Aralık

ARABALI VAPURDA İZMİR FARKI

Deniz taşımacılığına büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, arabalı vapur taşımacılığında Türkiye’nin en ucuz tarifesini uyguluyor. 15 aydır zam yapılmayan Üçkuyular-Bostanlı seferlerinde mil başına 2.46 YTL alınıyor. Bu ücret diğer bölgelerde 7.3 YTL’ye kadar çıkıyor. Türkiye genelinde uygulanan arabalı vapur taşımacılığında en ucuz ücretler İzmir’de. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZDENİZ A.Ş. tarafından yapılan Bostanlı-Üçkuyular arabalı vapur taşımacılığında, Türkiye’nin “en ucuz” tarifesi uygulanıyor.

Ulaşımda kent insanının daha hızlı, daha konforlu taşınmasını prensip edinen ve bu amaçla yatırımlarında ulaşım konusunda ağırlık veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, arabalı vapurda 15 aydır aynı ücretten bilet kesiyor. Karayolu mesafesi 31 kilometreyi bulan Bostanlı- Üçkuyular arasında sefer yapan Esenköy, Eminönü ve Salacak adlı arabalı vapurları sayesinde, kent içi trafikte de büyük ölçüde rahatlama sağlanıyor.

İzmirliler’in aile bütçeleri içindeki ulaşım payını mümkün olduğunca düşük tutmayı prensip edinen İzmir Büyükşehir Belediyesi, arabalı vapur taşıma ücretlerine son olarak Eylül 2006’da zam yapmıştı. İZDENİZ A.Ş., arabalı vapur taşımacılığından mil başına 2.46.- YTL ücret alırken, araç içi yolcu ücreti almıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2003 yılında arabalı vapurla taşıdığı araç sayısı 486 bin 380 olurken, bu rakam 2005 yılında 525 bin 409’a, 2006 yılında ise 533 bin 169’a çıktı.

Türkiye genelinde uygulanan arabalı vapur ücret tarifesi şöyle:

HAT

MESAFE (MİL)