Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

05
Mart

ESHOT’tan örnek dönüşüm

TÜMÜ PAYLAŞ

Otobüslerin yıkanması sırasında kullanılan suyu devir-daim yoluyla arıtmaya bağlayan ESHOT Genel Müdürlüğü, günde 201 ton tasarruf sağlıyor. Buca Gediz, Çiğli ve İnciraltı’nda kullandığı sistemi 6 yeni tesisle geliştirmeye hazırlanan ESHOT, günlük su tasarrufu miktarını da 603 tona çıkaracak.

İzmir'de küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak yaşanabilecek su sıkıntısının önüne geçmek ve tüm yerleşim birimlerinde vatandaşların sağlıklı suya eşit olarak ulaşmasını sağlamak için önemli çalışmalar yürütülürken, mevcut kaynakları korunup atık suları değerlendiren sistemler öne çıkıyor. Bu çabanın en güzel örneklerinden biri de ESHOT Genel Müdürlüğü’nde yaşanıyor.
Her gün 2 bin civarında otobüsle sefer bapan ESHOT, bu araçların yıkanmaları sırasındaki su sarfiyatını azaltmak amacıyla Buca Gediz, Çiğli ve İnciraltı’nda kurduğu tesislerle günde 201 ton, ayda 6 bin ton, yılda ise 72 bin ton su tasarrufu sağlıyor. Şimdi ESHOT, bu 3 arıtma tesisine aynı sistemle çalışacak 6 adet yeni tesis daha eklemeye hazırlanıyor. Yeni tesislerin biri yine Buca Gediz’de, diğerleri ise Buca Adatepe, Mersinli, Karşıyaka Soğukkuyu, Torbalı ve Urla garajlarında olacak. 9 tesisin de devreye alınması ile birlikte su tasarrufu günde 603 ton, ayda 18 bin ton,  yılda 217 bin tona çıkacak.  6 tesis de bu yıl içinde devreye girecek.
ESHOT tarafından projelendirilen sistem, otobüslerin yıkanmasının ardından ortaya çıkan atık suların devir-daim yoluyla arıtmaya bağlanması esasına dayanıyor. Böylece doğal arıtmanın ardından dönüşüme tabi tutulan sular yeniden kullanılarak, fazla sarfiyatın önüne geçilmiş oluyor. Arıtmadan dönen su, belli oranda şebeke suyuyla karıştırılarak kullanıma veriliyor. Sistem sayesinde yüzde 75 oranında su tasarrufu sağlanıyor. Sefere çıkmadan önce her gün yıkanan otobüslerin her biri için kullanılan ortalama 280 litre su böylece 70 litreye kadar indiriyor. İZULAŞ’ın da Belkahve’de bir adet atık su önlem ve geri dönüşüm tesisi bulunuyor.

Öğrencilere de örnek oldu
Öte yandan “Oto Yıkamada Arıtma ile Su Tasarrufu” konulu projeleri için çalışma yapan İzmir Büyük Çiğli Özel Türk Koleji Robotik Takımı üyeleri,  ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Çiğli’deki atık su önlem ve geri dönüşüm tesisini ziyaret ederek bilgi aldı. Öğrenciler bu sistemin tüm belediyelere, özel ve şahsi şirketlere uygulatılması dileğinde bulundu.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber