Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

14
Temmuz

Umut tohumları

TÜMÜ PAYLAŞ

Umut tohumları
Umut tohumları
Umut tohumları
Umut tohumları
Umut tohumları
Umut tohumları
Umut tohumları
Umut tohumları
Umut tohumları
Umut tohumları
Umut tohumları
Umut tohumları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, şiddetli dolu yağışı yüzünden ürünleri büyük ölçüde zarar gören Kınıklı çiftçilere yardım elini uzattı. İkinci ürünü dikebilmeleri için üreticilere silajlık mısır tohumu gönderen Büyükşehir, birinci üründen istediği geliri alamayan üreticilere yeni umut aşıladı.

Kınık’ta Haziran ayında bir gecede yaşanan yoğun yağış ve dolu nedeniyle tarlalarındaki ürünlerin yüzde 80’e yakını zarar gören çiftçiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uzattığı yardım eli ile bir nebze de olsa mutlu oldu. Tarladaki ürünlerinden verim elde edemeyecek olan çiftçilere ikinci ürün olarak dikmeleri ve zararlarını en aza indirmeleri için Büyükşehir Belediyesi tarafından silajlık mısır tohumu dağıtımına başlandı. Kınık Ziraat Odası organizasyonunda yapılan dağıtımlar çerçevesinde, 56 üreticiye 1969 dekarlık alanda ekim yapması için, içinde 50 bin tane tohum bulunan 394 torba (5 ton civarında) tohum verildi.

Ziraat Odası ile işbirliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkan Vekili Ertuğrul Tugay, Kınık bölgesinde yaklaşık 40 bin dekar alanın zarar gördüğünü belirterek küçük üreticiyi rahatlatmak için en acil çözümü bulduklarını söyledi. Tugay, “Kınık bölgesindeki tarlalarda mısır, karpuz, domates, ayçiçeği vardı. Bunların yüzde 80’e yakını zarar gördü. Büyükşehir Belediyesi olarak ‘küçük üreticiye nasıl destek olabiliriz’ konusunda bir değerlendirme yaptık. En kısa sürede yapabileceğimiz konuya yöneldik. İkinci ürün olarak burada silajlık mısır ekiliyor. Üreticinin tohuma ihtiyacı olacağını düşündük. 50 dekara kadar arazisi olan küçük üreticiye silajlık mısır tohumu dağıtmaya karar verdik. Kınık’taki Ziraat Odası ile bir koordinasyon sağladık. Onlar zarar gören üreticilerini tespit ettiler ve birlikte mısır tohumlarını dağıttık. Onların birinci üründen elde edemedikleri gelirlerinin en azından bir kısmına katkı olsun, tohum konusunda bir harcamaları olmasın diye böyle bir destek çalışmasına girdik” şeklinde konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Şube Müdür Vekili Ferdan Çiftçi ise dolunun üreticilere büyük bir felaket yaşattığını hatırlatarak tarlalarda oluşan zarar nedeniyle üründen ancak yüzde 10 oranında verim alınabileceğine değindi. Çiftçi, mısır tarlasında yeşil gibi görünen koçanlarda püskül yani meyve olmadığına dikkat çekti.

Başkan sesimizi duydu
Büyükşehir Belediyesi’nin üreticiye sağladığı destekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Kınık Ziraat Odası Başkanı Murat Tosun, “Temmuz ayı içinde olmamız nedeniyle ikinci ürünü dikme açısından çok vaktimiz yok. Kısa dönemde acil olarak dikilebilecek ürün silajlık mısır. Bu nedenle Büyükşehir Belediyemizden bunu rica ettik. Başkanımız Aziz Kocaoğlu sesimizi duydu. Aziz Başkanımız sağ olusun çiftçilerimizin yaralarını sarmak için, onları bir nebze rahatlatmak için, onlara ‘acil kan’ olsun diye silajlık mısır tohumlarını gönderdi. Çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Yaşadıkları dolu felaketi ile ürünlerini bir gecede kaybeden ve bundan dolayı umutsuzluğa kapıldıklarını kaydeden Kınıklı üreticiler ise bu destek ile umutlarının yeniden yeşerdiğini belirterek şunları söyledi:
Mustafa Sezgin : “Ben çiftçi olarak Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ediyorum. Tarlalarımız çok zarar gördü, gördüğünüz gibi çoğunu bozduk. Şimdi ikinci ürünü dikeceğiz.”
Hasan Taban : “Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyoruz. Zararımız büyük. Şimdi beklesek olmayacak. Zaman geçiyor. En iyisi ‘silajlık mısır ekelim’ dedik. Sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız hemen yolladı. Bu bize bir destek oldu. İnşallah iyi olur.”
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber