Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

10
Ağustos

Büyükşehir’den 7+7 formülü

TÜMÜ PAYLAŞ

Büyükşehir’den 7+7 formülü
Büyükşehir’den 7+7 formülü
Büyükşehir’den 7+7 formülü
Büyükşehir’den 7+7 formülü
Büyükşehir’den 7+7 formülü
Büyükşehir’den 7+7 formülü
Büyükşehir’den 7+7 formülü
Büyükşehir’den 7+7 formülü
Büyükşehir’den 7+7 formülü
Büyükşehir’den 7+7 formülü
7 ilçeyi kapsayan Yarımada Stratejik Planı’nda eyleme geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Gediz ve Bakırçay havzalarındaki 7 ilçe için benzer bir çalışma yürütüyor. Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi’nin destek verdiği kalkınma stratejisiyle ilgili konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu projeler rafta kalkmayacak” dedi.

Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe’nin yanı sıra Menderes ve Torbalı ilçelerini de dahil ettiği Yarımada Stratejik Planı’nda eyleme geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi; Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen ve Kemalpaşa’nın yer aldığı Gediz-Bakırçay  Havzaları için hazırladığı sürdürülebilir kalkınma stratejisini de  bitirme aşamasına geldi.  İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile yapılan protokol kapsamında hazırlanan “Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” ön sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Tıpkı Yarımada’da hazırlanan stratejik plan gibi, Gediz ve Bakırçay havzaları için hazırlanan bu stratejik plan da mutlaka ve mutlaka uygulanmak için yapıldı. Rafta kalmayacak” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile “Gediz-Bakırçay  Havzaları Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”ni hazırlayan Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan proje ekibin katıldığı toplantıda, görsel sunum eşliğinde planın ana ilkeleri ve bugüne kadar yapılan çalışmalar aktarıldı.   

2004 yılında sınırlar genişledikten sonra samimiyetle yaptıkları çalışmalar ve mücadeleler sırasında tüm kent ile aralarında bir güven ortamı oluştuğuna dikkat çeken Başkan Aziz  Kocaoğlu, şöyle devam etti. “Güvenilir ve samimi olduğumuz tescillendi, böylece bir güven ortamı tesis edildi. Biz de yaklaşık iki sene önce Yarımada projesine başladık.  Proje için öncelikle güvene ihtiyacımız vardı çünkü böyle bir ortamı tesis etmeden ağzınızla kuş tutsanız planı yapamazsanız. Biz kararlıyız. Tıpkı Yarımada’da hazırlanan stratejik plan gibi, Gediz-Bakırçay Havzaları Stratejik Planı da mutlaka ve mutlaka uygulanmak için yapıldı. Rafta kalmayacak. Tabii ne kadarını uygulayabiliriz, ne kadarını yapabiliriz? Kınık, Bergama ve Dikili bize yeni bağlandı. Dolayısıyla burada ne kadar başarılı olacağız, onu görmeye çalışıyoruz. Yapabildiğimizi yapacağız ve proje devam edecek. Ama mutlaka değirmene su taşıyacağız. Ve en önemlisi, moralimizi bozmadan yola devam edeceğiz.

7 ilçede sürdürülebilir kalkınma

Geçtiğimiz Ocak ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi onayı ile yapılan protokol kapsamında gerçekleştirilen yol haritasında, Gediz ve Bakırçay havzalarındaki 7 ilçe ele alındı. Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa ile Çiğli ilçesinin Gediz deltası bölümünü içeren çalışma kapsamında, Yarımada bölgesi ilçelerinde yapılan strateji çalışması örnek alındı. Temel olarak da “yörenin yerel varlıklarını koruyarak, çevre ve kültüre duyarlı bir yerel kalkınmayı teşvik eden projelerin üretilmesi” hedeflendi.
Proje kapsamında, Nisan ve Temmuz ayları arasında 7 ilçede halk çalıştayı, ufuk tarama çalıştayı, geniş katılımlı uzman toplantısı ve odak grup toplantıları gerçekleştirildi. Kamu kurum - kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinden yaklaşık 600 katılımcının dahil olduğu bu süreçte ortaya çıkan varlık odaklı kalkınma fikirleri, proje çalışmaları için önemli bir altlık oluşturdu.

Çevre ve istihdam
Gelecek 10 yıllık öngörü doğrultusunda, özellikle çevre sorunları (su kirliliği, sanayi kaynaklı kirlilik, atıklar), istihdam (genç işsizliği), demografi (kırsal nüfusun yaşlanması) ve tarihsel çevre (tarihi ve arkeolojik alanların yok olması) konularına ağırlık verilen çalışmada, havzalarda gerçekleştirilmesi muhtemel fikirlerden bazıları şöyle sıralandı:
•    Destekleyici ve paylaşımcı tarımsal uygulamalar ile tarımsal değer zincirini zenginleştirecek uygulamalar yapılması,
•    Tematik köy ve yerleşkeler oluşturulması, mesleki eğitim ve yerel yetenek yönetiminin rolünün artırılması,
•    Alternatif ve özel ilgi turizmine yönelik olan endüstri mirası turizmi gibi örneklerin öne çıkarılması,
•    Jeotermal enerjinin entegre kullanımı ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının “enerjinin tüketileceği yerde” üretilmesi ve yerel halk tarafından kullanılması,
•    Yerelde kalkınma çabalarının etkin yürütülebilmesi için gerekli örgütsel yapı ve beşeri sermayenin geliştirilmesi,
•    Bölgenin geleceği için olmazsa olmaz olan çevre konusunda alınabilecek önlemlerin belirlenmesi..

Proje ekibinde önemli isimler var
Gediz-Bakırçay  Havzaları Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”ni hazırlayan proje ekibi şu isimlerden oluşuyor:
Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Proje Yöneticisi)
Doç. Dr. Semahat Özdemir- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Prof. Dr. Alper Baba- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Öğr. Gör. Dr. Zeynep Durmuş Arsan- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Yrd. Doç. Dr. H. Engin Duran- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Prof. Dr. Adnan Kaplan- Ege Üniversitesi
Prof. Dr. Yusuf Kurucu- Ege Üniversitesi
Prof. Dr. Murat Boyacı- Ege Üniversitesi
Dr. Nurdan Erdoğan- Ege Üniversitesi
Ar. Gör. Özlem Arslan Yıldız- Ege Üniversitesi
Yük. Ziraat Müh.Tolga Esetlili
Uzm. Hamidreza Yazdani- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Yarımada’da neler yapıldı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe, Menderes ve Torbalı ilçelerini dahil ettiği Yarımada Stratejik Planı’nda uygulamaya geçerek “yerelde kalkınma” adına bugüne kadar önemli adımlar attı. Tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla ücretsiz sebze ve meyve fidanları, arı ve arı kovanları ile Sakız koçu ve koyunu, Karaburun kıl keçisi ve tekesi dağıtımına başlandı. Üreticilere eğitim verildi; organik tarım için teknik destek sağladı. Aile pansiyonculuğu, üretici pazarı, festivaller, bisiklet yolları ve yürüyüş güzergahları ile tarih rotasını kapsayan “tematik yol” oluşturuldu; iç turizm hareketliliği artmaya başladı. Yerli ve yabancı turistler için yöre özelliklerini ayrıntılarıyla anlatan  Yarımada Rehberi hazırlandı.


TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber