Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

17° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

10
Mart

1 milyon İzmirli için...

TÜMÜ PAYLAŞ

1 milyon İzmirli için...
1 milyon İzmirli için...
1 milyon İzmirli için...
1 milyon İzmirli için...
1 milyon İzmirli için...
1 milyon İzmirli için...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı’daki arıtmadan sonra kentin en büyük içme suyu arıtmasını Bornova’nın Kavaklıdere Köyü’nde kuruyor. Gördes Baraj suyunu arıtarak Buca ve Bornova bölgesine dağıtacak tesisin yüzde 35’i tamamlandı. 47.3 milyon liraya mal olacak Kavaklıdere Arıtması, 1 milyon kişinin sağlıklı içme suyu ihtiyacını karşılayacak.

Kente yeni su kaynakları kazandırmak için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için Manisa Nuriye’de 16.5 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu arıtma tesisini 2011 yılında hizmete almıştı. Projenin kapsamında yer alan Kavaklıdere Arıtma Tesisi için de yapım çalışmalarını sürdüren İZSU, işin yüzde 35’ini tamamladı. 47.3 milyon liraya mal olan tesis, Tahtalı Barajı’nın suyunu arıtan Görece’deki arıtmadan sonra İzmir’in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak. Tesisin bu yıl Eylül ayı sonunda tamamlanması planlanıyor.

DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı’ndan 2011 yılı Mayıs ayından itibaren su alarak kente verdiklerini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden günlük 92 bin metreküp suyu arıtarak Karşıyaka ve Bornova bölgesine veriyoruz. Kavaklıdere Arıtma Tesisi tamamlandığında Bornova ve Buca’nın tamamı Gördes Barajı’ndan su almış olacak” diye konuştu.

1.8 metrelik borularla su gelecek
Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi, Bornova Kavaklıdere Köyü’nde 150 bin metrekarelik alanda kuruluyor. Tesis günde 360 bin metreküp suyu arıtacak.

Kavaklıdere Arıtma Tesisi ve 2 deponun tamamlanmasıyla Gördes’in arıtılmış suyu, çapları 1.8 ve 1.2 metrelik çelik borularla Bornova ve Buca depolarına ulaştırılacak ve bu merkezlerden kentin kullanımına sunulacak. Çambel Pompa ve Depo tesisi ile suyun Buca ve Bornova’ya ulaşmasını sağlayacak 17 kilometrelik çelik boru hattını DSİ tamamlayacak.

Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nin de tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı’ndan İzmir’e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara’daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.

Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi dağıtım yapısı, havalandırma havuzları, debi ölçüm odası, hızlı karıştırma, yavaş karıştırma, durultucu üniteleri, hızlı kum filtresi, ön ozonlama ünitesi, klorlama ünitesi, kimya binası, çamur susuzlaştırma binası, idari bina, klor temas tankı ve içme suyu depo ünitesinden oluşuyor.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber