Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

15
Haziran

ENGELSİZMİR 2016 için ortak akıl toplantısı

TÜMÜ PAYLAŞ

ENGELSİZMİR 2016 için ortak akıl toplantısı
ENGELSİZMİR 2016 için ortak akıl toplantısı
ENGELSİZMİR 2016 için ortak akıl toplantısı
ENGELSİZMİR 2016 için ortak akıl toplantısı
ENGELSİZMİR 2016 için ortak akıl toplantısı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilkini 2013 yılında uluslararası katılımla gerçekleştirdiği “ENGELSİZMİR Kongresi”nin ikincisi 2-5 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenecek. “Engellilerin Sosyal Hayata Katılımını Artırmaya Yönelik Yerel Politikalar” başlığını taşıyacak kongre öncesinde geniş katılımlı ortak akıl toplantısı yapıldı.

Engellilerin sorunları ve çözümlerine yönelik çalışmalarla 2005 yılında “Engelli Dostu Belediye” unvanı alan, 2010 yılını ise “Engelliler Yılı” ilan eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilkini 2013 yılında düzenlediği ENGELSİZMİR Kongresi’nin ikincisi için hazırlıklara başladı. Engellilerin sorunlarına yönelik Türkiye’de ilk kez uluslararası düzeyde Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen kongre, önümüzdeki yıl 2-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. “Engellilerin Sosyal Hayata Katılımını Artırmaya Yönelik Yerel Politikalar” başlığıyla düzenlenecek kongre öncesinde ‘ortak akıl toplantısı’ yapıldı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen ve kongrenin temelini oluşturacak öneri ve fikirlerin paylaşıldığı toplantıya sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, dernekler, üniversiteler, kamu kurumlarından temsilciler ile çok sayıda engelli katıldı.

10 ana başlıkta tartışıldı
Sunumların ardından ‘Eğitim-Öğretim’, ‘Fiziki Çevre’, ‘Ulaşım’, ‘Sağlık ve Rehabilitasyon’ ‘İstihdam’, ‘Farkındalık Oluşması’ (Toplumun Bilinçlenmesi), ‘Ayrımcılığın Kaldırılması’, ‘Bilgi-İletişim ve Haber Alma’, ‘Sosyal ve Siyasal Hayata Katılım’ ana başlıklarından oluşan masalarda katılımcılar fikir ve önerilerini paylaştı. Toplantıda paylaşılan fikir ve önerilerden hemen uygulanabilecek olanların hayata geçirilmesi, üzerinde çalışılması gerekenler için gerekli çalışmalar yapılarak uygulamalara ya da projelere dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Kongre konusu olan fikir ve öneriler ise bildiri, panel, sempozyum ve atölyeler şeklinde kongrede ele alınacak. Yasa konusu olanlar için gerekli hukuki çalışmalar yapılarak öneri haline getirilip ilgili kurumlara iletilecek ve gelişmeler izlenecek. 2013 yılında “Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri” başlığıyla düzenlenen kongrenin ardından Türkiye’de ilk kez engellilere yönelik oluşturulan stratejik planının güncellenmesinde, toplantıda üretilen fikir ve önerilerden yararlanılacağı bildirildi.

ENGELSİZMİR 2013’ten sonra neler yapıldı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında düzenlenen kongre ile birlikte kentte engelliye yönelik alınan birçok kararı hayata geçirdi. Engellilere yönelik sosyal desteklerin yanı sıra cadde, meydan ve bulvarlarda bulunan yaya yürüyüş yollarındaki rampalar, engellilerin kullanımına uygun olarak yeniden düzenlendi. Uygulamanın kent geneline yayılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Katlı kavşaklarla, yoğun trafik akışına sahip caddeler ve metro istasyonlarında yürüyen merdivenli, asansörlü yaya üstgeçitlerinin yapımı tamamlanıyor. Görme engelliler için “hissedilebilir yüzey” uygulaması kent geneline yayılıyor. Parklara monte edilen özel dizayn oyuncaklar ve egzersiz aletleriyle engelli yetişkin ve çocukların kent yaşamına rahatça katılması sağlandı. 7 binden fazla rampa ve 50 km hissedilebilir yüzey uygulaması gerçekleştirildi. Tekerlekli sandalyelerin geçişleri için kanaletler üzerinde uygulamalar yapıldı. İzmir’de yaşayan engellilerin, 20 m3’e kadar olan su tüketimlerinde yüzde 50 indirim uygulanıyor.

Engelsiz ulaşım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellilerin kent yaşamına aktif olarak katılabilmelerini sağlayan toplu ulaşım düzenlemeleriyle otobüs, metro ve vapurları engellilerin erişimine uygun hale getirdi. Dünyada sadece Londra, Hong Kong, Paris ve Sydney metrolarında bulunan ‘Akıllı İşitme Sistemi devreye alındı. Metroda ayrıca görme engelliler için Braille alfabesiyle hazırlanan haritalar ve bilgilendirme plakaları da yerleştirildi. Yeni alınan körfez vapurlarında da görme engelliler için Braille Alfabesinde yazılmış uyarı ve yönlendirme işaretleri ile fiziksel engellilerin araçlarına uygun yerler bulunuyor. Akülü sandalye kullanan ortopedik engelliler için metro istasyonlarında şarj noktaları 7-8 saatlik şarj süresini 1 saate indiriyor. Engelli bireylere sağlanan ücretsiz toplu ulaşım kartlarının yanı sıra, “ağır engelli” bireylerin yakınlarına da refakatçi kartı veriliyor.

Engelsiz İlaç
Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Konseyi öncülüğünde, EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi işbirliğinde gerçekleşen projeyle, gönüllü eczanelere "sesli ilaç kutuları" dağıtılıyor, ayrıca proje çerçevesinde, ilaçların üzerine Braille alfabesiyle kabartmalı şeritler yapıştırılıyor.

Kent rehberi
Türkiye'de ilk kez görme engellilerin yaşamını kolaylaştıracak "Göremeyenler İçin Kent Rehberi" İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilerek hizmete sunuldu. Büyükşehir’in yetki alanındaki taksi ve otobüs durak bilgisi, eczaneler, resmi kurum kuruluşlardan alışveriş merkezlerine, banka ve veznelerden tarihi / turistik yerlere kadar yaklaşık 15 bin önemli yer bilgisine GPS özelliği olan cep telefonları ile ulaşılabiliyor.

Gençler ve Engelliler El Ele
Türkiye Sakatlar Derneği ve Çağdaş Görmeyenler Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen "Gençler Engelliler El Ele Projesi" ile engelliler ve gençler farklı etkinliklerde bir araya geliyor.

Kırmızı Bayrak
Engellilerin yaşamını kolaylaştırmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla kentte “Kırmızı Bayrak” uygulaması başlattı. Engellilerin erişimine uygun hale getirilen, kolaylıkla grip çıkabilecekleri fiziksel özelliklere sahip özel veya kamu kurumlarının hizmet binaları ile ulaşım araçlarına “Kırmızı Bayrak” veriliyor. Bugüne kadar 25 kuruluşa ‘Kırmızı Bayrak’ verildi.

Buca’da yeni bir dünya doğuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 64 milyon liralık yatırımla Buca’da başlattığı “Sosyal Yaşam Kampüsü” inşaatına hızla devam ediyor. Tınaztepe’deki 65 bin 302 metrekarelik alanda kurulan “Sosyal Yaşam Kampüsü”nde huzurevi, engelli eğitim merkezi, engelli ve yaşlı rehabilitasyon merkezi, çocuk ve gençlik merkezi, aşevi ve kapalı spor salonu bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan modern tesiste, engellilere eğitimin yanı sıra spor yapma olanağı da sağlanacak. Rehabilitasyon Merkezi’nde engellilere ve yaşlılara hizmet sunulacak. Sadece rehabilitasyon amaçlı oluşturulacak merkezde ayrıca engelliler ve yaşılar için birer tane havuz oluşturulacak. Kapalı spor salonunda ise konferans salonu, yarı olimpik yüzme havuzu ve basketbol sahası yer alacak.
 
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber