Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

01
Ağustos

İZMİR’İN YENİ FİLİ GELDİ

TÜMÜ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi, İsrail’deki Hayvanat Bahçesi ile yapılan anlaşma sonucu Winner adı verilen erkek Asya fili ile 5 adetSiyah Makak” cinsi maymun, 8 adet halka kuyruklu “Lemur” maymunu ve 4 adet Afrika mahmuzlu kaplumbağayı İzmir’e getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sasalı’da kurduğu doğal yaşam parkında çeşitliliği artırmak için İsrail’e sipariş ettiği yeni hayvanlar kente geldi.
24 Temmuz’da İsrail’in Hayfa limanından yola çıkan gemiyle yaklaşık 2.5 gün süren bir yolculukla İzmir limanına gelen Sasalı’nın yeni sakinleri, konteynerlerle birlikte kendileri için yeni düzenlemeler yapılan İzmir Hayvanat Bahçesi’ne getirildiler.

İzmir Hayvanat Bahçesi Amiri Çağlayan İnanlı yönetimindeki ekip, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile “Ortak Hizmet Projesi” protokolü kapsamında İzmir’de bulunan Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nifüfer Aytuğ ve ekibiyle birlikte, Sasalı’nın yeni üyelerini İzmir Hayvanat Bahçesi’ndeki geçici yuvalarına yerleştirme çalışmalarını gerçekleştirdi.

Erkek Asya fili Winner, ilk önce kendisi için düzenleme yapılan fil barınağına konteyner ile bırakıldı. Daha sonra Winner, çevreyi tanıması ve alışması için bire süre beklendikten sonra demir bariyerlerle araları ayrılmış bir şekilde İzmir Hayvanat Bahçesi’nin dişi fili Begümcan’ın barınağına yerleştirildi.



Hayvanların yol boyunca ihtiyaçlarını karşılayan ve refakat eden fil bakıcısı Moshe Machnes de Winner’in yuvasına yerleştirme çalışmalarına katıldı. Winner ve Begümcan, yaklaşık bir haftalık adaptasyon süresinin ardından kendileri için toprak alan oluşturulan barınak önündeki bahçeye salınacak.
Sasalı’da kendileri için ayrılmış 15 dönümlük bir alanda toprak üzerinde ve habitatlarına uygun olarak hazırlanmış fil barınağında yaşayacak olan sevimli filler, geçici olarak hayvanat bahçesinde kendileri için hazırlanmış bu alanda yaşayacak.

Bahadır’ın ölümünün ardından yalnız kalan Begümcan’ın da yalnızlığı sona erecek.  
İsrail Ramat Gan’da bulunan Safari-Zooligical Center ile yapılan “Kardeş Bahçe” protokolü çerçevesinde sadece ulaşım ve gümrük masrafları karşılanarak bedelsiz olarak kente kazandırılan hayvanlardan 6 yaşındaki Asya fili Winner, Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği tarafından koruma altında olan hayvanlar grubunda yer alıyor.

MAYMUNLAR DA GELDİ

Öte yandan yeni gelen maymunlar için de İzmir Hayvanat Bahçesi’nde bir takım düzenlemeler yapıldı. Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda “Maymun Adası”nda toplu olarak yaşayacak maymunların birbirlerine zarar vermemesi için, hayvanat bahçesinde bulunan değişik cinslerdeki mevcut maymunlar kısırlaştırıldı. Kısırlaştırılan maymunlar bir barınakta toplanarak yeni gelenler için ayrı bir barınak oluşturuldu. Yeni gelen maymunlar da barınaklarına yerleştirildiler.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İzmir’e yeni getirilen hayvanların tümünün barınaklarına yerleştirildikleri ve genel sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

SASALI DÜNYA STANDARTLARINDA

Sonbahar aylarında açılması planlanan Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nın dünya standartlarında olduğunu söyleyen İzmir Hayvanat Bahçesi Amir Çağlayan İnanlı, “Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği (EAZA), özellikle bu tür alışverişlerde hayvanların yaşam alanlarını titizlikle inceliyor. İsrail’den yeni gelen filimiz Winner, 6 yaşında erkek bir Asya Fili. Asya filleri de Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği tarafından koruma altındaki hayvanlar arasında yer alıyor.
Yani Asya fillerinin soylarının devam etmesi ve koruma altında olması çok önemli.
Bizim Sasalı Doğal Yaşam Parkımız, hayvanların doğal yaşam alanlarına uygun, dünya standartlarında bir park.
Bu nedenle de Winner’in bize verilmesi kabul edildi. Doğal yaşam parkımızın açılışında da Avrupa Hayvanat Bahçesi Birliği temsilcileri bizimle olacak
” dedi. 

Yapılan düzenlemeler ile bugüne kadar alınan kızıl geyik, ceylanlar ile yeni gelen fil, maymun ve kaplumbağaların, Sasalı’ya taşınıncaya kadar İzmir Hayvanat Bahçesinde barındırılabileceğini belirten Çağlayan İnanlı, “Doğal yaşam parkımızdaki çeşitliliğin artması için anlaşmasını yaptığımız ikinci grup hayvanlarımız da var. Ama onları şu anda İzmir Hayvanat Bahçesi’nde barındıramayacağımız için Doğal Yaşam Parkımızın tamamlanan barınakları yerleşime hazır hale getirilence İzmir’e getireceğiz” dedi.  

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber