Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

24° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

07
Mayıs

Bademler çiçek açtı

TÜMÜ PAYLAŞ

Bayındır’dan sonra Urla’nın Bademler köyü üreticilerine de el veren İzmir Büyükşehir Belediyesi,  toplam 1 milyon 50 bin adet çiçek alımı için Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile “Sözleşmeli Üretim” protokolü imzaladı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındırlı çiçek üreticisini dar boğazdan kurtaran “Sözleşmeli Üretim” modelinin yelpazesini genişleterek kesme çiçekçiliğiyle ünlü Urla Bademler Köyü üreticileriyle de 1 milyon 50 bin adet çiçek ve yer örtücü bitki alımını kapsayan protokol imzaladı.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever tarafından imzalanan protokol, köyde adeta bayram havası estirdi. Başkan Kocaoğlu’nu sıcak sevgi gösterileriyle karşılayan üreticiler ve köy sakinleri köy meydanını doldurdu.
 
Halkoyunu gösterileriyle başlayan törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  yıllarca tarımın geri plana itildiğini belirtip sanayiye öncelik verildiğini söyledi. Kocaoğlu, “Tabii ki sanayiye de önem verilecek ama hepsini dengeli bir şekilde götürmek gerekir. Tarım uzunca yıllar destek dışı bırakıldı. Teknoloji kullanılması teşvik edilmedi, çiftçi eğitilmedi ve geldik bu noktaya” dedi. Kendisinin de çiftçi bir ailenin çocuğu olarak Türkiye’de ekonomik kalkınmanın, tarım gözardı edilerek gerçekleştirilemeyeceğine  inandığını, bu nedenle de tarıma destek konusunda elinden geleni yapmaya çalıştığını kaydetti. Başkan Kocaoğlu, organik tarımın desteklenmesi, üreticilerin eğitimi, sulama, toprak tahlili, ilçe ve beldelerde yörenin birikimi ve insanların sahip olduğu mesleklere katkıda bulunarak ekonomik kalkınma için katkı sağladıklarını söyledi.
 
Borçlarını ödeyecekler 
Geçtiğimiz dönem, Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ndeki birtakım sıkıntılardan dolayı destek olamadıklarını belirten Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle tamamladı; “Görüyorum ki bu sıkıntılar aşılmış. Üreticilerimiz borçlarını yapılandırarak taahhütlerin altına girdiler. Biz de bu noktada devreye girdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Bayındırlı çiçek üreticilerine yaptığımız katkıyı, Bademler’e de yapacağız. Yeter ki bizim verdiğimiz desteklerle hem borçlarınızı ödeyin hem de işinizi geliştirin, çeşidi arttırıp kaliteyi yükseltin. Bu işi yaparsanız işte o zaman Bademler üç yıl sonra Türkiye’de çiçekçilik konusunda çok önemli bir yere gelir. 6-7 yıl sonra da aydın insanların yaşadığı bu köy, dünyaya örnek olacak hale gelir. Önünde hiçbir engel kalmaz ve bu sektörde dünyaya açılırız. Biz de elimizden gelen desteği vereceğiz. Bademliler azimleriyle Türkiye’de örnek bir köydür.”
 Urla Belediye Başkanı Selçuk Karosmanoğlu da yaptığı konuşmada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetlerden dolayı gururlandıklarını belirterek, “Başkanımız Aziz Kocaoğlu övünme meselesi yapmadan gece gündüz çalışarak çok yararlı ve güzel hizmetler veriyor. Tarım ve organik tarımın desteklenmesi için yapılan çalışmalar da en önemlileri arasında yer alıyor” dedi.
Urla Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sever ise, Türkiye’nin öncü  kooperetiflerinden biri olan kooperatiflerinin  sıkıntılı bir dönemin ardından yeniden ayağa kalkmaya çalıştığını söyledi. Sever, böyle bir dönemde  Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan desteğin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun bakış açısıyla  tarıma verilen destek tüm Türkiye’ye örnek olsun. Bu büyük birliktelik için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Protokol imza törenine  CHP İl Başkan Ekrem Bulgun, eski milletvekili  ve  İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Türkan Miçoğulları, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, meclis üyeleri ve  üreticiler ile köy sakinleri katıldı.
 
1 milyon 50 bin  adet bitki alınacak
“Sözleşmeli üretim modeli” ile üretim planlamasına olanak sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ürünü satın alma garantisiyle üreticiye büyük destek olurken, en büyük sıkıntılarından biri olan “stok çiçek birikmesi”ni önlüyor. 
Büyükşehir Belediyesi’nin Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile imzaladığı protokol kapsamında, ilk etapta 50 bin adet kadife, pervane ve sardunyadan oluşan yazlık çiçek alımı gerçekleştirilecek.  Önümüzdeki Ekim ayı ortasından itibaren ise kışlık çiçek alımına başlanacak. Bu kapsamda da 500 bin adet menekşe ile 500 bin adet yer örtücü bitki alımı gerçekleştirilerek İzmir’in yeşil alanları Bademler Köyü üreticilerinin çiçekleriyle süslenecek. 
Bayındır ile birlikte sözleşmeli üretim modeli uygulanan ikinci merkez olan Bademler Köyü Tarımsal Kooperatifi’nde toplam 232  üretici  ortak bulunuyor.

 

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber