Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

16° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

22
Aralık

Yenilenen Pasaport İskelesi hizmete açıldı

TÜMÜ PAYLAŞ

Deniz ulaşımının canlanmasıyla artan yolcuların talebini karşılayamaz duruma gelen Pasaport Vapur İskelesi, tarihi kimliği de dikkate alınarak yenilendi.
Kullanışsız durumda olan yolcu bekleme salonu yeniden ele alınarak çağdaş bir görünüme kavuşturuldu. Yenilenen iskele, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın da katıldığı bir törenle hizmete alındı.
Pasaport İskelesi'ndeki açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın yanı sıra Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi, Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, Bornova belediye Başkanı Cengiz Bulut, belediye bürokratları, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina açılış törenine, Karşıyaka Vapur İskelesi'nden 9.55'te kalkan vapura binerek yolcularla birlikte geldi.

60 Milyonuncu Yolcuya Ödül
Açılış töreni sırasında Körfez vapuruyla yolculuk yapan 60 milyonuncu kişi tespit edilerek ödül verildi.
30 yaşındaki Fulya Akçay, Karşıyaka'ya gitmek için geldiği Pasaport Vapur İskelesi'nde İZDENİZ'in 60 milyonuncu yolcusu oldu.
Akçay'a İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ve İZDENİZ Genel Müdürü Ahmet Seçer, 1 yıllık ücretsiz seyahat kartı ve Kent Kitaplığı serisini armağan ettiler.
Başkan Piriştina törende yaptığı konuşmada Mart 2000'den itibaren TDİ'den alınan vapurlarla körfez içi taşımacılık yaptıklarını belirterek, "Harika bir coğrafya üzerinde yer alan körfezimizde konforlu ve hızlı taşımacılık yapma görevi bize düşüyor....
Üçkuyular, Bostanlı, Alsancak, Bayraklı iskelelerimizi yeniledik. Pasaport İskelesi'ni de tarihi dokuyu ön plana çıkararak yenileyip açtık. Deniz ulaşımından çok olumlu sonuçlar alıyoruz; kent içi trafik rahatlıyor" diye konuştu.
İZDENİZ Genel Müdürü Ahmet Seçer ise Mart 2000'den itibaren körfez içinde 60 milyon yolcu, 1 milyon 700 bin araç taşıdıklarını belirterek, 24 gemiyle bu süre içinde bir milyon 211 bin mil yol kat ettiklerini söyledi.

Modern Bir Kimliğe Kavuşturuldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanlığı Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü'nce iskele için hazırlanan tasarım projesi İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Korumu Kurulu'ndan alınan onayın ardından Fen İşleri Daire Başkanlığı'nca hayata geçirildi.
Haziran 2003 tarihinde başlayan çalışmalar Aralık ayında tamamlandı.
İki yanında bulunan Gümrükler Muhafaza Baş Müdürlüğü ve Karantina Binaları ile birlikte ele alınan iskele, daha çağdaş ve kullanılır hale getirildi.
Tescilli yapının tarihi güzelliğini ön plana çıkartmak amacıyla bekleme salonu cepheleri şeffaf olarak tasarlandı, cam ve çelik konstrüksiyon kullanıldı.
Kordonboyu görüntüsünü kapatan duvarın yerine görselliği bozmayan, dalgaların da olumsuz etkisini önleyecek bir kronman beton uygulandı.
Böylelikle mevcut bekleme salonunun Cumhuriyet Meydanı'na bakan bölümünde yolcuların vapur beklerken de denizi görmeleri sağlandı.
Gümrük Binası önünde yer alan ve yenileme çalışmaları öncesinde kullanılamayacak durumda olan yolcu çıkış aksı çelik konsollarla genişletildi, ahşap traverslerle kaplanarak estetik ve sıcak bir görünüme kavuşturuldu.
Bekleme salonunun bittiği yerde üstü saçaklı açık bekleme yeri, deniz tarafına uzatıldı. İskele bitişiğinde bulunan ve Karakol olarak kullanılan tarihi bina da ele alınarak bakım onarımdan geçirildi, dış cephe boyası yapılarak yenilendi.

Pasaport İskelesi Tarihi
Pasaport İskelesi ile mendirek 1800'lü yıllarda İngilizler tarafından Fransızlara yaptırılmıştır.
Yapımına 1867 yılında başlanan ve 1886 yılında tamamlanan rıhtım, mendireğe yanaşan yolcu ve yük gemileri, atlı tramvaylar ile Birinci Kordon Caddesi İzmir'in en hareketli kıyı caddesi konumundaydı.
Yunan işgali döneminde (1919-1922) şimdiki Gümrük Muhafaza Baş Müdürlüğü'nün bulunduğu binalar "Liman Dairesi Başkanlığı" olarak kullanılıyordu.
Deniz Fenerleri Bürosu, Pasaport Kontrol Bürosu ve Liman Bürosu söz konusu yapılar grubu içinde yer almaktaydı.
Rıhtımın taşları üzerindeki Osmanlı döneminin Pasaport Dairesi, rıhtıma inen yolcuları denetliyordu.
Rıhtımın diğer ucu ise Gümrük Antrepoları olarak yapılmıştı. Pasaport Dairesinin yanında bulunan yapı ise İzmir Hamidiye Vapur Şirketi'nin idari yeri ve iskelesi olarak kullanılmaktaydı.
13 Eylül 1922'de kentte başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle yayılarak Birinci Kordon Caddesi üzerindeki tüm binalara yayılırken, Pasaport Binası da bu yangından nasibini almış ve bina kalıntıları uzun süre kaldırılmamış ve bir enkaz yığını olarak durmuştur.
1926 yılında kente gelen Vali Kazım Dirik ile başlayan atılımlar sırasında "Birinci Ulusal Mimarlık Akımı" adı verilen tarzda yapı yapılmaya başlanmış, yangınla harabeye dönen iskelenin de yeniden yapılanması bu dönemde gerçekleşmiştir.
Gişeler, turnikeler, teknenin yanaştığı platforma iniş çıkışta kullanılan merdivenler düzenlendi, tuvalet yapıldı. Zemin kaplamalarında yer yer ahşap malzeme ve seramik kullanıldı. ...

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber