Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

27
Ağustos

İzmir’den dünyaya 79. “merhaba”

TÜMÜ PAYLAŞ

Türkiye’nin uluslararası nitelikteki ilk fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı, 79. kez kapılarını açtı. Fuar’ın açılışını gerçekleştiren Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İzmir, tarihimizin ve kültürümüzün çok önemli bir parçası. Ülkemizin tarihi ve doğal güzellikleriyle, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlatan kent olmasıyla gurur duyduğumuz İzmir’de olmaktan mutluyum” dedi.
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 79 yıldır süren çok önemli bir gelenek olduğunu vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, “Fuar, daha cumhuriyet ilan edilmeden, Lozan Anlaşması imzalanmadan, ulusal kurtuluş savaşı veren yiğitlerin başlattığı bir fuardır ve 79 yıldır önemini koruyarak devam ediyor. Gelecekte de önemle üzerinde durulmaya devam edilmesi gerekiyor. Sanayiyi, kültürü ticareti, uluslararası ilişkileri burada göreceğiz, burada geliştireceğiz. Cumhuriyeti kuranlar ulusal kalkınmanın özünün ekonomiden geçtiğini, savaş meydanlarında kazanılan zaferlerin, ekonomik anlamda da kazanıldıkça Türkiye’nin bağımsızlığını tam anlamıyla kazanacağını biliyorlardı” diye konuştu.

Gaziantep’in 79. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın onur konuğu ili olmasının da önmeli olduğunu söyleyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Anadolu’da kendi öz gücüyle kalkınan, dünyaya meydan okuyan Gaziantep’in İzmir’le buluşması, İzmir Fuarı’nda olması hepimiz için çok büyük bir mutluluk” dedi.
Türkiye’nin kendi gücü ve kendi özgüveniyle kalkınması gerektiğini vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye kendi kalkınmasını, özgüvenle, kendi gücüyle, uluslararası ilişkilerinde işbirliğini, dostluğunu ve gücünü kullanarak gerçekleştirmek ve kendi özgüveniyle kendi kalkınmasını sağlamak durumundadır. İzmir Enternasyonal Fuarı bu anlamda çok önemli bir başlangıçtır. O başlangıcı büyüklerimiz bize armağan etti, biz de gelecek kuşaklara daha güçlü, daha gelişmiş bir fuarı armağan etmek zorundayız”.

79 yıldır süren gelenek
“Fuar’ın İzmir’in geleceği için aydınlık ufuklar açmasını diliyorum” diye konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Önemli bir gelenek hiç aksamadan 79 yıldır sürdürülüyor. 2. Dünya Savaşı devam ederken bile İzmir Enternasyonal Fuarı’nın, savaşan ülkelerin taraflarını, işadamlarını, sanayicilerini buluşturduğunu, dünya barışına katkı sağlayan bir mekan olduğunu 1943 yılında burada gösterdiğini unutmamamız gerekiyor” dedi. İEF’nin İzmir’in tanıtımında çok önemli bir rol oynadığını vurgulayan Bakan Nihat Ergün, İEF’nin  Türkiye’nin dışa açılan yüzü olduğunu söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın “İzmir İktisat Kongresi’ne kadar uzanan ve Cumhuriyet ile özdeşleşmiş bir İzmir klasiği” olduğunu vurguladı. Başkan Kocaoğlu, İzmir’in EXPO 2020 hedefine değindiği konuşmasında, “Fuarcılıkta geldiğimiz noktada, kendi ülkemizin kentlerini değil; Barcelona gibi, Milano gibi dünya kentlerini rakip görüyoruz. Gaziemir’de kuracağımız ve proje ihalesini tamamladığımız Yeni Fuar Alanı ise bu çalışmalarımızda elimizi daha da güçlendirecek. Oradaki inşaatları başlattıktan hemen sonra da, Kültürpark içindeki fuar hollerini yenileyerek 20 bin kişilik kongre ve sergi merkezine dönüştüreceğiz. Bütün bunların, İzmir’in EXPO 2020 hedefine giden yolunu aydınlatacağını düşünüyoruz” dedi.

“Yerelde kalkınma” hedefi
İzmir’in “yerelde kalkınma” hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hemşehrilerimizin büyük desteğiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugün yerelde kalkınma adına atılabilecek adımların pek çoğunu atmış, pek çok adımda da hedefe ulaşmıştır. 79 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nde, 30 Ağustos Pazartesi günü saat 15.00’te Cumaovası’ndan binip Halkapınar’da ineceğiz. Bu zorlu projede bizlere büyük destek veren Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım ile TCDD Genel Müdürü Sayın Süleyman Karaman ve mesai arkadaşlarına da huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Kısmetse Ekim sonunda da günde 550 bin yolcu taşıyacağımız hattın tamamını büyük bir törenle hizmete açacağız. Kent içi toplu ulaşımda İzmir’i geleceğe taşıyacak bir diğer proje olan Üçyol-Üçkuyular ve Bornova metro hatlarındaki yapım çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor. Tramvay projesi ve yeni körfez gemilerinin alımı için fizibilite raporlarımızı DPT’ye sunduk. Her ikisini de uygun koşullu dış krediyle yapmak istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak uygun koşullu dış kredi bulma konusunda zorlanacağımızı hiç sanmıyorum. Çünkü üç yıldır bizi yakından takip eden uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu, son çalışması sonrasında kredi notumuzu ‘AA pozitif’ olarak açıkladı. Yani belediyemizin kredibilitesi yükselmeye devam ediyor. Bu da bizim, bugüne kadar izlediğimiz mali politikaların ve yatırımların doğruluğunun teyidi anlamına geliyor. Bütün bunları yaparken; kentimiz ve kentlimizle ele ele vererek yerelde kalkınmayı düşünüyoruz. Güzel İzmir’e ve İzmir’in güzel insanlarına layık işler yapmaya çalışıyoruz”.

Onur Konuğu Gaziantep
İzmir Valisi Cahit Kıraç konuşmasında İzmir Enternasyonal Fuarı’nın  iletişim ve tanıtımı bir arada yaparak, ikili ilişkilerin gelişmesinde büyük rol oynayan önemli bir organizasyon olduğunu vurguladı. Vali Kıraç, İzmir’i yaşam kalitesi yüksek dünya kenti yapmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Fuar’ın Onur Konuğu İl’i olan Gaziantep’in Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İzmir’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Gaziantep’in onur konuğu yapılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Neredeyse Cumhuriyetimizle yaşıt olan İEF’de onur konuğu olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Gaziantep’in tarihine de değinen Dr. Asım Güzelbey, “Ulu Önder Atatürk Antep’in Bey nüfusuna kayıtlıdır. O dönem iki Gazi vardı. Birisi Gazi Antep, diğeri Gazi Mustafa Kemal Atatürk” diye konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Üyesi Ender Yorgancılar, konuşmasında Yeni Fuar Alanı’nın İzmir için önemine değinerek, “Dürüst, çalışkan, insana önem veren anlayışla projelerini gerçekleştirme çabasında olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız’a her zaman destek olduk. Yeni fuar alanının faaliyete geçmesi kentimize büyük katkılar sağlayacak” dedi.

Açılışta kimler vardı?
Açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Fas Krallığı Dış Ticaret Bakanı Abdellatif Maazouz, Gine Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mamadou Niare, Kamerun Sanayi, Madenler ve Teknolojik Kalkınma Bakanı Badel Ndinga Ndanga, Tanzanya Maliye ve Ekonomi Bakanı Mustafa Nkuro, Sri Lanka Sanayi ve Ticaret Bakanı Rishad Bathiudeen, Vietnam, Sırbistan, Tayland, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, Cibuti, Etiyopya, Fildişi Sahili, Gana, Irak, İspanya, Küba, Macaristan, Moğolistan, Moldova, Mozambik, Nijerya, Özbekistan, Senegal, Sırbistan, Tacikistan, Tayland, Tunus, Vietnam bakanlık temsilcileri, büyükelçi ve konsoloslar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç,  Onur Konuğu il Gaziantep Belediye Başkanı Asım Uğur Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, milletvekilleri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, üst düzey bürokratlar ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı.
Açılış Töreni 79. İzmir Enternasyonal Fuarı özel tanıtım klibi gösterimiyle renklenirken, Onur konuğu il Gaziantep’in halk dansları ekibinin gösterisi büyük ilgi gördü.  Törene katılanlar açılış töreninin ardından, Gaziantep’in standının açılışını gerçekleştirdi. 

79 yaşında ama “enerjik” bir fuar
Onur konuğu ilin Gaziantep, ana temasının “Enerji” olduğu 79. İzmir Enternasyonal Fuarı’na,  55 ülkeden 803’ü yerli 249’u yabancı olmak üzere 1052 firma katılıyor. 1.5 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen Fuar, 5 Eylül 2010 tarihinde kapanacak. Giriş ücretlerinin tam 2 TL, öğrenci 1 TL olarak belirlendiği Fuar kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın katkılarıyla İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde 2 – 3 - 4 Eylül 2010 tarihlerinde Uluslararası Enerji Türk Zirvesi gerçekleştirilecek. Zirvede, enerji sektöründe yaşanan değişimler, yenilenebilir enerji politikaları, şehirlerde enerji tüketimi ve enerji verimliliği, şehirlerin enerji kaynakları potansiyeli, atık, jeotermal, güneş enerjisi teknolojileri, rüzgar enerjisi teknolojileri ve yenilenebilir enerji yatırımlarının hayata geçirilmesinin önündeki engeller gibi güncel konu başlıkları tartışılacak. Ayrıca fuarda oluşturulan Enerji Özel Bölümü’nde 25 firma yer alacak.















 

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber