Duyuru Detay Sayfası

22. Atık Pil Toplama Kampanyasında Ödül Kazananlar

WhatsApp'ta paylaş Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş
Tüm Duyurular PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1998 yılından bu yana her yıl Çevre Haftası süresince Atık Pillerin Toplanması Kampanyası düzenlemektedir.

Belediyemiz sınırları içinde ortaya çıkan atık pillerin Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği'ne göre toplanması, geri kazanımı veya nihai bertarafının sağlanabilmesi için Yönetmeliğin yayımlandığı 2004 yılından itibaren, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ve ilçe belediyelerimiz ile işbirliği içinde çalışılmaktadır.

Marketlere, okullara, camilere, hastanelere, otellere, muhtarlıklara, ceza evlerine, kamu kurum ve kuruluşlarına, askeri kuruluşlara, güvenlik güçlerine, korumalı sitelere, organize sanayi bölgelerine ve eczanelere atık pil toplama bidonları ve kutuları yerleştirilerek  atık pillerin güvenli bir şekilde bertarafı sağlanmıştır.

Projenin başlangıç yılından günümüze kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde toplam 356 ton atık pil toplanmıştır.

Toplanan atık piller Exitcom Recycling tesislerinde türlerine göre ayrılıp kırma işlemine girdikten sonra, içinde bulunan metal/çelik parçalar ayıklanarak, Demir/Çelik sektörüne gönderilmektedir. Elde kalan kara kütle (black mass) ise diğer sektörlerde kullanılan fırınlarda bertaraf edilmektedir. Geri dönüşümü efektif olmayan pil türleri de yer üstünde inşa edilmiş düzenli katı atık sahalarında kontrollü biçimde ve mono depolama esasına göre depolanarak TAP tarafından bertaraf edilmektedir.

Toplanan atık pil miktarının artırılmasına yönelik  “Eğiticilerin Eğitimi” projesi kapsamında öğretmenlere “Pillerin tanımı, türleri, kullanımında dikkat edilecek hususlar, atık pillerin toplanması ve bertarafı” konularında bilgilendirme eğitimleri verilmektedir. Ayrıca okullarda yapılan eğitimlerle de öğrencilere tüm atık türleri ile ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Bu yıl Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında; Belediyemiz, TAP ve İlçe Belediyelerimiz işbirliğinde 28 – 29 – 30 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen “22. Atık Pil Toplama Kampanyası” kapsamında Büyükşehir Belediye Sarayı personel giriş kapısı önünde kurulan standa yıl boyunca topladıkları kullanılmış pilleri (en az 10 adet) getirerek kampanyaya destek olan katılımcılara teşvik amaçlı bez torba verilmiştir.

Atık Pil Toplama Kampanyası’na getirilen ve ilçe belediyelerimizce yıl içerisinde toplanan atık pil miktarları, Çocuklar, Gençler, Yetişkinler, Okullar, Anaokulları, Muhtarlıklar, İlçe Belediyeler, Bizim Ev Aile Çocuk Gençlik Destek Merkezi olmak üzere 8 kategori itibariyle değerlendirilmiştir.

Kampanya kategorileri içerisinde yer alan "Okullar Kategorisi" ilçe nüfusları baz alınarak 5 gruba ayrılmış ve her grubun derecelendirilmesi kendi içinde yapılmış olup, okullarda toplanan pil miktarları öğrenci sayılarına bölünerek öğrenci başına düşen atık pil miktarlarına göre dereceye girenler belirlenmiştir.

Bu sene Atık Pil Toplama Kampanyası'na getirilen ve İlçe belediyeleri tarafından toplanan atık pillerin toplamı 51,6 ton olmuştur.
Kategori bazında dereceye girenlere; 12 Haziran 2019 Çarşamba günü 18:30-21:30 saatleri arasında İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlen  “22. Atık Pil Toplama Kampanyası Ödül Töreni”nde ödüllerin dağıtımı yapıldı.

2019 yılı Atık Pil Toplama Kampanyası'nda kategoriler itibariyle dereceye girenler ve ödüllerin listesi için tıklayınız...