Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

20
Kasım

İzmirli gençler yaşlılarla “el ele” verecek,bu proje Türkiye’ye örnek olacak

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yine Türkiye’ye örnek olacak bir sosyal projeye daha imza atıyor. Gönüllü gençlerin evlerinde ziyaret edecekleri yaşlılarla konser, tiyatro ve yürüyüş gibi ortak etkinliklere katılacağı bu yeni projeyle kuşaklar arasındaki iletişim ve dayanışmanın güçlendirilmesi hedefleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal projelerle kentin her kesimindeki insana dokunmaya devam ediyor. Abla-Ağabey-Kardeş, Kardeş Aile ve Önder Aile projeleriyle sosyal-ekonomik farklılıkları yüzünden kent yaşamına katılımlarında dengesizlik bulunan hemşehrilerini kaynaştırmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de “Gençler-Yaşlılar El Ele” adlı yeni bir projeyi hayata geçiriyor.
Hem sayılar giderek artan “yalnız yaşlıların” psiko-sosyal rehabilitasyonuna destek olunması hem de sorumluluk bilinci geliştirilen gençlerin sosyal sorumluluk projelerinde yer almasını hedefleyen proje, kuşaklar arasındaki iletişim ve dayanışmanın güçlendirilmesine de önemli katkı sağlayacak. Gönüllü gençler, evlerinde ziyaret edecekleri yaşlılarla konser, tiyatro ve yürüyüş gibi ortak etkinliklerle de bir araya gelecek.

‘Gençler-Yaşlılar El Ele Projesi’ nedir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal İşler Şube Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘Gençler-Yaşlılar El Ele Projesi’ne, Eşrefpaşa Hastanesi’nin yanı sıra Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) da destek veriyor. Söz konusu proje kapsamında, ilk olarak kentin çeşitli bölgelerinde yalnız yaşayan yaşlılar tespit ediliyor.
Projede görev alacak ilk grup “gönüllü” gence, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görevli psikolog ve sosyologlar ile Eşrefpaşa Hastanesi’nden hemşireler tarafından ‘yaşlılık’, ‘yaşlılarla iletişim’, ‘yaşlılık hastalıkları’, ‘temel ilkyardım eğitimi’, ‘ev kazalarının önlenmesi’, ‘zaman geçirme ile ilgili temel öneriler’ ve ‘proje ile dikkat edilmesi gereken noktalar’ konularında kapsamlı eğitimler verildi. Eğitim programını bitiren gençlerin, uygun yaşlılara yönlendirileceği bildirildi.
Ev ziyaretlerine ikişer kişilik gruplar halinde gidecek olan gençler, haftada bir kez yaşlı ile bir araya gelecek. Projede yer alan üniversite öğrencilerinin, eşleştirildikleri yaşlılarla sosyal destek amaçlı zaman geçirmeleri sağlanacak. Genç ile yaşlı birlikte kitap okuyacak, bulmaca çözecek, hafıza geliştirici oyunlar oynayacak, sohbet edecek, sinemaya ve çarşıya gidecek, hafif ev işlerini yapacaklar.

Her genç, bağlantıda olduğu sivil toplum kuruluşuna ayda bir kez rapor verecek. Sivil toplum kuruluşu da her ay sonunda gerekli kontrolleri yaparak öğrenci listelerini, yaşlı ziyaret sayılarını, etkinlik ve eğitimleri katılım sayılarını içeren raporları Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edecek. Projede gönüllü olarak çalışacak üniversite öğrencilerinin ulaşımları da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.

Yaşlı ve genç sayısı
İzmir’de 2005 yılında 220 bin 264 kişi olarak saptanan 65 yaş ve üstü nüfusun, 2030 yılında 756 bin kişi civarında olacağı öngörülüyor. 2007 yılı nüfus verileri ise Türkiye’de 15-24 yaş aralığında yaklaşık 12 milyon gencin bulunduğunu gösterirken, 2008 adrese dayalı kayıt sistemine göre ise İzmir’de aynı yaş aralığında yaklaşık 569 bin genç bulunuyor.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber