Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Meslek Fabrikası Eğitimleri

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığının “farklı kırılganlıklara sahip gruplar başta olmak üzere kentte destekleyici nitelikte sosyal ve ekonomik politikalar üreterek projeleri hayata geçirmek” ana fikrinden yola çıkarak; “kentte özel gereksinim gösteren gruplar; işsizler, yeterli eğitim alamayanlar,  engelliler, kadınlar, çocuklar, gençler, yaşlılar, mülteciler vb. başta olmak üzere tüm toplum kesimlerine yönelik bilgilendirme, bilinçlendirme, yönlendirme, danışmanlık, kapasite geliştirme ve mesleki eğitim çalışmalarının yürütülmesini sağlamaktadır.

  

MESLEK FABRİKASI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, İzmir’in ekonomik kalkınmasına, rekabet gücünün ve istihdamın artırılmasına, nitelikli insan kaynağının çeşitlendirilmesine yönelik model teşkil eden bir proje olması ile birlikte teknoloji, inovasyon, girişimcilik ve sosyal girişimcilik faaliyetleri ile de örnek bir eğitim hareketidir.  


 

Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü; 2006 yılında İZMEB olarak kurulmuş, 2014 yılında Kent Koleji Şube Müdürlüğü adını almış ardından 2017 yılında MESLEK FABRİKASI olarak yapılanmıştır. 

Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü faaliyetleri, üç ana ayak üzerine oturmaktadır: “Mesleki ve Teknik Eğitim Faaliyetleri”, “İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Faaliyetleri" , “Teknoloji, İnovasyon, Girişimcilik ve Sosyal Girişimcilik Faaliyetleri ”. 
 
Mesleki ve Teknik Eğitim Faaliyetleri

Yapısal işsizliğin temel nedeni olan mesleki bilgi ve beceri uyumsuzluğunun azaltılması ve istihdam dışı kalan beşeri kaynakların İzmir’in kalkınmasına yönlendirilebilmesi için öncelikle bireylerin işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan niteliklerde donatılması gerektiği İzmir özelinde açıkça görülebilmektedir. Bu çerçevede; nitelik uyumsuzluğu nedeniyle özellikle anahtar sektörlerde karşılanamayan nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak; doğrudan istihdama yansıyacak ara eleman ihtiyacı bulunan sektör/branşlar ile talep edilen niteliklere odaklanarak (talep odaklı) ve yerel işgücü potansiyeline bağlı olmak kaydı ile sürekli güncellenerek (esnek) mesleki eğitim hizmetinin sağlanması, İzmir’de işgücü piyasasının taleplerinin güncel olarak izlenmesi eğitim-istihdam ilişkisi içinde rol alan kamu-özel-sivil toplum kuruluşlarının aynı amaç etrafında toplanması, uzun süreli işsizler, işsiz kadınlar, genç işsizler, göç edenler ve engelliler gibi kırılgan gruplara öncelik verilmesi, istihdamda yer almasına karşın değişen nitelik ihtiyacına adapte olamayan bireylere güncel yetkinlikler kazandırılması amaçlanarak sürdürülen bir eğitim modelidir. 

  
Kurs Merkezlerimiz 
Aliağa İlçesinde; Aliağa Kurs Merkezi
Balçova İlçesinde; İnciraltı Kurs Merkezi
Bayraklı İlçesinde; Bayraklı ve Gümüşpala Kurs Merkezleri 
Bornova İlçesinde; Bornova, Çamdibi, Evka-4 Kurs Merkezleri
Buca İlçesinde; Evka-1 Kurs Merkezi, Sosyal Yaşam Kampüsü Masal Evi Mutfak Sınıfı
Çeşme İlçesinde; Çeşme Kurs Merkezi
Çiğli İlçesinde; Sasalı, Evka-2, Egekent, Egekent-2 Kurs Merkezleri
Foça İlçesinde; Foça Kurs Merkezi
Karabağlar İlçesinde; Karabağlar ve Limontepe Kurs Merkezi
Karşıyaka İlçesinde; Örnekköy Kurs Merkezi
Kemalpaşa İlçesinde; Kemalpaşa Kurs Merkezi
Konak İlçesinde; Halkapınar, Yenişehir, Kadifekale, Mersinli ve Toros Kurs Merkezleri
Kınık İlçesinde; Kınık Kurs Merkezi
Menderes İlçesinde; Özdere Kurs Merkezi
Menemen İlçesinde; Menemen Kurs Merkezi
Narlıdere İlçesinde; Narlıdere Kurs Merkezi
Ödemiş İlçesinde; Ödemiş Kurs Merkezi
Seferihisar İlçesinde;  Seferihisar, Ulamış, Ürkmez Kurs Merkezi
Selçuk İlçesinde; Selçuk Kurs Merkezi
Tire İlçesinde; Tire Kurs Merkezi
Torbalı İlçesinde; Torbalı Kurs Merkezi
Urla İlçesinde; Urla Kurs Merkezi
 
 
 
Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü; 22 ilçede, 36 kurs merkezinde 35 alanda 215 farklı branşta eğitimler planlamaktadır. Çalışmalarımıza yönelik detaylı bilgiye  www.ibbmeslekfabrikasi.com adresinden erişilebilmektedir.  


   
 
Meslek Fabrikası İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Bölümü başta olmak üzere İŞKUR, üniversiteler, meslek liseleri, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, İŞKUR İl Müdürlüğü ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği protokolleri kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. 


 
İş Birliklerimiz
Liseler
• Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 
• Menemen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Gaziemir Şehit Serhat Sığnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Torbalı Şehit Uzman Çavuş Harun Şenözüer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Mersinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Ödemiş İlk Kurşun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Nevvar Salih-5 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Tire Mesleki Eğitim Merkezi
 
 Üniversiteler
• Ege Üniversitesi Rektörlüğü İle Teknik Eleman Yetiştirme Eğitimi Alanında Düzenlenen İş Birliği Belgesi
• İzmir Kavram Meslek Yüksek Okulu İle Düzenlenen İş Birliği Belgesi
 
  Diğer Kurum ve Kuruluşlar
• Türkiye Kızılay Derneği İzmir Toplum Merkezi İle Yürütülecek Mesleki Eğitim Faaliyetlerine İlişkin İş Birliği Belgesi
• İzmir Aşçılar Derneği İle Sosyal Alandaki Hizmetlerin Yürütülmesine İlişkin İş Birliği Belgesi
• İzmir Eğitim Kooperatifi ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (17 SKA) Doğrultusunda Yerel Ortaklıklar ve İş Birlikleri Oluşturarak İzmir Sosyal Girişimcilik Kapasitesini Geliştirme, Nitelikli Eğitimi Yaygınlaştırma Amacı ile Düzenlenen İş Birliği Belgesi
• İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile Düzenlenen İş Birliği Belgesi
• Dokuz Eylül Rotary Kulübü ile Düzenlenen İş Birliği Belgesi
• UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ile Düzenlenen İş Birliği Belgesi
 
 
Teknoloji, İnovasyon, Girişimcilik ve Sosyal Girişimcilik Faaliyetleri
 
2018 yılı Ocak ayında kurulan Fabrikasyon Laboratuvarını da, (FabLab) çatısı altına alan FabrikaLab İzmir; 19 Mayıs 2020 tarihinde sosyal girişimciliği de bünyesine katarak FikrimİZ Birimi olarak yapılanmıştır. 


 
 
Teknoloji, inovasyon ve sosyal girişimcilik alanında çalışmalarımızın yürütüldüğü Tarihi Havagazı Gençlik Yerleşkesi’nde hizmet veren FikrimİZ Birimi kapsamında; üretime hevesli herkes, fikirlerine/projelerine ilişkin prototiplerini dijital ve geleneksel üretim tekniklerini içeren uluslararası fabrikasyon laboratuvarı ağına dahil olması sayesinde, dünyanın dört bir yanından projelere açık kaynak aracılığı ile erişebilmekte,  fabrikasyon laboratuvarını kullanarak üretebilmekte, tüketmek yerine üretmenin teşvik edildiği/farkındalığın sağlandığı workshoplara, söyleşilere ve dijital üretim tekniklerinin tanıtıldığı teknik gezilere katılım gösterebilmektedir. FikrimİZ Birimi’nde toplumsal dönüşüme esas sosyal sorunları çözmek adına görev edinen girişimcilere ortak çalışma alanı, mentör ve eğitim desteği verilmek üzere uygulamalar yapılmaktadır ve kısa vadede sosyal girişimcilik merkezi olarak faaliyet alanı geliştirilecektir.
 
 
 
İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Faaliyetleri
 
 
 
İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimimiz başta kadın ve genç işsizler olmak üzere İzmir'deki işsiz nüfusun iş gücüne katılımını desteklemek amacıyla İŞKUR, İl Milli Eğitim Hayat Boyu Öğrenme Bölümü, üniversiteler ve meslek liseleri, yerel yönetimler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, üretici kooperatifleri ve daha birçok kurum ve kuruluş ile ortaklaşa çalışmalar ve projeler gerçekleştirilmektedir. 

Birimimiz kentimizin tüm aktörlerinin katılımıyla İzmir’e özgü bir istihdam politikasının geliştirilmesine katkıda bulunmak, başta kırılgan gruplar olmak üzere İzmir'deki işsiz nüfusun iş gücüne katılımını desteklemek, iş gücü yapısı ve sektörler bazında personel, eğitim, nitelik gibi ihtiyaçları belirlemek ve kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak yürütülen çalışmaları hedef edilmiştir. İŞKUR ile belediyemiz arasında yapılan protokol gereğince İŞKUR Hizmet Noktası görevini de yerine getirmektedir. 


 

İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi, sektörün nitelikli işgücü ihtiyaçlarına göre açılan kurslarda büyük oranda başarıya ulaştığı gibi işe yönlendirmede ağırlıklı olarak sanayi ve hizmet sektörlerinde ara eleman istihdamına yönelik başarı sağlamaktadır.