Eylül

“Tarihi” seçim

“Tarihi” seçim
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 15. kez düzenlediği “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri”ni kazananlar belli oldu. Değerlendirme ve inceleme için toplanan Seçici Kurul, 25 başvuruyu ödüle değer buldu.

İzmir’de, geçmiş uygarlıklara ait mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi ve tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri”nin kazananları belli oldu. Bu yıl 15. kez düzenlenen yarışma için İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay başkanlığında toplanan Seçici Kurul, 4 günlük değerlendirme ve inceleme gezilerinin ardından ödül almaya hak kazanan projeleri belirledi. 25 başvuru ödüle değer bulundu. 2003 yılından bu yana düzenlenen yarışmada, bugüne kadar toplam 259 ödül verilmiş oldu.
“Tarihe Saygı” konusunda titiz bir çalışma ortaya koyan Seçici Kurul üyeleri ise şu isimlerden oluştu:
Asil Seçici Kurul: İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Koç Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Filiz Yenişehirlioğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi –Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Süleyman Özgen, Celal Bayar Üniversitesi Fen –Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semahat Özdemir , Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Gözde Ekşioğlu Çetintahra ve serbest mimar Fırat Aykaç.
Yedek Seçici Kurul: Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şebnem Yücel, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Burak Yolaçan, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Dilek Yeliz Maktal Canko yer alıyor.

İşte ödül alan eserler

“Tarihi Yapıda Yaşam” Ödülü

•    Engin Kuduğ Evi (Küçükyalı)
•    Sabri ve Mahide Özçoban Evi (Bergama)