Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

06
Mart

Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”

TÜMÜ PAYLAŞ

Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de destan yazıyoruz”
İzmir Metrosu'nda kullanılacak 85 yeni vagonun alınması için düzenlenen imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü finans yapısı ile ulaşıma 11 yılda 3 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını belirterek, “Bir kentin sadece ve sadece kendi gücüyle kalkınabileceğinin hep birlikte destanını yazıyoruz. Bu destanı yazmaya devam edeceğiz” dedi.

Hat ve yolcu sayısı giderek artan metro sistemini daha da geliştirebilmek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 vagonun ardından filosuna 85 vagon daha katıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 85 yeni vagon için Çin firması CNR ile İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde sözleşme imzaladı. Törene İzmir milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Mustafa Moroğlu, ilçe belediye başkanları ve CNR firmasının yöneticileri katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, büyük kentlerin çözülmesi gereken en büyük sorunlarının başında ulaşımın geldiğini ve bu bilinçle raylı sistem, vapur, otobüs filosunun yenilenmesi, DDY ile yapılan İZBAN projesiyle toplu ulaşımda 11 yıldır kaliteyi, konforu ve hızı artıran çalışmalar sürdürdüklerini belirtti.

Metroda yolcu sayısı 750 bine çıkacak
İzmir Metrosu’nda şuanda 77 vagonun çalıştığını, 10 yeni vagonun daha hizmete gireceğini ve sözleşmesi imzalanan 85 vagonla birlikte taşıma gücünün yüzde 20 artacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Şuanda bu sistemle 350 bin yolcu günlük kapasiteye ulaştık. Yeni vagonlar geldiğinde 1.5 dakikada bir yolcu taşıyacak ve yolcu potansiyelimizi 750 bine çıkaracağız” dedi. 85 yeni vagon için yapılan ihalede kıran kırana bir yarış yaşandığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Daha önce çekerleri aldığımız CSR firması ile CNR firması arasında yaşanan yarışta biz çok uygun fiyatla CNR firmasından 85 vagonu alıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en güçlü yanı açık ve şeffaf ihale yapmasıdır. Bu projemizin finansmanını IFC (Uluslararası Finans Kurumu) koordinatörlüğünde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, AFD (Fransız Kalkınma Ajansı) ve İNG Bank ile gerçekleştiriyoruz. CSR firmasından aldığımız 10 vagonla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Raylı sisteme 2 milyar liralık yatırım
İzmir ulaşımının güçlenmesi, yenilenmesi konforunun ve hızının artması için 11 yılda 3 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Aliağa’dan Torbalı’ya kadar İZBAN hattı için vagonlar hariç 750 milyon liralık yatırım yaptık. Mayıs ayında Torbalı’ya ulaşacağız. İZBAN A.Ş ile 450 milyon liralık çeker aldık. Bunun yarısını yani 225 milyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Yani İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBAN hattına yaptığı yatırım 975 milyon lira. 50 – 60 milyon liralık alt yapı yatırımıyla da hattı Selçuk’u uzatıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu projeye 1 milyar kaynak ayırdık. İzmir Metrosu inşaatına 450, vagonların alınmasına 293 milyon olmak üzere yaklaşık 750 milyon harcadık. Konak –Karşıyaka tramvayları için de yaklaşık 400 milyon civarında yatırım yapacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi metro yapımında kredi kullanmamıştır. İZBAN da çok az kullanmış, ödemesi ise bitmektedir. Yeni alınacak 85 vagon için kredi kullanılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem için yaptığı yatırım miktarı 2 milyar liranın üzerindedir. Otobüs filosu 450 milyon liralık yatırımla yenilenmiş, 300 milyon liralık yatırımla yeni yolcu vapurları hizmete girmeye başlamış, üç tane arabalı vapur sipariş edilmiştir. Önümüzdeki hafta arabalı vapurlarımızdan biri İstanbul Tuzla’da törenle denize indirilecek. 3 arabalı vapur ile birlikte vapurlar için de 400 milyon liraya yakın harcama gerçekleştirdik. Hepsini topladığımızda 11 yıl içinde ulaşımda yaptığımız yatırım 3 milyar civarındadır. Büyükşehir Belediyesi olarak rahat, konforlu bir ulaşım için yatırım yapmaya devam edeceğiz”.

Büyükşehir tüm dünyaya örnek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sağlam finans yapısı, düzenli ödeme gücü, ayrım yapmadan, adil ihale yapan yapısı ile bugün sadece Türkiye’de değil tüm dünyada örnek kurumlardan biri olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Bu da İzmirlilerle ile birlikte kenti katılımcı bir yönetim anlayışıyla, katılımcı bir demokrasi anlayışıyla, şeffaf bir şekilde yönetmemizden kaynaklanmaktadır. Biz, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm kadromuzla, kentin tüm kanaat önderleriyle, kentli ile birlikte ‘yerelde kalkınma’ sloganıyla; bu kenti kalkındırmak üzere yola çıkmış, projeler üretiyoruz. Kalkınmanın topyekün olduğu bilinciyle Türkiye’nin en aydınlık kentinden Türkiye’ye örnek olmak durumundayız. İzmirli gibi durmak, İzmirli gibi yaşamak, yaşam hakkını, yaşam tarzını korumak için hep birlikte çalışıyor, üretiyoruz. Bir kentin sadece ve sadece kendi gücüyle kalkınabileceğinin hep birlikte destanını yazıyoruz. Bu destanı yazmaya devam edeceğiz.

Büyükşehir bize ödül verdi
China CNR Corporation Limited Küresel İş Sistemi Genel Müdür Yardımcısı Yu Yanbin ise yaptığı konuşmada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin araçları kendi firmalarından almasını ödül olarak değerlendirdiklerini belirterek teşekkür etti. Yanbin konuşmasını şöyle devam etti: “Türk haklı ile Çin halkları arasında dostluklar çok eski zamanlara uzanıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi büyük ilerlemeler kaydetti. CNR Çin’de demiryolu ulaşımı teçhizatları alanında lider konumdadır. Şirketin yıllık cirosu 17.5 milyar dolardır. 80'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Bugünkü imza töreni bundan sonraki işbirliklerimiz için çok önemli bir başlangıçtır. Projeyi büyük bir samimiyetle, en kaliteli bir şekilde tamamlayabilmek için şirketimizin gücünü ve kuvvetini hiçbir çabadan ve çalışmadan kaçınmadan göstereceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne mükemmel bir hizmet sunacağız."

293 milyon liralık yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 85 vagon için 192 milyon 59 bin liralık yatırım yapacak. Her bir vagon 2 milyon 259 bin liraya mal olacak. Vagonların teslim süresi 30 ay olacak. İlk üç tren seti 19. ayın sonunda, en az altı tren seti de 23. ayın sonunda, son tren seti de de 26. ayın sonunda teslim edilecek. Deneme seferlerini ardından 30. aydan itibaren araçlar hizmete girecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metro sistemi için daha önce sipariş verdiği ve Çin’deki fabrikada yapımı tamamlanan 10 adet vagon ve 85 vagonlu yeni tren setleriyle metronun filodaki toplam vagon sayısı 172’ye ulaşacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 yılında alımını yaptığı 32 vagonla birlikte 2009 – 2015 yılları arasında metro vagonu için yaptığı yatırım miktarı 293 milyon lira oldu. İzmir Metrosu’nda günde 350 bin, İZBAN’da ise günde 280 bin yolcu taşınıyor. Bu rakam, toplu ulaşımın toplam yolcu sayısının yüzde 34’üne denk geliyor.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber