Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

17° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

08
Ağustos

BU FUAR UNUTULMAYACAK

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 77. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın tanıtımı için düzenlediği basın toplantısında, “Bu yılki fuar uzun süre hafızalardan silinmeyecek” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu yıl 22-31 Ağustos 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 77. İzmir Enternasyonal Fuarı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen toplantıda, Türkiye’nin en eski fuarının tarihine değinen Başkan Kocaoğlu, İEF’nin gelişerek sürdürüldüğünü söyledi. 77. İEF’nin bir İzmir geleneği olarak gerek ticari boyutu gerekse sosyal ve kültürel boyutuyla, kente ivme kazandırdığını belirten Başkan, 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanından önce yapılan yerli malları sergisiyle İktisat Kongresi bünyesinde İzmir’in fuarcılık serüvenin başladığını hatırlattı.

İzmir’in Türkiye’nin ilk enternasyonal fuarını yapan kent olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “İzmir Fuarı, 1923’te başladı, 1936 yılında Kültürpark’a taşınarak İzmir yangınından doğan bu yeşil alanda işlevini sürdürüyor. Karartma gecelerinde bile mum ışığında fuar düzenlendiği düşünülürse, bizim fuarcılığa ne kadar önem verdiğimizi ortaya çıkar. 1929 ekonomik krizinde 5 yıl boyunca fuarın ulusal boyutuyla da olsa, devam ettirilmesi de, yine fuarcılığa inanmışlığımızın bir ispatıdır” dedi.

Türkiye’de Uluslararası Fuarlar Birliği’ne üye olan ilk ve tek fuarın İzmir Enternasyonal Fuarı olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, günümüzde fuarcılığın sektörel ve hatta sektör altı fuarlara doğru kaydığını söyledi.

Başkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de fuarcılığın gelişmesi ve çeşitlenmesi için İZFAŞ bünyesinde birçok yatırımlar ve fuarcılık organizasyonları yapıyoruz. Bunların bir kısmını İZFAŞ kendisi organize ediyor, diğerlerini ise fuarcılık organizasyon şirketleri bizim alanlarımızı kiralayarak organize ediyorlar. Halen 35 civarında irili ufaklı fuar yapıyoruz. Bu da İzmir fuarcılığının giderek gelişeceğini gösteren bir olgudur. İzmir fuarcılığının gelişmesi, aynı zamanda kentin gelişmesi ve ivme kazanmasının önşartıdır.

Yaklaşık bin 100 firma katılacak

Bu yıl fuarın onur konuğu ülkenin Küba, onur konuğu ilin ise Karabük olarak belirlendiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Tam bir şenlik havasında geçecek bu yılki fuar, uzun süre hafızalardan silinmeyecek. 77. İEF’ye 60’a yakın ülkeden yaklaşık bin 100 firma katılacak. Tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı kuraklık tehlikesine çekmek amacıyla da fuarın bu yılki temasını ‘Küresel Isınma ve İklim Değişiklikleri’ olarak belirledik. İEF kapsamında Uluslararası Kültürpark Festivali düzenleyerek bir şölen havası yaratacağız. Yaklaşık 1.5 milyon kişinin ziyaret etmesini beklediğimiz 77.İEF’ye girişler tam 1 YTL, öğrenci ise 50 YKR olacak” dedi.

“Yeni Fuar Alanı için şirket sözleşmesi tamam”

Gaziemir’de 330 dönüm alan üzerinde yapılacak olan Yeni Fuar Alanı’yla ilgili çalışmaların son hızla devam ettiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “İhtisas fuarlarını gerçekleştireceğiz yeni alanda inşaata başlamak için gerekli kamulaştırma işlemlerinde çok önemli mesafeler aldık. Fuar şirketinin ana sözleşmesi ise tamamlandı. Şu anda şirketin kurulması için ortak kurum ve kişilerden belgelerini topluyoruz. Bir taraftan da proje çalışmalarını hızlandırıyoruz. İkisini atbaşı götürüyoruz. Ve biter bitmez hemen inşaat sürecine başlayacağız” şeklinde konuştu.

“EXPO hedefinin reçetesi bizde var, bir bir uyguluyoruz”

Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: “Bizim Enternasyonal Fuarımız, kuruluş aşamasında dünya fuarcılığı çok iyi incelenerek oluşturulmuş. İEF, EXPO gibi bir tanıtım organizasyonu ile ticari bir faaliyet olan fuar organizasyonun birleştiği bir konsepttir. Biz adaylık sürecinde, kendimizi EXPO üyesi tüm ülkelerde üst düzeyde tanıtma fırsatı bulduk, hem de düşüncelerimizi, kentin geleceğine dair fikirlerimizi, uluslararası bir konsorsiyumla sıraya koyduk. BİE’ye sunduğumuz dosyalar bu kentin 15-20 yıllık stratejik planıdır, kentin tüm dinamikleri ile birlikte hazırlanan bilimsel bir çalışmadır. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Stratejik Planımız var. EXPO bizi bir hedefe doğru götürecekti. O hedefin reçetesi bizde var. Sayın Başbakan’ın EXPO alınsaydı yapılacak yatırımların yine de devam edeceğine ilişkin görüşü, bizim İnciraltı’nın planlanmasına Kültür Bakanlığı ile birlikte hemen başlamamız, Liman Arkası Bölgesi’nde oluşturulacak Yeni İzmir için çalışmaların sürmesi, Yarımada için düzenlenecek Ekonomik Kalkınma Yarışması, Kemeraltı’nın düzenlenmesi gibi çalışmalar, bu hedeflere yürüdüğümüzün göstergesidir. EXPO’yu almış gibi gelişeceğiz.

“Yeraltı Otoparkı’nda yargı sürecini beklemek durundayız”

Kültürpark’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan ancak yargı süreci nedeniyle inşaatı durdurulan yeraltı otoparkına da değinen Başkan Kocaoğlu, “Toplam 44 hektarlık Kültürpark alanının yaklaşık 2-3 hektarı çukur olarak duruyor. Keşke bu konu yargıya gitmeseydi ve şu anda Kültürpark’ın üzerinde araç olmasaydı ancak yargıdaki bir konu hakkında değerlendirme yapmamız doğru değil. Süreç tamamlandığında, yargının vereceği karara göre, yeraltı otoparkı değerlendirilecek. Yargı sürecini beklemek durumundayız.

17 farklı etkinlik düzenlenecek

İzmir Enternasyonal Fuarı etkinlikleri bu yıl festivalin de katılmasıyla birlikte çeşitlendi. Festival kapsamında yapılacak Uluslararası Bando gösterileri, Uluslararası Halk Dansları ve Müzik Gösterileri, Uluslararası Plaj Voleybolu turnuvası, Türkiye Salsa Şampiyonası, Yelken Yarışları bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek etkinlikler olacak. Festivale 24 ülkeden bin 400 müzisyen, dansçı ve sporcu katılacak. İEF kapsamında düzenlenen Sinema Burada Festivali, Dünya Mutfakları Festivali, Nostaljik Fuar Gazinosu, Türkü Şenliği, Fuar Çocuk Kulübü, Fuar Kupası, Ünlülerle Söyleşi, Uluslar arası Sanat Günleri devam ederken, Gençlik Konserleri üç yıl aradan sonra yeniden başlayacak. Fotoğraf Sergisi’ni Okan Bayülgen, Karikatür Sergisi’ni ise Turhan Selçuk gerçekleştirecek. Tema etkinlikleri, Küresel Isınma Panelleri ve Küresel Isınma Bilgi Evi olarak şekillenirken, resim, fotoğraf, heykel sergileri düzenlenecek, belgesel gösterimleri yapılacak, konunun uzmanları bireysel tasarruf ve mücadele yöntemlerine ilişkin uygulamalı eğitimler verecek, konuşmalar yapacak.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber