Temmuz

İki kültür şöleni

İki şölen bir arada
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iki farklı sahnede iki ayrı kültür şölenine evsahipliği yaptı. İsmet İnönü’de kardeşliğin ön plana çıktığı  ‘samah’ gösterisini izleyen İzmirliler, Havagazı Fabrikası’nda ise Fuat Saka’nın kendine özgü yorumuyla caz esintilerine eşlik etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2 Temmuz 1993’te 35 aydın ve sanatçının yakılarak öldürüldüğü Madımak olayının yıl dönümünde, Ankara Deneme Sahnesi’nin “Kardeşlik Töreni-Samah” gösterisine ev sahipliği yaptı. İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde İzmirlilerle buluşan kardeşlik töreni, Anadolu mozaiğinin bir parçası olan Alevi inancı, kültürü ve geleneklerini samah eşliğinde sundu. Akademik alanda köy seyirlik oyunları ile tanınan ve aynı zamanda yönetmen, oyuncu, dramaturg olan Prof. Dr. Nurhan Karadağ yönetiminde sergilenen ve Alevi-Bektaşi inancının eşitlik, hoşgörü, adalet, kardeşlik, barış, sevgi, dürüstlük, doğruluk, kadın erkek eşitliği ve sosyal adalet gibi bin yıllık kültürünün cem ayini içinde yer alan farklı törenlerin, farklı yörelerin samahlarıyla yansıtılmaya çalışıldığı gösteri izleyenler tarafından büyük beğeni topladı.

Gecenin diğer etkinliği ise Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaz döneminde “Perşembe klasiği” haline getirdiği çim konserlerinde bu kez Fuat Saka’ konuk oldu. Müziğine “Lazca caz” yakıştırması yapılan Saka, sevilen parçaları ile izleyicileri kısa bir Anadolu turuna çıkardı; Karadeniz türküleriyle coşturdu.