Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Kent Yaşamında ve Ulaşımda Engelleri Azaltıyoruz

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Kent Yaşamı Kolaylaşıyor

“Herkes tüm yaşamsal alanlara eşit derecede ulaşma hakkına sahiptir” hizmetlerimizi kapsayıcı hale getirerek herkes tarafından eşit, adil ve bağımsız kullanılmasını sağlıyoruz. İzmir kent genelinde cadde, meydan, bulvar ve yaya yürüyüş yollarındaki rampaları ve kaldırımları engellilerin kullanımına uygun düzenliyor; katlı kavşaklar, yoğun trafik akışına sahip caddeler ve metro istasyonlarında yürüyen merdivenli ve asansörlü yaya üst geçitlerinin yapımlarını tamamlıyoruz. rampalar ve kaldırımlarda hissedilebilir yüzey döşemesi yapıyor; üst geçitlerde erişilebilir asansörlerin sayısını arttırıyoruz. Tekerlekli sandalyelerin geçişini engelleyen kanaletlerin kaldırılmasını sağlıyoruz.

Ayrıca ortopedik engellilerin hastane, banka, eğitim gibi kamusal hizmetlere ulaşmalarını sağlamak için Engelsizmir Şube Müdürlümüz bünyesinde bulunan engelsiz ulaşım araçlarımızı kullanıyoruz. Engelliler bu hizmetimizden Müdürlüğümüze başvuru yaparak faydalanabiliyor.
Tekerlekli sandalyelerin arızalanması durumunda acil müdahale edebilmek ve arızalanan tekerlekli sandalyelerin bakım/onarımını gerçekleştirmek için Konak Hizmet Merkezimizde “Tekerlekli Sandalye Bakım Onarım Atölyesi” kurduk. Arıza sebebiyle yolda kalan kişilerin tekerlekli sandalyelerine yerinde müdahale gerçekleştirilmekte veya -ulaşımlarını sağlamak koşuluyla- atölyede onarım hizmeti verilmektedir.

1481 erişilebilir otobüsümüz engellilerin kullanımına uygun donanımlara sahiptir ve alçak tabanlı düzenlenmiştir. Otobüslerin yana yatma sistemi ile hem engelliler hem de yaşlı veya hasta yolcularımız araçlara kolayca inip binebiliyor. Ayrıca, otobüslerde yapılan tadilatla tekerlekli sandalyeli yolcu kapasitesini ikiye katladık. Özellikle çift ya da arkadaş olan engelli vatandaşlar aynı otobüste birlikte seyahat edebiliyor. %40 ve üzeri engellilere Engelli İzmirim Kartı, %50 ve üzeri ağır engellilerin ise bir refakatçisine Refakatçi İzmirim Kartı düzenleyerek ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanılmasını sağlıyoruz. “DURAKTAYIM” mobil uygulaması ile görme engelliler binmek istedikleri otobüsün şoförüne bildirim gönderebilecekler. Bu sayede otobüs durağa geldiğinde sesli uyarı ile yardıma ihtiyaç duymadan haberdar olabilecekler.

İzmir Metrosu istasyonların fiziki yapısı, araçların uygunluğu ve personelin ilgisi nedeniyle engellilerin öncelikli tercihi. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kırmızı Bayrak Komisyonu Yönetmeliği doğrultusunda değerlendirmeye alınan ve Kırmızı Bayrak alan ilk kuruluş oldu. Tekerlekli sandalye kullanıcıları, metro ve tramvayları rahatlıkla kullanabiliyor. Aynı anda 3 akülü sandalyenin kullanabildiği 10 adet şarj noktası bulunuyor. İşitme engelli yolcular için “Akıllı İşitme Sistemi” sayesinde istasyondaki anonslar ortam sesinden ayrıştırılarak doğrudan işitme cihazlarına veriliyor. 17 istasyonda Braille alfabesiyle hazırlanmış 76 harita sayesinde görme engelli yolcular kat planları ve yönlendirmelerden faydalanabiliyor. Sabit merdiven korkuluklarında ise o merdivenin gittiği yön Braille alfabesi ile gösterilmektedir.

İzdeniz bünyesinde yer alan yolcu vapurları, arabalı yolcu gemisi ve uzun yol vapurlarının tamamı engelli erişimine uygun ve 3 yıldızlı Kırmızı Bayrak sahibi. İzmir’de bulunan 8 iskele de engelli erişimine uygun.

İzban’ın Aliağa’dan Cumaovası’na kadar uzanan 31 istasyonun tamamı engelli erişimine sahip. İstasyon kapısından trene kadar ulaşmayı sağlayan hissedilebilir yürüme yüzeyleri; erişilebilir asansörler trene binişi kolaylaştıran kayar basamak ve tren içinde engellilere ayrılan yerler bulunuyor. İstasyondaki asansörlerde ise görme engelliler için sesli sinyaller yer alıyor.

Görme Engelli Kullanımına Uygun Tandem (İki Sürücülü) Bisiklet 

Dünya bisiklet gününde 120 adet görme engelli kullanımına uygun tandem bisikleti devreye alarak Türkiye’de bir ilki başardık. Tandem bisikletler ile görme engellilerin erişilebilir ve engelsiz bir yaşamda yerini almasını amaçlıyoruz. Ayrıca çiftler, arkadaşlar ve aile bireyleriyle çocuklar bu keyfi yaşayabilecekler. Bisiklete binmeyi bilmeyen bireyler de tandem bisikletlerimizle gezebiliyor. 

Tekerlekli Sandalyeler Artık Bisiklet Yollarında

Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi (BİSİM) istasyonlarından tedarik edilen özel parça sayesinde ile tekerlekli sandalyeler bisikletlere bağlanabilecek, bisiklet dostu İzmir’in tadını sevdikleriyle çıkarabilecekler.

Görünür ve Algılanabilir Kent İzmir 

Kentimizin farklı noktalarına (başlangıçta Tarihi Asansör ve Göztepe Köprüsü olmak üzere) Braille Alfabesi ile yazılmış kent siluetini betimleyici ve kentimiz dokusunu tanımlayıcı materyaller yerleştirilmiştir. Yapılan bu çalışma aynı zamanda Braille alfabenin görünürlüğünü sağlamak, kentteki tüm hizmetlere herkesin erişilebilirliğinin vurgusunu yapmak ve aynı zamanda görme engellilere dair farkındalığı artırmaktır.