaroğlu konuşmasında fuarların ulusları kaynaştıran önemli etkinlikler olduğunu vurgulayarak, temeli atılan Gaziemir’deki yeni fuar alanının dünyadaki sayılı büyük merkezlerden birisi olacağını sözlerine ekledi.


Konuk Bakan’dan işbirliği çağrısı
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın partner ülkesi Sri Lanka’nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Rishad Bathiudeen, fuara partner ülke olarak katılan ilk Asya ülkesi olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Konuk Bakan, hızla gelişen ülkelerinin Türkiye’yi önemli bir ticari partner olarak gördüğünü söyleyerek, “Sri Lanka için Türkiye, Avrupa Birliği bölgesine girmek açısından önemli bir kapı olabilir. Sri Lanka da, Türkiye için Asya’ya girmek açısından önemli bir kapı olabilir. Fuar, ikili ilişkilerimizin geliştirilmesine önemli rol oynayacaktır” dedi.

Binali Yıldırım’dan EXPO vurgusu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın katılımcı sayısının her yıl arttığına dikkat çekerek, fuarın 5 yılda 5 kat büyüdüğünü vurguladı. Bakan Yıldırım, “İzmir Enternasyonal Fuarı genelinde Türkiye dünyanın gün geçtikçe daha fazla ilgisini çekmektedir. İzmir, fuarlar sayesinde yılda 2 milyon misafir ağırlıyor. Ancak İzmir’in görevi burada bitmiyor. İzmir EXPO 2020’ye hazırlanıyor. EXPO’yu almak için İzmir’de el birliği ile beraber mücadele etmemizin anlamı, İzmir’e 6 ay içinde 30 milyon ziyaretçi, 40 milyar dolar kaynak girmesi demektir” diye konuştu.

Sinop ve İzmir valileri
İEF’nin Onur Konuğu İl’i Sinop’un Valisi Yavuz Selim Köşger, “Ülkemizin en kadim en köklü uluslarası fuarımızda konuk il olmamızda emeği geçenlere şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu. Sinop hakkında bilgi veren konuk Vali Köşger, İEF’nin Sinop’a yeni açılımlar kazandırmasını temenni etti.
İzmir Valisi Mustafa Toprak da konuşmasında birlik – beraberlik çağrısında bulunarak, “İEF, iletişimi ve tanıtımı bir arada yapan, ikili ilişkilerin gelişmesinde rol oynayan, kadim dostluğu, barışı, birliği ve gönül penceresinin genişliğini bir arada tutabilmiş dev bir organizasyon olarak görülmektedir. Hepimizin amacı, birliğimizi ve beraberliğimizi, sevgimizi ve hoşgörümüzü, geçmişten gelen barış duygumuzu, gönül birlikteliğini, geleceği iyi bir şekilde taşımaktır. Bu altyapıyı hep birlikte muhafaza edip geliştirmeliyiz” dedi.
İzmir’in sosyo- ekonomik gelişmişlik açısından ilk sıralarda olduğunu da hatırlatan Vali Toprak, “İzmir’in gelişme trendini sürekli kılacak önemli proje EXPO adaylığıdır. EXPO, İzmir için büyük bir fırsattır. Bu zorlu yarışta bizi güçlü kılan temel dinamik, ülkemizdeki tüm kesimlerin desteğidir” diye konuştu.
Açılış töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuk Bakan Rishad Bathiudeen ve Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger’e İzmir Fuarı’nın logosundan oluşan birer plaket takdim etti.

82. İEF hakkında notlar
Fuara bu yıl 839’u yerli, 286’sı yabancı olmak üzere toplam 1.125 firma katılıyor. İEF’de 63 ülke temsil ediliyor. Partner ülkenin Sri Lanka, onur konuğu ilin Sinop, temasının Sağlık olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı’nda 34 farklı il katılımı var. Fuara katılan yabancı ülkeler, ABD, Afganistan, Almanya, Altay, Angola Cumhuriyeti, Arjantin, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Başkordistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Endonezya, Filipinler, Filistin, Fransa, Gana, Gabon, Gambiya, Guatemala,Güney Afrika, Gürcistan, Haiti, Hakas, Irak, İran, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Kuzey Ege Adaları, Küba, Kuveyt, Lesotho Krallığı, Libya, Luksemburg, Lübnan, Macaristan, Mauritius, Meksika, Moldova (Gagavuz), Moritanya, Nijer, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Özbekistan, Saha Yakut Cumhuriyeti, Sri Lanka, Tataristan, Tiva, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Umman, Vietnam, Yeni Zelanda, Zambia.
Katılımcı iller ise; Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzurum, Gümüşhane, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Uşak, Van.
Her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bu yılki teması “Sağlık” olarak “Daha iyi bir dünya için yeni yollar/ Herkes için sağlık” temasıyla yola çıkan EXPO 2020 İzmir hedefi ile bütünleşecek şekilde gerçekleşecek
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber