Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

16
Kasım

Rüya projeler

TÜMÜ PAYLAŞ

Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
Rüya projeler
İzmir Büyükşehir Belediyesi,  en büyük kentsel dönüşüm alanı olarak belirlediği Gaziemir’deki Aktepe ve Emrez bölgesinde yepyeni bir dünya kurmaya hazırlanıyor.  Bölge halkının istekleriyle şekillenen “Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması”nda seçilen 5 projeden biri, Aktepe ve Emrez’in “dönüşüm rüyası” olacak.

Kentin farklı bölgelerinde kent dönüşümü için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir ve Aktepe ve Emrez bölgelerinde 122 hektarlık alanda “en büyük kentsel dönüşüm projesini” uygulamaya hazırlanıyor. Kentsel dönüşümün ayı zamanda ‘sosyal dönüşüm’ olduğunu ve  ‘yık yapıyı-yap binayı’ olmadığını savunan İzmir Büyükşehir Belediyesi; güvenli konutlar, planlı yollar, sosyal merkezler ve yeşil alanlar ile Aktepe ve Emrez’de yeni bir dünya kurmaya hazırlanıyor.

Getiri bölge halkına
Bu zorlu yolda önce ‘uzlaşı’ ve ‘bölge halkının istekleri’ diyen İzmir Büyükşehir Belediyesi,  bu dev kentsel dönüşüm alanı için  2015 yılı Mart ayında “Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması” düzenledi. Farklı meslek gruplarına mensup ekiplerce yarışma yoluyla proje elde edilmesinin dönüşüm ve kentleşme adına büyük katkı sağlayacağından yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, yarışmanın konseptini de “insan haklarına saygılı ve yaşam kalitesi yüksek bir kentsel çevre” olarak belirledi. Ortaya çıkacak kentsel getirinin bölgede yaşayanlar arasında paylaşılması, mevcut ticaret hayatının çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi ile sosyal ve kültürel alanlara önem verilmesi, yarışmanın en önemli amaçları arasında yerini aldı.

Geleceğin yaşam alanı
Yarışma ile elde edilen projelerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle üzerinde durduğu bir konu olan “bölgede yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltecek ve çevresi ile uyumlu yaşam kalitesini sağlayacak çözüm önerileri” sunuldu. Park alanları, oyun alanları, sosyal ve spor aktivite alanları kentsel dönüşüm alanının tamamına yayılarak ortalama 4 kat büyüklüğe ulaştı. Alan içinde vatandaşların yoğun kullandığı pazaryeri ve ticari alanlar, bölge nüfusunun ihtiyacının karşılanması için arttırıldı.  Eğitim, sağlık ve kültür tesisleri ise 2 katına çıkarıldı. Modern ve güvenli 8 bin konut biriminin yer aldığı projelerde, alan içerisinde çevre bağlantı yolları, geniş sokaklar, araçlar için açık ve kapalı otopark alanları ile rahat bir ulaşım imkanı getirildi.  Bölge, aynı zamanda geleceğin potansiyel iş ve yaşam alanı olarak tasarlandı.

Yüzlerce mimar ve 31 proje yarıştı
Aktepe ve Emrez’i modern bir çehreye büründürmek için yarışmaya katılan TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası’na üye yüzlerce mimar, yüksek mimar, şehir plancıları, çevre mühendisi, peyzaj mimarı, oluşturdukları ekiplerle 31 proje ortaya koydu.
Hepsi kendi alanında uzman seçkin jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucu, seçilen 5 eş değer proje kamuoyuna sunuldu. Projeleri Gaziemir’deki “Kentsel Dönüşüm Ofisi”nde sergiye açan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  Aralık ayı sonunda projelerden birinin seçilerek avan projeler üzerinde çalışılmaya başlanacağını açıkladı.

İşte Aktepe ve Emrez bölgesi için hazırlanan projeler;

4 Sıra No’lu Proje
Peyzaj Mimarı Nurhak İnan Karaçay’ın ekip başı olarak çalıştığı projede  Y.Mimar İlker Ertuğrul, Şehir Plancısı Amber Eroyan görev aldı. Ayrıca projeye Y. Çevre Mühendisi Nurten Doğan Ertuğrul danışman, Y. Mimar Zeynep Oba yardımcı olarak destek verdi.

5 Sıra No’lu Proje
İbrahim Alp - Şehir Plancısı İbrahim Alp’in ekip başı olarak çalıştığı projede, Şehir Plancısı Jülide Alp, Mimar Oknur Çalışkan görev aldı. Ayrıca projenin danışmanlığını Peyzaj Mimarı Mehmet Zeyat Hattapoğlu yaptı.

12 Sıra No’lu Proje
Y.Mimar H. Büşra Al’ın ekip başı olarak çalıştığı projede, Mimar Berrin Özdemir, Y. Mimar İlker İğdeli görev aldı. Projenin danışmanlığını Şehir Plancısı Adem Altıntaş, Peyzaj Mimarı Sena İkiz yaptı.  Projede Şehir Plancısı Tolgahan Akbulut, Mimar Bihter Öztürk, Çağla Özardalı, Salih Özkan Dursun, Elif Gözlügöl, Sine Yeşilkaya ve öğrenciler Aykut İğdeli, Ozan Çelik ve Özge Taşar yardımcı olarak çalıştı.

24 Sıra No’lu Proje
Süleyman Akkaş - Mimar Süleyman Akkaş’ın ekip başı olarak çalıştığı projede Mimar Nihal Şenkaya Akkaş görev aldı. Projenin danışmanlığını Peyzaj Mimarı Gülsev Kapucu ve Şehir Plancısı Gülsev Kapucu yaptı. Mimar Cihat Ömer Akgül, öğrenciler Bahar Taşçı, Özlem Reis ve Yasin Gül proje yardımcıları olarak görev aldı.

30 Sıra No’lu Proje
Seçkin Kutucu - Y.Mimar Seçkin Kutucu’nun ekip başı olarak görev aldığı projede, Y. Mimar Ebru Yılmaz ve Mimar Yonca Kutucu görev aldı. Y.Şehir Plancısı Uğur Bozkurt, Peyzaj Mimarı Evlin Sönmez Güler ile Y. Mimar İlker Kahman’ın danışmanlığını yaptığı projede, Mimar Beyza Nur Beydilli, Esra Cevizci, Oğuzhan Zeytinoğlu ile öğrenciler Can Hoş,  Engin Tayfun Bakış, Erıc Ogwal ve Orhan Asan yardımcı olarak çalıştı.
 
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber