Haziran

Kimler geldi, kimler geçti?

Kimler geldi, kimler geçti?
"Sinematek" gösterimleriyle dünya sinemasının en önemli ve bol ödüllü örneklerini İzmirli sanatseverlerle buluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, "beyaz perdeye" olan ilgiyi yeniden artırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kez 2009 yılında, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nin çimleri üzerinde başlattığı Yeniden Sinematek gösterimleri on binlerce izleyiciye ulaştı. Her yıl zenginleşen programı ile her kesim ve yaş grubundan izleyici kitlesine ulaşmayı başaran Sinematek'te, pek çoğu sinema tarihine geçmiş 253 önemli film gösterildi. Yaz dönemindeki açık hava gösterimlerinin büyük ilgi görmesinden sonra, sonbahar dönemiyle birlikte İzmir Sanat'ta her ay farklı bir tema üzerinden filmler programlanarak gösterime sunan Büyükşehir Belediyesi, İzmirli sinemaseverleri usta yönetmen ve oyuncularla buluşturdu.

Sinema tarihinin başlangıcından günümüze geliş sürecinde ortaya çıkmış akımlardan örnekler, ülke sinemaları, diğer sanatların etkileşim içinde olduğu filmler ve tür filmleri gibi konu başlıkları altında yapılan gösterimler, giderek artan bir seyirci kitlesiyle karşılaştı. Sinematek gösterimleri sırasında, dünya festivallerinde ön plana çıkmış ödüllü filmlere de yer verildi.

Yaz gelince Açıkhava sineması
Yaz aylarında Tarihi Havagazı Fabrikası'nın bahçesinde gerçekleştirilen Sinematek film gösterimleri, nostaljik film keyfini 2015 yılından itibaren Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin açık alanına da taşıdı. Sonbahar döneminde Kültürpark'taki İzmir Sanat'ın dışında Seferihisar Kültür Merkezi'nde de düzenli olarak gösterimler gerçetleştirildi.

İzmir'de "Ustalar Geçidi"
Büyükşehir Belediyesi'nin "Yeniden Sinematek" gösterimleri adı altında İzmirli izleyicilerle buluşturduğu önemli filmlerden bazıları şunlar oldu:

• Oscar ve Cannes ödüllü “Breaking Away”
  • Cannes ödüllü “This Sporting Life”
  • Cannes Altın Palmiye ödüllü “La Dolce Vita – Tatlı Hayat”
  • İtalyan sinemasında en iyi kovboy filmi olarak yer alan “II Buono, II Brutto, II Cattivo –İyi, Kötü, Çirkin”,
  • En İyi Film dahil 7 dalda Oscar'a aday gösterilen film, “Pulp Fiction”
  • 4 Oscar ödülünün de sahibi, “Network”
  • BAFTA, Altın Küre ve Emmy ödüllü, Burjuvazinin “Gizli Çekiciliği (Le Charme discret de la bourgeoisie)”
  • Altın Palmiye’de ve BAFTA 10 dalda ödül alan , “The Conversation”
  • 7 ödüllü  “Blow Up”
  • David di Donatello Ödülleri, İtalyan Ulusal Sinema Yazarları Sendikası Avrupa Gümüş Kurdele Ödülü, 2011 İtalyan Ulusal Sinema Yazarları Sendikası Ödülü, “Habemus Papam”,