Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

17
Mayıs

Üreticinin yüzü gülüyor

TÜMÜ PAYLAŞ

Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Üreticinin yüzü gülüyor
Tire'nin ardından Ödemişli üreticilerle de alım sözleşmesi imzalayan Başkan Kocaoğlu, tarım kooperatiflerine  ihracaatı hedef gösterdi.

Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerli üreticiyi desteklemeye devam ediyor.  Cumartesi günü Tire Süt Kooperatifi ile  alım sözleşmesi imzalayan Büyükşehir Belediyesi, hafta sonunun  ikinci sözleşmesini S.S. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile “Fidan, Ağaç, Yoğurt, Ayran ve Zeytinyağı” alımı ile gerçekleştirdi. Sözleşmeye, Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi ile birlikte imza atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarımda, kırsalda, yerelde kalkınmanın formüllerini verdi, kooperatiflere hedef olarak ihracaatı gösterdi.

Küçük Menderes ile yol arkadaşıyız

Konuşmasına 27 yaşına kadar hem çiftçilik  hem hayvancılık yaptığını  ve bu nedenle  bu sektörlerdeki sorunları çok iyi bildiğini hatırlatarak devam eden  Başkan Aziz Kocaoğlu, "Tarlayı, tütün, arpayı, çavdarı iyi bilirim. Büyük baş hayvancılığı birilim. Yoldan kalkan tozun ürüne ne yaptığını bilirim. Bunları bildiğim için, yaşadığım için, tarımda gerileme olduğu için, tarım dünyanın her ülkesinde desteklenirken biz de hemen hemen yok  denecek kadar az desteklendiği için, tarım sübvanse edilmediği için İzmir Büyükşehir Belediyesi bu işe gönül verdi ve başladı.

Yeniden bir şey icat edecek ne zamanımız vardı ne de gücümüz vardı. Mevcuda baktık. Mevcudu Küçük Menderes'te bulduk. Bayındır'da çiçeklik kooperatifi  vardı onu destekledik.  Bademli'de  fidancılık kooperatifi vardı ona destekledik. Tire Süt Kooperatifi Mahmut Başkanının başkanlığında ilerliyordu onu destekledik. Kiraz'da İğdeli kooperatifi  ilerliyordu ona destek verdik. Yani biz Küçük Mendereste zemini, yol arkadaşımızı bulduk. Dolayısıyla  4 kooperatifin üyeleri ile  birlikte yürümeye başladık" dedi.


İhracaat hamlesi

Verdikleri destek ile Tire Süt  Kooperatifinin büyüdüğünü dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Kalkınma modeli olarak dünya üniversiteleri tarafından incelenmeye değerlendirilmeye başladı.İzmir'de süt üretimi Türkiye'deki süt üretimi artışının 4-5 katı arttı. Demek ki başarılı oldu. Bugün 4-5 tane süt ve süt mamülleri üretimi  yapan şirketler Küçük Mendereste yatırım yapmaya başladı. Yani sütlerimiz yerinde üretilerek istihdam da sağlayarak  Ege ve Türkiye sınarlarını geçecek. Ana hedefimiz tarımda Türkiye'nin kalkınması ülkenin cari açığının azaltılmasıdır. Bunun için bu coğrafyanın bu dünya nimeti yurdumuzun mutlaka ve mutlaka tarımda ciddi bir ihracaat hamlesine girmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.


"Güven tesis ettik"

Bayındır'da uyguladıkları  sözleşmeli model ile  ürünlerin çeşidinin ve kalitesinin arttığını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Önce ürünün çeşidi, kalitesi sınırlıydı. Destek verdik. Sözleşmeli üretim yaptık. Hem çeşit arttı hem ürün, kalite arttı. Bugün Irak ve Azerbeycan'a ihracat yapıyorlar. Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi bizim ilk anlaşma yaptığımız  kooperatiftir. Tefeciden, bankadan kurtardık. O gün hedef ihracat yapmak demiştim bugün buna ulaştık.

Yeterli mi, değil. En az yakın 15-20 ülkeye ihracat yapmamız gerekmektedir. İğdeli kooperatifimizin peynirleri bugün piyasada bir marka olarak Türkiye'nin her tarafından pazarlanmaktadır. Geldik Bademli'ye. Kazakiskan ve Özbekistan'a ihracat yapıyorlar. Bir hafif dokunuş, biraz destek ama çok büyük manevi destek. Arazi yollarının asfaltlanması kentte çiftçinin moralini yükseltti. Çiftçinin önemsendiği bilinci gelişti. Üretim arttı.

Yeterli mi ? Değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi 11 yıllık geçmişinde çok önemli bir kazanım elde etti. Kırsalda tarımda, havyancılıkta  çok önemli bir kazanım elde etti. 'Güven'. Siyasi partisi, etnik kökeni hiç önemli değil ama, şunun aksini ispat etmek veya söylemek mümkün değil. Kırsal Büyükşehir Belediyesi'ne güveniyor İzmir büyükşehir Belediyesi de onlara güveniyor. Güven olmadan, güvenmediğiniz insanla, kurumla iş yapamazsanız. Yaparsanız da büyüyemezsiniz. Biz bu güven ortamını tesis ettik. En büyük kazanımımız budur"dedi.



Kıskanmak yok

Okul sütü projesini sürdürürken merkezi hükümetin okul sütünü Türkiye'ye yaygınlaştırdığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, " Biz iftihar ettik. Döndük okula gitmeyen çocuklar için1-5 yaş aralığındaki çocuklarımız için süt kuzusuna başladık ve devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Ödemişte süt bayramı yapıldı. Yine iftihar ettik. Tire'de sözleşmeler yapılıyor. Ödemişte de  yapılıyor. Ödemiş'in de sütte, havyancılıkta adı duyulacak, Tire'nin de  duyulacak. Dolayısıyla Küçük Menderes'in duyulacak. Yani kalkınıyoruz. Kıskanmak yok, çalışmak var, üretmek var, sahiplenmek, pozitif bakmak olumlu bakmak var, destek olmak var. Bir tek hedef var. Memlekete hizmet. Bunun için hep beraber çalışıyoruz ve çalışacağız" şeklinde konuştu..


Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi  konuşmasında çiftçinin zor zamanında elinden Başkan Aziz Kocaoğlu'nun tuttuğunu belirterek teşekkür etti. Bilgi, "2 yıldır alım yapılan meyve fidanları sayesinde meyvecilikte büyük adımlar atıldı.Hem meyve fidanı verilen çiftçilerimiz meyve üretimi ve tüketimi konusunda yeni bir geçim kaynağı buldu, hem de fidanların temin edildiği fidan üreticilerinin ürünlerinin ekonomik değeri korundu. Başkanımıza minnettarız "dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem  Ödemiş'in tarım ve hayvancılıkla geçinen bir bölge olduğunu vurgulayarak, "Bu bölgede üretim  yıllarca koşullara göre şekillendi. Özellikle ürünün satın alanın insafından kurtarılması adına,  Büyükşehirimizin katkılarından ötürü Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyorum. Bu kent tarımla geçiniyor. Bu kentin insanlarını bu kentin içinde mutlu etmeliyiz. Bunun yolu da tarımda ve havancılıktaki verimini yükseltilmesi. Üreticinin bilinçlendirilmesi ve ürettiklerimizin sağlıklı ve doğru satın alınması çok önemli. Bu konuda da Sayın Başkanımızın talimatı ile Büyükşehirimiz bu konuda bir dengeleyici oldu. kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.  

Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu ise, "Daha buraya atanmadan önce bilgi toplarken 'Bademli  Kooperatifini' öğrendim. 'Öyle bir kooperatif var ki Türkiye'de kooperatifçiliğe önderlik etmiş' dediler. Gelince hemen bu kooperatifi  tanımaya çalıştım. Onlar kendini aşmış. İlçe kaymakamı olarak böyle bir güzelliğe sahip olmak beni gururlandırıyor. İzmir Büyükşehir Belediyemiz de  yıllardır ürün alarak onları destekliyor. Bundan büyük mutluluk duyuyorum. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olarak emeği geçen herkese  teşekkür ediyorum" dedi.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber