Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Deniz Ulaşımı Güçleniyor

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Deniz Ulaşım Filosu Yenilendi
Toplu ulaşımda deniz ulaşımı payının arttırılarak deniz ulaşım ağının genişletilmesi amacıyla, mevcut filonun modern, çevreci, hızlı, konforlu ve engelli erişimine uygun yeni gemilerle yenilenmesi için daha önce yaklaşık 167 milyon Euroluk yatırımla 15 yeni yolcu gemisi ve 3 feribot alımı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 137 milyon TL ek yatırımla filoya katılan  FETHİ SEKİN ve UĞUR MUMCU ile birlikte feribot sayısını 5’e yükseltti.
 
Yeni Yolcu Gemileri
 Yapıldığı dönemde dünyanın en yüksek yolcu taşıma kapasitesine sahip karbon kompozit malzemeden inşa edilmiş katamaran gövde tipindeki yolcu gemilerinden iç körfezde hizmet verebilecek şekilde inşa edilen gemilerin 13’ü gemi başına 426 yolcu taşıyabiliyor.

Uluslararası sefer yapabilecek şekilde yüksek hızlı olarak inşa edilen gemilerden Prof. Dr. Aziz Sancar ve İhsan Alyanak  ise 404 yolcu kapasiteli.

Gemilerin inşasında çelik yerine kullanılan karbon kompozit malzeme, gemilerin ağırlığını azaltarak yakıt sarfiyatını ve karbon salımını da ciddi oranda azalttı.

Engelli erişimine uygunluğu da İzmir Büyükşehir Belediyesi Kırmızı Bayrak Komisyonu tarafından verilen ve en yüksek derece olan 3 Yıldız Kırmızı Bayrak ile tescillenen gemilerimizde görme engelli yolcular için hissedilebilir yüzey ve gerekli yerlerde Braille Alfabesi ile yazılmış kabartmalı uyarı ve yönlendirme işaretleri, yolcu salonunda tekerlekli sandalyeli vatandaşlarımız için özel park yerleri, yüksekliği ayarlanabilir rampa ve engelli tuvaleti gibi donanımlar mevcut.

Bunun yanı sıra yolcu konforunun üst seviyede tutulduğu gemilerde kadın, erkek ve engelli tuvaletinin yanı sıra bebek bakım masası, büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri, kablosuz internet, tv yayını, iklimlendirme sistemi,  15 adet bisiklet park yeri ve yolcuların can dostlarıyla birlikte seyahat edebilmeleri için birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesleri bulunuyor.


Yeni Feribotlar
İzmir Körfezinde hizmet veren toplam 5 yeni feribottan;  Hasan Tahsin, Ahmet Piriştina ve Kubilay 71 araç, 10 motorsiklet,  17 bisiklet, Fethi Sekin ve Uğur Mumcu feribotları ise 51 araç, 10 motorsiklet ve  12 bisiklet taşıma kapasitelerine sahip.

Engelli erişimine uygunluğu 3 Yıldız Kırmızı Bayrak ile tescillenen feribotlarımızda  sancak ve iskele taraflarında araç güvertesi ile yolcu güvertesi arasında erişimi sağlayan 2 adet engelli asansörü, araç güvertesinde fiziksel engelli vatandaşlarımızın araçları için özel park yerleri bulunuyor. Feribotlar, kapalı yolcu salonunda 2-5 yaş arası çocuklar için oyun alanı ile geniş camlar ile yolcularına panoramik bir körfez manzarası sunuyor.

Mevcut 5 feribota ek  kiralanan Mavi Ege ve Mavi Körfez Feribotları ile sabah ve akşam saatlerinde 15 dakikalık sefer periyodunda hizmet veriyor.

Körfezde Yeni İskeleler
İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde deniz ulaşım ağının genişletilmesi için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi ilk olarak 2015 yılında Foça İskelesi'ni hizmete aldı.  Ardından 2016 yılında Mordoğan.  2017 yılında Urla İskelesi hizmete alındı.
Güzelbahçe ve Karantina İskelelerinin 2018 yılında açılmasıyla birlikte bu iskelelere de seferler başladı.
İlerleyen dönemde iç körfezde yer alan iskelelere ek olarak Mavişehir ve Adliye İskelelerinin de hizmete alınmasıyla birlikte yeni seferler planlanıyor.

Uluslararası Seferler
Filoya katılan yüksek hızlı ve hafif yolcu gemilerinden İHSAN ALYANAK ile İzmir Alsancak Limanı’ndan Midilli’ye 2022 yılı yaz döneminde seferler başlatılmıştır.

Nostaljik Bergama Vapuru
1951 yılında Almanya’nın Bremen kentinde inşa edilen Bergama Vapuru, yapılan bakım-onarım çalışmalarının ardından yeniden körfeze döndü. Oturan ve ayakta olarak toplam 368 kişi ağırlama kapasiteli Bergama Vapuru, yemekli, yemeksiz özel kutlamalara, gezilere ve kurumsal şirket organizasyonlarına kiralama yöntemiyle ev sahipliği yapıyor.

KADİFEKALE Yüzer Platformu
Belediyemizin sahibi olduğu Eminönü Araba Vapuru, ekonomik ömrünü tamamlamasıyla birlikte seferlerden çekilmiş ancak hurdaya ayrılmak yerine konser, sinema gibi kültür-sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere yüzer platforma dönüştürülerek KADİFEKALE ismiyle kullanılmaya başlandı.

Seferler
İzmir Körfezi’nde deniz işletmeciliği 8 Mart 2000 tarihinden bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZDENİZ A.Ş. tarafından sürdürülüyor.

Gün içerisinde düzenlenen 230 dan fazla seferlerde ayda yaklaşık 1,4 milyon yolcu ve 110bin araç taşınıyor.

Bostanlı ve Üçkuyular İskeleleri arasında hizmet veren feribotlar sabah ve akşam yoğun saatlerde 15 dakikada bir, yoğunluğa bağlı olarak düzenlenen ek seferlerle hizmet vermeye devam ediyor.

Kent içi Ulaşımında Deniz
İzmir Körfezi’nde kentin kuzey aksındaki Foça - Karşıyaka ile körfezin güney kıyısı Mordoğan – Urla –  Güzelbahçe - Üçkuyular  - Göztepe  - Karantina - Konak – Pasaport – Alsancak (liman bölgesi) arasında vapur seferleri bulunmaktadır. 
Foça – Mordoğan – Urla’nın turistik ilçe oluşları nedeniyle bu iskeleler için güncel sefer tarifeleri kontrol edilmelidir.

Kent içi ulaşımda Bostanlı, Karşıyaka, Alsancak, Pasaport, Konak, Karantina, Göztepe ve Üçkuyular iskeleleri seferleri yoğun olarak yapılmaktadır.

Çarşamba, Cuma ve Cumartesi geceleri Alsancak-Karşıyaka İskeleleri arasında baykuş seferleri yapılmaktadır.

Üçkuyular ve Bostanlı İskelelerinde arabalı vapur seferleri bulunmaktadır.

Üçkuyular ve Bostanlı iskeleleri arasında karşılıklı sefer yapan araba vapurları ile şehir içi trafiğine girmeden iki kıyı arasında 25 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. 

Araba vapurunda araç geçiş ücretleri  izmirim kart, Mastercard-Visa özellikli temassız kredi, banka ve ön ödemeli kartların banka kartları yada peşin olarak gişelerde ödenir.
Bu iskeleler aynı zaman otobüsler için aktarma istasyonları olarak da hizmet vermektedir.
İskelerde gişeler mesai saatlerinde; dolum makinaları ise son sefer saatine dek hizmet vermektedir. 

Vapur tarifeleri ile ilgili bilgi, sefer iptalleri, iskeleler hakkında bilgiye internet sitemizden ulaşabilir, Körfez İçi Sefer Tarifesinde yapılabilecek değişikliklerden haberdar olmak için web sitesindeki adresindeki “Kayıt Olun Haberdar Olun” bölümünden kayıt olabilirsiniz.

Kayıp Eşya: 0850 360 0 350 Dahili:210
Telefon: 0232 330 50 71  - 0850 360 0 350
İletişim: iletisim@izdeniz.com.tr
Web: www.izdeniz.com.tr