Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

13
Şubat

Macarlar da “İzmir” dedi

TÜMÜ PAYLAŞ

Macarlar da “İzmir” dedi
Macarlar da “İzmir” dedi
Macarlar da “İzmir” dedi
Macarlar da “İzmir” dedi
Macarlar da “İzmir” dedi
Hızlı gelişimi ile dünyanın ilgisini çeken İzmir, yabancı ülkelerin de gözdesi haline geldi. Atlanta ve Şanghay’dan sonra dünyadaki üçüncü yatırım ofisini İzmir’de kuran Bremen’in ardından, Macaristan da İzmir’de bir ticaret ofisi açmak için harekete geçti. İzmir’de ABD ve Almanya’nın da ticaret ofisleri bulunuyor.

ABD'li araştırma kuruluşları Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan "Global Metro Monitor 2014" raporuna göre dünyanın en hızlı büyüyen ikinci şehri seçilen İzmir, yatırım yapmak isteyen yabancı ülkelerin de giderek ilgisini çekmeye başladı. Amerikan Ticaret Ofisi ve Alman-Türk Ticaret Sanayi Odası ile Bremen Kalkınma Ajansı’nın İzmir’de açtığı Yatırım Ofisi’nin ardından, Macaristan Hükümeti de İzmir’de bir ticaret ofisi açmak üzere harekete geçti.

Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda düzenlenen 10. Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı’na katılmak üzere kente gelen Macaristan Dış İlişkiler ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Dr. Petra Pana başkanlığındaki heyet, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Macaristan Büyükelçisi Gabor Kıss, Macaristan Başkonsolosu Balazs Hendrich, Macaristan’ın İzmir Fahri Konsolosu Christopher Dologh, EGEV Başkanı Geza Dologh ve Macaristan’ın ticari firmalarından oluşan heyeti, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan karşıladı.

Haberi Müsteşar verdi
Ziyarette konuşan konuk Müsteşar Dr. Petra Pana, kısa bir süredir İzmir’de olmalarına rağmen iki halkın tarihi geçmişine uygun bir misafirperverlikle karşılandıklarını belirterek, Türkiye ekonomisinin büyümesine önemli katkısı olan İzmir ile ticari ilişkileri artırmak istediklerini belirtti. İzmir’de sanayi üretiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Pana, “Geçtiğimiz yıl Macaristan Dışişleri Bakanlığı’na dış ticaret alanı da eklendi. O yüzden bu konularla çok ilgiliyiz. İzmir sanayi, tarım gibi pek çok alanda üretimi olan bir kent. Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkısı yüzde 10 civarında. Biz de su yönetimi, enerji, bilişim, otomobil sanayisinde güçlüyüz. İzmir iş dünyasının temsilcileri ile buluşmak, kalkınma programlarında yer almak ve ortak iş yapmak istiyoruz. İzmir’de ticari ilişkileri güçlendirmek amacıyla kentte bir ticaret ofisi açmayı planlıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir’in coğrafi konumu, iklimi, limanı, tarımı, sanayisi ile yatırım yapılacak en ideal kentlerden biri olduğunu hatırlatarak, Türk halkının da büyük sevgi beslediği Macarlar ile ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesinden büyük memnuniyet duyacaklarını söyledi.
Ziyarette yer alan İZFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Gül Şener ise, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı koyacak önemli fuarlar hakkında bilgi verdi. Ekim ayında İzmir’de yapılacak Kent EXPO fuarının ana temasının su yönetimi olacağını belirten Şener, fuarla eş zamanlı bir su kongresi düzenleyeceklerini, bu kongreye uluslararası alanda su idarelerinin katılımını beklediklerini söyledi. Nisan ayında Ekoloji ve Olivtech Şarap, Peynir, Zeytin ve Zeytinyağı fuarı düzenleyeceklerini kaydeden Şener, Macaristan yetkililerini ve heyetini de bu fuarlara katılmaya davet etti. Müsteşar Dr. Petra Pana, su yönetimi ile ilgili önemli çalışmaları olduğunu ve bu fuara seve seve katılacaklarını bildirdi.

Parlayan yıldız İzmir
Almanya ekonomisinin önemli lokomotiflerinden biri olan Bremen kenti, dünya üzerindeki üç yatırım ofisinden birini İzmir’de kurarak tüm dikkatleri buraya çekmişti. Bremen’in İzmir dışında ABD (Atlanta) ve Çin’de (Şanghay) yatırım ofisleri bulunuyor. İzmir’deki yatırım olanaklarını değerlendirmek amacıyla kurulan Amerikan Ticaret Ofisi ve Alman-Türk Ticaret Sanayi Odası’nın yanı sıra, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Çin de geçtiğimiz yıl içinde Türkiye'deki ikinci başkonsolosluğu, İstanbul'dan sonra ekonomik ve ticari ilişkilerde büyük önem verdiği İzmir'de açmıştı.

İzmir’de yabancı firma sayısı 4 kat arttı
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre ise İzmir’de faaliyette bulunan yabancı sermayeli firma sayısı 2014 yılında 2 bin 100’e yükseldi. 2004 yılında 532 olan firma sayısı, 2008 yılında 1175’e, 2013 yılında 1988’e çıkmıştı. 10 yılda firma sayısında 4 kat artış oldu. Ülkelere göre yabancı sermayeli şirketlerin dağılımında ilk sırayı Almanya, ikinci sırayı Hollanda, üçüncü sırayı İran aldı. İran’ı sırasıyla İtalya, İngiltere, Fransa, Amerika ve Yunanistan izledi.

Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) üretim yapan yabancı firmaların sayısı her geçen gün artıyor. 2012 yılında dünya devi Amerikan firması olan Cummins, Ege Serbest Bölgesi'nde 70 milyon dolara mal ettiği Türkiye Filtre Fabrikası'nın açılışını gerçekleştirdi. Dünyanın önde gelen havacılık şirketlerine parça üreten ve 2008 yılından bu yana İzmir’de faaliyet gösteren Hollandalı Fokker Elmo firması, ESBAŞ tesislerini geçtiğimiz yıl 6 milyon liralık yatırımla 8 bin metrekare büyüttü. Firma, 2008’den bu yana 20 milyon dolara yakın yatırım yaptı. Serbest bölgede yine 2014 yılında F35 uçaklarının motor parçalarını üretmek üzere Kale Grubu ve Pratt & Whitney ortaklığıyla kurulan Kale Pratt & Whitney Uçak Motor Sanayi tesisleri açıldı. Hugo Boss için vatka üretimi yapan Arnavut yatırımcıya ait Ropix Giyim, 2014 yılında 2 milyon Euro’luk yatırım yaparak kapasitesini artırdı.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber