Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Yaşayan Parklar

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Yaşayan Parklar, kent çeperinde bulunan kırsal ve doğal alanların korunması ve tanıtılmasının hedeflendiği, İzMiras rotaları ile kent merkezine bağlanan büyük ölçekli yeşil alanlardır. Yaşayan Parklar, genel olarak birbirinden ayrı ele alınan Ekosistemin korunması, tarımsal üretim ve rekreatif kullanımı bir araya getiriyor.

Yaşan Parklarda;  kentlinin ve turistin rekreasyon ihtiyacının karşılanması, tarımda kadim üretim yöntemlerinin desteklenmesi ve yerel ürünlerin markalaştırılması, doğal flora ve faunanın tanıtılması ve korunması gibi işlevler bir arada  2024 yılına kadar İzmir genelinde 35 Yaşayan Park'ın 2024 yılına dek yapılması hedefleniyor.

Ekosistem Koruma
Yaşayan parklar, doğal alanları insanla birlikte  koruma ilkesive gelecek nesillere aktarma düşüncesi üzerine;  insanları davet ederek neden korunması gerektiği bilincini aşılamayı hedefliyor. Kentin unutulmuş göz önünde olamayan denetlenemeyen doğal alanları ziyarete açılarak kaçak faliyetlerin (moloz dökümü, yapılaşma...) önüne geçilmesi amaçlanıyor.  Yaşayan parkların önerdiği koruma anlayışı, alan içerisinde insanın keşfetmesine, gözlem yapmasına, öğrenmesine izin vererek ziyaretçinin rekreasyon yapmasını sağlamak aynı zamanda alanı görünür kılarak kaçak faliyetlerin oluşamayacagı bir ortam oluşturmayı sağlamaya çalışmaktır. 

Tarımsal Üretim
Yaşayan parklar, kent ile kır arası geçiş bölgelerinde kalan kadim üretim havzalarında üretilen ürünlerin değerinin farkında olan ve kadim üretimi destekleyen farkındalık merkezleridir.
Yaşayan parklar  havzalarının korunmasına ve gelişmesine  katkı sağlamanın yanında üreticiye destek veren bir iş modeli de oluşturmayı hedeflemektedir.

Üretim yöntemini tescilleyerek üretilen ürünü markalaştırarak üreticiye pazar oluşturmayı ve gelen ziyaretçilere de güvenilir doğal ürünlere ulaşma imkânı sunmaktadır.

Yaşayan parklar ile Yamanlarda üretilen zeytini Kadifekalede tüketiciye sunmak, Gediz deltasında kadim üretim yöntemleri ile yakalanan balığı Yamanlar Pagos pazarında tezgaha koymak, Gediz deltasında bulunan koyunların yünlerini kadifekalede dokumacıkta kullanmak gibi doğal ve güvenilir yöntemlerle üretilmiş ürünleri İzmirliye ulaştıracak ve birbirini destekleyecek bir yaşayan park üretim ağı oluşturulması hedeflenmektedir.

Rekreatif Kullanım
Günlük yaşam içerisinde yoğun iş yaşantısı, kentin karmaşası, trafik, stres gibi unsurlardan arınmak için rekreasyonel aktivitelerde bulunması gerekir. Bu amaç doğrultusunda rekreasyona ulaşabileceğimiz yeni alanlar;  mevsimsel süreçlere bağlı  doğa yürüyüşleri, doğa gözlem alanları, doğa bulmacaları gibi mevcut ekosistemi tanıtan aktiviteler ile birlikte kadim üretimi öğreten agro turizm benzeri aktiviteler ile sürekli zenginleşen faaliyet döngüsü içermesi hedeflenmektedir. İlkbaharda parkı ziyarete gelenlerin karşılaşacağı aktiviteler ile yazın gelecek ziyaretçilerin aktiviteleri mevsimsel süreçlere bağlı olarak farklılık gösterecektir. Bu sayede ziyaretçiler her geldiklerinde yaşayan parkın, doğanı ve tarımın farklı bir yüzünü göreceklerdir.

Flamingo Doğa Park

Yaşayan Parklar’ın temel akslarından olan, İzMiras kuzeybatı rotasında bulunan Mavişehir Flamingo Doğa Park, Gediz Deltası’nı kent hayatına eklemliyor.

Bostanlı Balıkçı Barınağı’ndan başlayan ve kuzeye doğru Mavi Ada bölgesini içine alan sahil kesiminde oluşturulan Doğa Parkı, bölgedeki kuş popülasyonu için yeni yaşam alanları yaratırken kentlinin de doğayla bütünleşmesini ve kuş türlerini yakından gözlemesini sağlayacak.

Ziyaretçilerin Gediz Deltası’nda yer alan biyolojik çeşitlilik ve kültürel miras hakkında bilgilenmesi ve doğanın korunması konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında alanın doğal dokusunu oluşturan tuzcul sulak alanlar kontrollü olarak yeniden oluşturuluyor. Parkta ayrıca ziyaretçi merkezi, doğa bulmacaları, deniz içi doğa dersliği, ahşap platformlar, tuzcul sulak alan düzlükleri, kuş gözlem kuleleri, kuş tünekleri gibi üniteler tasarlandı.