Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

Ephesos (Efes) 
Bilim, denizcilik, kültür ve sanatta önder olan Efes (Ephesos); Helen, Roma ve Bizans uygarlıklarının paha biçilmez mirasıdır. M. Ö. 10. yüzyılda kurulduğu sanılan antik kent, Helenistik Dönem’de yükselmeye başlar.
M. Ö. 1050 yıllarında Yunanistan göçmenlerinin yerleştiği Efes, M. Ö. 560’ta Artemis Tapınağı çevresine taşınır. Bugün gezilen Efes ise Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından M. Ö. 300’lerde kurulmuştur. En görkemli devrini Roma Dönemi'nde yaşayan kent, Asya eyaletine başkentlik yapmış, limanı sayesinde Küçük Asya’nın dış dünyayla köprüsü olmuştur. Hıristiyanlığın başlangıç döneminin önemli olaylarına sahne olan kent, kutsal bir nitelik de taşır. 
İzmir’in 74 km. güneyinde, Selçuk ilçesindeki Efes, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı’nı ve Roma Dönemi eseri Celsus Kütüphanesi'ni barındırır. Birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları yaklaşık 930 bin metrekare alana yayılan kentin harabeleri; Ayasuluk Tepesi, Artemision, Efes ve Selçuk olarak dört ana bölgede yer alır.
Tümüyle mermerden yapılmış ilk kent olan Efes'teki başlıca eserler şunlardır: St. Jean Kilisesi, Yedi Uyurlar Mağarası, Trajan Çeşmesi, Hadrian Tapınağı, 24 bin kişilik Büyük Tiyatro, Çifte Kiliseler, Bülbül Dağı eteklerindeki Yamaç Evleri, Selçuklu mimarisinin en önemli yapılarından İsa Bey Camisi, Hıristiyanların haç yeri Meryem Ana Evi… Kazı ve restorasyon çalışmaları devam eden Efes Antik Kenti, UNESCO’nun “Dünya Miras Alanları Listesi”ndedir.

Artemis Tapınağı 
Tanrıça Artemis’e adanmış yapı, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biridir. Geçmişi M. Ö. 8. yüzyıla giden yapıya zamanla yeni bölümler eklenmiş, tamamlanması M. Ö. 6. yüzyılı bulmuştur. M.Ö. 356’da Herostratus adlı kişinin, “adını sonsuza dek yaşatma” amacıyla yaktığı tapınak, 22 yıl sonra daha görkemli şekilde yapılır. M. Ö. 263’te Gothların yıktığı yapıdan günümüze boş temel çukuru, bir sütunu ve bazı heykel parçaları kalmıştır.

 
Şirince 
Selçuk’a bağlı bu eski Rum köyü, bağları, şeftali bahçeleri, zeytinlikleri ve benzersiz mimarisiyle ünlüdür. İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Şirince, restore edilip pansiyona dönüştürülen taş evleri ve yerel ürünleriyle önemli bir turizm merkezidir.