Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

08
Kasım

Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı

TÜMÜ PAYLAŞ

Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
Akıllı kavşaklarla yollar kısaldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurulum çalışmalarını sürdürdüğü “Akıllı Trafik” sistemi, pilot bölgelerde şimdiden farkını gösterdi. Bornova ve Bayraklı’daki 39 kavşakta yapılan deneme çalışmalarında, trafik ışıklarındaki bekleme süresi ve araç kuyruklarının uzunluğu yüzde 50 azaldı. Seyahat süreleri ise yüzde 30’a kadar kısaldı. Sistem, kent genelindeki 402 sinyalize kavşakta uygulanacak.

Dünyanın pek çok gelişmiş kentinde uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu  “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi”ni Türkiye’de ilk kez İzmir’de devreye almak için çalışan Büyükşehir Belediyesi, Bornova ve Bayraklı ilçelerindeki 39 kavşakta pilot uygulamayı sürdürüyor. Sistemin hizmete girdiği akıllı kavşaklarda yapılan ölçümler, sonuçların son derece olumlu olduğunu gösteriyor.
Alınan günlük verilere göre “Tam Adaptif Sistem”in devrede olduğu güzergahlarda, seyahat sürelerinde zirve saatlerde yüzde 30, günlük ortalamalarda ise yüzde 16’ya varan oranlarda iyileşme sağlandı. Kavşaklardaki bekleme süresi ve kuyruk uzunlukları ise yüzde 50 kısaldı. Sistemin bir diğer olumlu yansıması ise toplu ulaşımda yaşandı. Toplu taşıma araçlarıyla yapılan seyahatler, pilot bölgede zirve saatlerde yüzde 28, günlük ortalamalarda ise yüzde 20 oranında hızlandı.

İki sistem arasında büyük fark
Araçlara yerleştirilen bilgisayar sistemine bağlı kameralarla sistemin kurulduğu güzergahlarda seyir halindeyken kayıtlar alındı. Birbirini izleyen günlerde, aynı güzergah ve aynı saatlerde adaptif sistem devredeyken ve devre dışına alındığı durumlarda yolculukların ne kadar sürdüğü tespit edildi. 
Örneğin Bayraklı Manas Bulvarı ile Haydar Aliyev Caddesi kesişimindeki kavşaktan Bornova Mustafa Kemal Caddesi ile Haşim İşcan Caddesi kesişimindeki kavşağa kadar olan gidiş-dönüş 4 km. uzunluğundaki güzergahın “Tam Adaptif Sistem” ile 9 dakika 47 saniyede tamamlandığı görülürken, aynı yolculuk eski sistem ile 14 dakika sürdü.

10 km’de 27 dakika kazanç
Bir başka ölçümleme ise Bayraklı Sakarya Caddesi ile Aliya İzzetbegoviç Caddesi (252 Sokak) kesişimi, Bornova Mustafa Kemal Caddesi ile Haşim İşcan Caddesi kesişimi ve Bornova Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi, Çevreyolu Atatürk Mahallesi girişini kapsayan gidiş-dönüş 10 km. uzunluğundaki güzergahta yapıldı. “Tam Adaptif Sistem” ile güzergahın 14 dakikada tamamlandığı görülürken, eski sistem ile aynı güzergah 41 dakika sürdü.

39 kavşak akıllandı
Pilot bölge olarak belirlenen Bornova ve Bayraklı ilçelerinde yapılan çalışmalarda, 39 adet sinyalize kavşak, akıllı kavşak kontrol cihazları ile adaptif şekilde çalışır hale getirildi. 16 adet “Kırmızı Işık İhlal Sistemi”, 8 adet “Park İhlal Sistemi”, 1 adet “Hız Koridoru”, 1 adet “Gabari Ölçüm Sistemi”, 14 adet “Trafik Ölçüm Sistemi”, 1 adet “Meteoroloji Ölçüm Sistemi”, 17 adet “Değişken Mesaj Sistemi” (DMS) kuruldu, 100 adet otobüse kamera sistemleri ve 24 adet otobüs durağına da yolcu bilgilendirme sistemi bağlandı.

402 kavşak sisteme bağlanacak
Kent genelindeki birçok bölgede altyapı çalışmaları süren ve halk arasında “Akıllı Trafik Sistemi” olarak bilinen “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi” tamamlandığında, kent genelinde bulunan 402 sinyalize kavşak gerçek zamanlı sinyal planları ile adaptif şekilde yönetilecek. Trafik ihlallerinin denetlenmesi için 163 adet “Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi”, “116 adet “Park İhlal Tespit Sistemi”, 12 güzergahta ise hız koridoru şeklinde çalışan “Hız İhlal Tespit Sistemi” kurulacak. 1500 otobüste kamera izleme sistemi, kablosuz 3G data bağlantı sistemi ve yolcu sayım sistemi bulunacak. Vatandaşlar 200 otobüs durağında kurulacak panolarla bilgilendirilecek.
Ayrıca 110 noktada “Trafik İzleme Kamerası”, 30 noktada “Meteoroloji Ölçüm Sistemi”, 16 noktada “Gabari Ölçüm Sistemi” kurulacak. Trafik yoğunluk bilgilerinin oluşturulabilmesi için 209 adet “Trafik Ölçüm Sensörü” ve bu bilgiler ile diğer trafik bilgilerinin sürücülere iletilebilmesi için 48 adet de “Değişken Mesaj Sistemi” (DMS) devreye alınacak.

Hayat kolaylaşacak
Sistem tam anlamıyla hayata geçtiğinde, yol kapasitelerinin yüksek verimde kullanılmasının yanı sıra, daha güvenli bir araç ve yaya trafiği sağlanacak. Seyahat sürelerinin kısaltılması, kavşaklardaki birikmenin ve bekleme sürelerinin azalması sistemin en önemli getirisi olacak.  
Trafik akış ve yoğunluğu kentli tarafından da izlenebilecek ve buna bağlı olarak güzergah seçimi yapılabilecek. Kural ihlallerinin gözlenerek kontrol altına alınması, emisyon salınım oranlarının düşürülmesi, yakıt ve yedek parça harcamalarının azaltılması da “Tam Adaptif Sistem”in sağlayacağı avantajlar arasında yer alıyor.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber