Fıstık çamlarının kurtuluş reçetesi

Fıstık çamlarının kurtuluş reçetesi
Kozak Yaylası'ndaki çam fıstığı üretimini bitme noktasına getiren ve yıllardır sebebi tespit edilemeyen hastalığın çözümü için İzmir Büyükşehir Belediyesi devreye giriyor. Başkan Aziz Kocaoğlu, bölgedeki köyleri ziyareti sırasında ellerindeki tek geçim kaynağını kaybetmek üzere olduklarını belirten üreticilerin yüreğine su serpti. Başkan Kocaoğlu, hem üniversite hem de Bergama Belediyesi ve üretici kooperatifiyle protokol yaparak hastalığa çözüm bulmak istediklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe gezileri kapsamında bu kez Bergama'nın Kozak Yaylası'ndaki köylere giderek bu bölgedeki vatandaşlarla buluştu. Başkan Aziz Kocaoğlu'na gezisi sırasında Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de eşlik etti. Sırasıyla Aşağıbey, Aşağıcuma, Yukarıbey, Yukarıcuma, Karaveliler, Kıranlı ve Çamavlu'yu ziyaret eden Başkan Kocaoğlu, gittiği her yerde çam fıstığı üreticisinin sorunlarıyla karşılaştı. Fıstık çamlarını etkileyen ve sebebi bilinmeyen bir hastalık nedeniyle bundan 10 yıl öncesine kadar 700-800 ton civarındaki yıllık fıstık rekoltesinin 50 tona kadar düştüğünü dile getiren üreticiler, ellerindeki tek geçim kaynağının yok olmak üzere olduğunu söyledi.

Üniversiteyle protokol yapılacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarımın kalkınmasının her zaman öncelikli hedefleri olduğunu belirterek, bu konuyu acil olarak ele alacaklarını ifade etti. Yapılacak bilimsel çalışmalarla hastalığın sebebinin ve mücadele yönteminin tespit edilmesiyle birlikte arazideki tüm çalışmalara destek olacaklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Belediyesi, büyük ihtimalle Ege Üniversitesi ve üretici kooperatifi arasında yapılacak protokolle gereken yardımları sağlayacağız" dedi. Bu çerçevede talep edilen hava kalitesi ölçüm cihazını da bölgeye göndereceklerini belirten Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
"Bu ülkede yıllarca tarım ve hayvancılık ihmal edildi. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın kalkınması için elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Bugün Tire'de süt üretimi varsa, Bayındır'da çiçekçilik varsa, Ödemiş'te fidancılık büyüdüyse, yurtdışına bile ihraç edecek seviyeye ulaştıysa bizim desteğimizle oldu."

Hiçbir işi yarım bırakmadım
Başkan Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'ne henüz 3 yıl önce bağlanan bölgedeki sorunların çözümü için çalıştıklarını, hizmete aldıkları Bergama bölge şantiyesiyle birlikte işlerin daha hızlı bir şekilde görüleceğini belirterek, "69 yaşındayım. Bugüne kadar hiçbir işi yarım bırakmadım. Hiçbir zaman da işi görünce arkamı dönüp gitmedim" diye konuştu

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise Bergama'nın İzmir'in en geniş kırsal alana sahip ilçesi olduğuna dikkat çekerek, "Başkanımızın işi hiç kolay değil. İzmir'de 590 köy var. Bunların 114'ü Bergama'da. Hepsine tek tek ulaşmaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin şantiyesi hizmete girdi. Yaz aylarından itibaren sonuçlarının görmeye başlayacağız. Büyükşehir Belediyesi Yerel Hizmet Birimi de çalışmalarını sürdürüyor. Sorunları en kısa sürede bitireceğiz" dedi.