Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

28
Eylül

2,5 aylık iş 60 saatte bitti

TÜMÜ PAYLAŞ

2,5 aylık iş 60 saatte bitti
2,5 aylık iş 60 saatte bitti
2,5 aylık iş 60 saatte bitti
2,5 aylık iş 60 saatte bitti
2,5 aylık iş 60 saatte bitti
2,5 aylık iş 60 saatte bitti
2,5 aylık iş 60 saatte bitti
İZSU, Dikili’de sürekli arıza yapan asbest hattın 1,5 kilometrelik bölümünü, son teknolojiyi kullanarak “hattı değiştirmeden” yeniledi. Klasik yöntemle 2.5 ay sürecek çalışma, mevcut borunun içine yeni boru sürülerek sadece 60 saatte tamamlandı. Alman ve İtalyan uzmanlar, Dikili’deki çalışmanın, dünyada bu yöntemle yapılan en uzun çalışma olduğunu bildirdi.

Alt yapı yatırımlarında rekora koşan İZSU, son teknolojiyi de kullanarak çalışmalarını sürdürüyor. İZSU, son olarak Dikili’de bir ilki gerçekleştirdi. İlçenin Bahçeli bölgesindeki 15 kuyunun suyunu ileten 3 kilometrelik asbest hattın 1.5 kilometresi,  özel bir yöntemle “değiştirilmeden” yenilendi.
Vatandaşların mısır tarlaları ve zeytin bahçeleri arasından geçen ve kazı yapılması halinde ciddi sıkıntı yaratacak yenileme çalışmasında, 500 milimetre çaplı eski boru hattı yerinde kaldı. Mevcut borunun içine özel kevler denilen malzemeden üretilmiş, içi polietilen kaplı, yüksek basınca dayanıklı yeni boru sürüldü. 458 milimetre çapındaki bu özel borular ikiye bölünerek 900 ve 600 metrelik parçalar halinde asbest borunun içine yerleştirildi. 2.5 ay sürecek çalışma, böylece hiç kazı ve dolgu yapmadan, tarlalara zarar vermeden 60 saat gibi kısa bir süre içinde tamamlandı. Dikili halkı 35 yıl ömürlü, sağlıklı içme suyu hattına sahip oldu.

Dünyada bir ilk
Almanya’dan ithal edilen borunun dünyada ilk kez bu uzunlukta İzmir’de kullanıldığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri şu bilgileri verdi:
“Alman ve İtalyan mühendisler Dikili’ye gelerek inceleme yaptılar. Biz de üretim anında kontrol testine gittik. Pek çok ülkede bu borular kullanılıyor. Ancak genellikle 70 – 80 metre gibi kısa mesafelerde uygulamalar söz konusu. Firma yetkilileri, arazinin de uygunluğu nedeniyle uzunluk açısından İzmir’deki uygulamanın ilk olduğunu belirttiler. Sonuçlardan oldukça memnunuz. Kısa sürede iletim hattından ilçeye sağlıklı, kesintisiz su vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Dikili’de yaptığımız çalışma ile kısa vadede mevcut hatlarda kazı yapmadan şebeke yenileyebileceğimizi gördük. Bu yöntemi diğer içme suyu, kanal, iletim hattı yenileme çalışmalarında kullanmayı düşünüyoruz” diye konuştu.




TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber