Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

17° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

22
Aralık

Ekolojik pazarcılar dernek kurdu

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde Karşıyaka Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğinde açılan “Ekopazar İzmir”, kentte yeni bir derneğin kurulmasına da önderlik etti. Ekopazar İzmir’de tezgah açan pazarcılar ve üreticiler, çalışmalarını ve tanıtımlarını daha yaygın yapmak için bir araya gelerek “Ege Ekolojik Üretim ve Yaşam Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği” (Ege Ekoder)  adı altında yeni bir oluşuma gitti.

70 kişilik üyesiyle ilk tanıtım etkinliğini Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştiren Ege Ekoder, organik pazarda tüketiciye sunulan ürünleri de görücüye çıkardı. Gıda maddelerinden kozmetiğe kadar yaklaşık 200 civarında ürününün tanıtıldığı etkinliğe İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park, Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar, Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza Genel Müdürü Reha Pekerten, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Ahmet Yeşilli, Büyükşehir Belediyesi Tarım Şube Müdürlüğü yetkilileri, organik ürün kontrol sertifikasyon kuruluşları, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, üreticiler ve pazarcılar katıldı.

Türkiye’de ilk
Haziran ayında Bostanlı Pazar alanında hizmete açılan “Ekopazar İzmir”de satılan tüm ürünler, dört aşamalı kontrolden geçilerek tüketiciye sunuluyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından çok sıkı denetlenen ürünler, ilk olarak “henüz tarladayken” organik sertifikalandırma kuruluşları tarafından inceleniyor ve “organik ürün”  belgesi veriliyor. Ardından “organik ürün” belgesi olsa bile, tüm ürünler Ekopazar İzmir girişinde “karantina bölgesi”ne alınıyorlar ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) uzmanları tarafından kontrolleri yapılıyor. ETO uzmanlarının oluşturduğu komisyon, karantina bölgesinde ürünlerin öncelikle sertifikalarına bakıyor, bilgisayar sisteminde kontrol ediyor ve belgelerinde yer alan ağırlık, tür gibi özelliklerini karşılaştırıyor. Uzmanlar, kontroller sırasında ürünlerin görünüş, renk ve koku gibi özelliklerini de göz önünde bulundurduktan sonra, bütün şartları yerine getiren üreticilerin ürünleri pazardaki yerlerini alıyor. Denetimler sırasında belgesinde eksik ya da ürününde farklılık- fazlalık bulunan üreticilerin ürünleri ise hiçbir koşulda pazar alanına alınmıyor. Ayrıca belgeleri tam olsa bile incelemeler sırasında “organik olduğundan şüphe duyulan” ürünler pazara alınmıyor ve tahlil için laboratuvara gönderiliyor.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber