Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

27° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

18
Eylül

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Gediz açıklaması

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan “Gediz’in en kirli noktaları Nif Çayı ve Kemalpaşa OSB’den sonraki bölümler” açıklamasının, İzmir’deki arıtma seferberliğine gölge düşürecek nitelikte olduğunu bildirdi.

2010 yılındaki Gediz Havzası Eylem Planı doğrultusunda, Gediz’deki arıtma tesislerinin 31 Aralık 2012’de tamamlanacağı ve 2012 yılı sonunda nehirde balık tutulacağına yönelik sözlerin üzerinden 9 ay gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin “Gediz Nehri’nde değişen bir şey yok’ açıklaması ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “İZSU Genel Müdürlüğümüz tarafından 2010 yılında yapımı tamamlanarak devreye giren Kemalpaşa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin tam kapasite çalışmadığı ve bu durumun Gediz’deki kirlilik seviyesini artıracağı yönündeki açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. 70 bin kişi kapasiteli arıtma tesisimiz çalışmakta olup günde 6 bin metreküp su arıtılmaktadır. Deşarj ettiğimiz atık su ‘Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’ standartlarındadır. Kemalpaşa OSB de arıtmasını yapmıştır. Diğer kentlerdeki ilgili tüm kurum ve kuruluşlar kendi sınırları ve yetkileri dahilinde bulunan yerleşimlerde gerekeni yaparsa,  yıllardır süren bu çevre kirliliğinin önüne geçilmiş olur” şeklinde konuştu.

“Biz üzerimize düşeni yaptık”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Gediz ve Küçük Menderes kaynaklı kirlilik sorununun çözümü konusunda üzerine düşen ne varsa fazlasıyla yerine getirdiğini belirten yetkililer,  “Özellikle yaptığımız arıtma tesisleriyle nehir havzalarındaki yerleşimlerin evsel atıklarının Gediz nehri aracılığıyla İzmir Körfezi’ne ve Küçük Menderes nehri aracılığıyla da Kuşadası Pamucak sahillerine taşınmasının önüne geçtik. Gediz Nehri’nin memba kısmında yer alan Menemen ve Kemalpaşa’ya yaklaşık 19 milyon liralık yatırımla arıtma tesislerini kurduk. Böylelikle Gediz Nehri’ne bir günde verilen yaklaşık 10 ton evsel atığın kirlilik yükünü ortadan kaldırmış olduk” açıklamasını yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün İzmir’e ilişkin açıklama yapmadan önce kendi görev bölgesi içindeki yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Türkiye arıtmasının dörtte biri İzmir’de
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, ilçe ve beldelere kurduğu biyolojik arıtma tesisleri ile Gediz, Nif ve Küçük Menderes havzalarını kirlilikten kurtardı. İzmir Yüksek Teknoloji, Urla, Ayrancılar –Yazıbaşı, Torbalı, Bayındır, Menemen, Seferihisar, Kemalpaşa, Aliağa, Doğanbey –Ürkmez arıtmaları işletime alındı. Özdere arıtma tesisi tamamlandı.

TÜİK’in son verilerine göre İzmir, Avrupa Birliği standartlarındaki arıtma sayısı ve arıtma kapasitesi bakımından yine Türkiye’nin lider kenti oldu. Türkiye’de ileri biyolojik arıtma sistemiyle arıtılan 1 milyar 31 milyon metreküp atık suyun yüzde 24.8’i, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma tesislerinde arıtılıyor.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber