Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

16° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

21
Kasım

Kırıklar mesajları

TÜMÜ PAYLAŞ

Kırıklar mesajları
Kırıklar mesajları
Kırıklar mesajları
Kırıklar mesajları
Kırıklar mesajları
Kırıklar mesajları
Kırıklar mesajları
Kırıklar mesajları
Buca Kırıklar’daki 51 dönüm moloz döküm sahasında ağaçlandırma çalışmalarını başlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iktidar partisi mensuplarına da önemli mesajlar verdi: “Buca Sosyal Yaşam Kampusü'nün geciktiğini söyleyeceğinize,  Bornova’nın göbeğindeki, temeli 23 sene önce atılan kültür merkezini tamamlayın. Tramvaya ‘fasonvay’ diyeceğinize, bize vermemek için çürütülen Buca’daki mezbahayı alın, getirin! Parasıyla alacağız, sadaka da istemiyoruz. Hadi düşün önümüze! Ben de bu kürsüden ‘helal olsun’ diyeyim. Biz fasondan,  çakma işten,  dedikodudan, yalandan,  dolandan anlamayız.  İzmirli'nin bize emanet ettiği parayı kendi paramızdan on misli,  bin misli daha çok koruruz.”
 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Evka -7 mevkiindeki taş ocağından sonra moloz ve inşaat atıklarının çevreye zarar vermeden depolandığı Buca Kırıklar Mahallesi’ndeki moloz döküm sahasının da ağaçlandırma çalışmalarına başladı.  İZBETON tarafından 2009 yılından bu yana işletilen ve geçtiğimiz yıl kapasitesini doldurarak moloz dökümüne kapanan 51 dönümlük sahanın üzerine 1875 adet dut ve 780 adet ceviz ağacı dikimi yapıldı. Buca Kırıklar'daki ağaçlandırma çalışmaları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Parti Meclisi Üyesi Alaattin Yüksel, İzmir Milletvekili Murat Bakan, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan,  Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin,  Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş,  Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, meclis üyeleri, muhtarlar, bürokratlar ve aileleriyle birlikte çok sayıda çocuk ve vatandaşların katılımı ile başladı. 

Doğayı korumak birinci görevimiz
Alana ilk ağacı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirliler ile birlikte dikti. Belenbaşı Yörük ve Türkmen Derneği'nin folklor ve İzelman Anaokulu öğrencilerinin ağaç sevgisi konulu gösterilerinin ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünyanın geleceğinin çevre olduğunu belirterek, "İhtiyacımız olan taşı toprağı çıkartıp onu tekrar dünyaya döndürmek belediyelerin ve Orman Bakanlığı'nın en önemli görevi. Biz de İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden  ihaleyle aldığımız moloz döküm alanları dolduktan sonra üzerine toprak  sererek ağaçlandırıyoruz; yani  bozulmuş doğa parçasını tekrar hayata döndürüyoruz. Ardından da yine  Orman Bölge Müdürlüğü'ne   teslim ediyoruz. Gaziemir Evka - 7'deki dolan moloz alanını rehabilite ederek ağaç diktik ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne teslim ettik. Şimdi de  Kırıklar moloz sahasına toprak sererek ağaç dikilecek hale getirdik. Orman Bakanlığı'nın başlattığı dut dikim kampanyasına uygun olarak dut ağacı ile yöre halkının isteği ile ceviz fidanı dikiyoruz.   Kısa bir süre sonra dolmasını beklidğimiz Gökdere moloz döküm sahasına da aynı şekilde ağaç dikeceğiz. Ardından da Güzelbahçe Yelki'deki döküm sahamıza sıra gelecek. Önümüzdeki günlerde ise Orman Bakanlığı'ndan kiraladığımız  Pınarbaşı Fatmacık Kayası Döküm Sahası, Işıkkent Berbersalih Tepesi ve Yelki Çalıcası Döküm Sahası'nı devreye alacağız" dedi.

Kent içine moloz dökenleri uyaralım
Moloz döküm sahalarına çok cüzi bir ücret karşılığında inşaat atığı ve hafriyat aldıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, vatandaşlardan kent içinde gelişigüzel moloz dökümü yapmamaları istedi. Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu alanlar için ciddi rakamlar ödüyoruz. Ayrıca buralarda işçi çalıştırıyoruz, görevlilerimiz bekliyor.  24 saat cüzi bir para alarak kentin moloz döküm alanlarını temin etmeye çalışıyoruz. Burada yıllar önce tekel konumuna gelmek isteyen firmalar vardı.   350 bin liralık döküm alanını ihaleye kendim katılarak 3.5 milyon liraya, tam 10 misli fiyatına aldım.  İzmir hafriyatçısını,  inşaat yapanını tekele teslim etmedim.  Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi çok cüzi fiyatlarla bu alanlara moloz  kabul ediyor. İzmirliler'den bir talebim var:  Bu kadar ucuz olmasına rağmen hafriyat yaptıran vatandaşlarımız,  işadamlarımız en yakın döküm alanına kadar ücretini vermesine rağmen yollara en kısa mesafelere ağaçlık alanlara nerede bulursa oraya moloz döken ve onu kar sayan hemşehrilerimiz var.  Bunların uyarılması,  takip edilmesi gerekiyor.  O hemşehrimiz oraya bilinçsizce bunu döküyor.  30 - 40 lira mazot parasından karı oluyor. Büyükşehir veya ilçe belediyeleri  gelişigüzel atılmış molozları  toplamak için dozeri, kamyonuyla 300 lira harcıyor.  Bu tür işleri yapan kişilere uyarıda bulunursanız,  ikaz ederseniz çok memnun kalacağım."

Biz fasondan, çakma işten anlamayız
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Partili  meclis üyelerinin aktarmalı ulaşım sistemi eleştirileri ve AK Parti Grup Başkan  Vekili Bilal Doğa'nın "Konak tramvayı başlayamadı. Fasonvay mı oldu?" şeklindeki  sözlerine  tepki gösteren Başkan Kocaoğlu şunları söyledi: "20 gün önce Türkiye Cumhuriyeti bir seçim yaşadı. Yeni hükümetimiz yakında açıklanacak. Biz bu müddet içinde seçim öncesi, seçim arifesinde böyle atışmalar olur diye toleranslı davrandık. Şimdi görüyorum ki, seçimden sonra meclis üyelerinden milletvekillerine varıncaya kadar kelimenin tam anlamıyla ileri geri,  haddi aşan,  saçma sapan;  bir siyasetçiye, meclis üyesine, milletvekiline yakışmayacak laflar ederek bir karalama kampanyası başlatıldı.  Aktarmalı sistemden vatandaş memnun değilmiş.  Yüz kişi seyahat ediyorsa,  30 kişiyi bir arabadan bir arabaya aktarıyoruz, ücretsiz 90 dakika ile... Yüzde 5 civarında üçüncü arabaya aktarıyoruz ama tüm İzmir'in her  tarafına 2 lira 25 kuruştan gidiyor. Hiçbir büyük kentimizde böyle bir ulaşım sistemi yok. Metrodan, İZBAN'a, gemiden, otobüse ve seneye de tramvaya konforlu bir şekilde binecek bir ulaşım ağını 2 lira 25 kuruştan başka yapabilen bir belediye, yerel yönetim varsa,  ben bütün söylenenlere eyvallah diyeceğim.  Bunların yaptığı aslı astarı olmayan şeyler, sadece gevezelik."
Bugün tramvaya karşı çıkanların  2005 yılında  Aliağa- Menderes projesine de karşı çıktığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Tramvayı engellemeye çıkanlar, şimdi ‘tramvay ne zaman bitecek?” diye soruyor. Tramvaya ‘Fasonvay’ diyorlar.  Bizler fasondan,  çakma işten,  dedikodudan,  yalandan,  dolandan anlamayız.  Biz evrensel ahlak kurallarına uyar,  adaletten, dürüstlükten ayrılmaz,  İzmirli'nin bize emanet ettiği parayı kendi paramızdan on misli,  bin misli daha çok koruru
z" dedi.
 
Siz önce Bornova'daki cenazeyi kaldırın
Buca Sosyal Yaşam Kampusü'nün geciktiği yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "El insaf!  Bornova' da Paterson Köşkü'nün  yanındaki kültür merkezinin temeli 23 sene önce atıldı. 13 sene önce de AKP  iktidar oldu.  Gidin bakın haline!   Bizim projemizde gecikme olduğunu söyleyen meclis üyeleri, milletvekilleri,  başkanlar, önce Bornova’nın göbeğindeki o cenazeyi kaldırsın!  Harcayacağınız  paranın hiçbir haysiyeti yok ama  yapmıyorsunuz.  Türkiye'de  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden başka 71.5 milyon harcayarak yapılmış başka bir sosyal yaşam kampusü var mı? Efendim neden iki ay gecikiyormuş? Laf olsun torba dolsun."
 

Mezbahayı bize vermediler, çürüyor
Buca Kırıklar'a gelirken bir vatandaşın "mezbaha yapın" talebiyle karşılaştığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, İzmirli'nin parasıyla yapılan et entegre tesisinin çürümeye terk edildiğini hatırlattı: "Bu kentin mezbahası var.  Hem de burada, Kaynaklar'da.  Ne oldu o mezbaha? Mezbahayı aldılar.  Bize geçiyordu,  vermediler. Tahtalı Havzası'nda çivi çakılmayan, inşaat yapılmayan  100 dönüm araziyi 6.5 milyon lira vererek almak istedik. Onlar 27.5 milyon lira istedi. Kimse bu paraya almaz. Tansaş'ın yani Büyükşehir'in parasıyla yani İzmirli'nin parası ile yapılan et entegre tesisi şimdi çürümeye terk edildi. Hadi meclis üyeleri,  hadi milletvekilleri;  alın şurayı!  Parasını veriyoruz.  Gidin uğraşın, Allah'ınızı severseniz!  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin,  ilçe belediyelerinin bir işine yarayın! Ben de bu kürsülerden ya helal olsun şu arkadaşınız gitti,  uğraştı,  şu işi halletti diyeyim.  'Fasonvay' diyeceğine çürüyen mezbahayı al.  Parasıyla alacağız sadaka da istemiyoruz.  Hadi düşün önümüze! 'Elinden tutup götüreceğim' gibi lafları bırakın.   Çalışın!  Biz de Sezar'ın hakkını Sezar'a teslim edelim."
 
Büyükşehir'i örnek alıyoruz
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 81 ilde örnek alınan yerelde kalkınma modelini kendi ilçelerinde uyguladıklarını belirterek, "İzmir'de 30 ilçede Büyükşehir Belediyemizin verdiği bu mücadeleyi ilçemizde tüm gayretimizle veriyoruz. Biz iki yıl önce ülkede ağaç kesildiğinde neler yapabileceğimizi göstermiştik.  Bundan sonra bu ağaçlar büyüdüğünde neler yapacağımızı herkes görecek" dedi. 
 
2 sahada moloz dökümü devam ediyor
2 Şubat 2009 tarihinde faaliyetine başlayan ve 2 Şubat 2014 tarihinde dolum işi sonlandırılan Buca Kırıklar’daki sahaya 455 bin metreküp bitkisel nitelikli toprak serilerek ağaçlandırmaya hazır hale getirildi. Alan ağaçlandırma çalışmaları tamamlandıktan sonra İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne iade edilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in genişleyen sınırlarına ve artan nüfusuna paralel olarak 2009 yılında Buca Kırıklar Köyü’nde 455 bin metreküp, Bornova Gökdere Köyü’nde 2 milyon 481 bin metreküp, Yelki mevkiinde 1 milyon 156 bin metreküp ve 2010 yılında Gaziemir Evka – 7’de 575 bin 868 metreküp kapasiteli 4 sahayı “Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıkları Depolama Tesisi” olarak kente kazandırmıştı.  14 Şubat 2011 tarihinde dolum işi sonlandırılan Gaziemir Evka – 7’deki sahaya 1550 fıstık çamı ve servi ağacı dikilmişti.
 
Gökdere’de 14 bin ağaçlık kent ormanı doğacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 Aralık 2015 tarihinde moloz dökümüne kapanacak Bornova Gökdere döküm sahasında da 2016 yılında 14 bin ağaçlık kent ormanı oluşturacak. Alana kızılçam, fıstıkçamı, yalancı akasya ve servi dikilecek.
 
Molozun tonu sadece 3 TL.
İzmir’e İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBETON şirketi tarafından işletilen yasal moloz döküm alanlarında moloz ve inşaat atıkları depolanarak çevreye zarar vermeden ve kirlilik oluşturmadan bertaraf ediliyor. Amaç, çevreye verdiği zararın yanında yarattığı görüntü kirliliği nedeniyle ciddi sıkıntılar yaratan hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıklarının yasal tesislere yönlendirilerek kaçak dökümlerin önüne geçmek, hem de tahrip olan ormanlık alanları yeniden orman niteliğine kavuşturmak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla, döküm alanlarına getirilen molozlar için ton başına 3 TL. bertaraf ücreti alıyor.


TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber