Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

Latife Hanım Köşkü’ne ait mülkiyet, 2005 yılında Karşıyaka Belediyesi’ne kazandırıldı.. Toplam alanı 2958 m2 olan alan içindeki köşkün bahçesinde sergi alanları ile bir kafeterya bulunuyor.

Ulu önder Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın yaşadığı ve annesi Zübeyde Hanım’ın hayatını kaybettiği köşkte, Zübeyde Hanım’ın vefat ettiği oda, anı odası olarak düzenlendi. Bu odada ve diğer odalarda, köşkün varislerince bağışlanan ve Latife Hanım ile Atatürk’e ait olan bazı eşyalar sergileniyor. Köşkün içinde Prof Dr Yılmaz Büyükerşen’in balmumundan yaptığı Atatürk, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım’ın heykelleri bulunuyor.

 
   
Bahçesinde ise ziyaretçilerin dinlenebileceği ve köşkün bütünlüğünü daha yakından hissedebilecekleri güzel bir çay bahçesi yer alıyor. Latife Hanım Köşkü’nün özgün niteliği; iç mekanlardaki ahşap malzemesinden bahçesindeki mermer ve ağaçlara dek bütünüyle ve titizlikle korunarak, aslına uygun restorasyonu gerçekleştirildi.

 
    
Latife Hanım ve Köşkün kısa tarihçesi

Latife Hanım, 1898 yılında İzmir'de doğdu. İzmir’in tanınmış ailelerinden olan Uşakizade (sonra Uşşaklı) Muammer Bey’in kızıdır. 11 Eylül 1922’de, Türk ordusunun İzmir’e girişinin ardından, güvenli bir karargâh arayışındaki kurmayları, Başkumandan Mustafa Kemal’e Uşşakizade ailesinin köşkünü de önerdiler. Ailesi yurtdışında olan ve köşkte babaannesiyle birlikte kalan Latife Hanım'dan bir davet mektubu istendi. Bu öneriyi sevinerek kabul eden Latife Hanım, davet mektubunu yazdı ve köşklerinde Atatürk’ü 20 gün ağırladı. Bu tanışmadan sonra haberleşmeleri devam etti. Bir süre sonra Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım da, sağlık sorunları nedeniyle İzmir’e gittiğinde köşkte ağırlandı. Zübeyde Hanım’ın 14 Ocak 1923’te ölümünden sonra İzmir’e gelen Mustafa Kemal ile Latife Hanım 29 Ocak 1923’te, sade bir nikâhla evlendiler.