Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

32° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

31
Ocak

İZMİR KANATLARIMIZIN ALTINDA

TÜMÜ PAYLAŞ

UYDU GÖRÜNTÜLERİ İLE KENTİN GELECEĞİ PLANLANIYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 50 kilometrelik belediye sınırlarını kapsayan bölgenin alınan uydu görüntülerinin; planlama, mühendislik, mimarlık, haritacılık, coğrafi bilgi sistemleri ve daha pek çok projeye altlık oluşturacağını söyledi. Alınan uydu görüntülerinin kentin izlenmesi ve gerekli planlamaların yapılmasında nasıl kullanılacağı konusunda bilgilendirme toplantısı düzenleyen Başkan KocaoğluUydu görüntüleri master plan çalışmasının altlığını oluşturacak, kaçak yapıların kontrol edilmesi, izlenmesi ve önlenmesini kolaylaştıracak” dedi. Kocaoğlu, uydu görüntülerinin, İzmir’in sağlıklı gelişmesinde çok önemli bir işlev göreceğini söyledi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, kentin sağlıklı bir şekilde yapılanmasında bu çalışmanın hayati bir önem taşıdığını vurgulayarak “Bu çalışma, 5216 sayılı yasa ile yeni bağlanan yerlerle beraber kent ölçeğinde master plan çalışmasının altlığını oluşturacak. Onun için de bir aciliyeti vardı. Çalışmayı, yeni kurduğumuz Kent Bilgi Sistemleri Müdürlüğümüz yürütüyor. Genişleyen sınırlarla birlikte artık zabıta gücüyle ve diğer çalışmalarla kaçak yapıların kontrol edilmesi izlenmesi ve bunların sağlıklı takibi çok zor. Onun için bu hava fotoğrafları altı ayda bir çekilerek önceki çekimlerle yapılacak kıyaslama sonucu yapılaşma takip edilecek. Böylece yeni inşa edilen yapılar belirlenecek ve kaçak olup olmadıkları denetlenebilecek” diye konuştu.

Hedeflerinin, Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde kalan alanlarda yapılaşmayı kontrol etmek olduğunu kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kaçak yapılaşmayı, henüz temel aşamasında iken önlemek önemli. Çünkü, bina yükselip insanlar içine yerleştikten sonra sosyal sorunlar ortaya çıkıyor. Ayrıca, planla gelişme gereği gerçekleştirilen yıkımlarla milli servet kaybı da oluyor. Bu nedenle gerçekleştirdiğimiz çalışma, çarpık kentleşmenin önüne geçebilmemiz bakımından çok önemli” dedi.

Çalışmanın yararları

İzmir Büyükşehir Belediyesi, her yıl altı aylık dönemlerle düzenli olarak alınacak olan uydu görüntüleri sayesinde, kenti izleme ve gerekli planlamaları zamanında yapma konusunda daha dinamik bir yapıya kavuşacak.

Uydu görüntüleri ile; İmar, planlama, çevre sağlığı, su havzaları, ulaşım planlamaları, afet hazırlıkları gibi pek çok konuda ilgili birimlerin kontrol, müdahale, strateji ve proje oluşturmalarında bu veriler kullanılacak ve İzmir geleceğe planlı bir şekilde hazırlanacak.

Bir önceki ile çakıştırılan görüntüler sayesinde kaçak yapılar belirlenebileceği için, İzmir’i uzaydan izlemenin en önemli yararlarından biri de yapılaşmanın kontrolüne ve denetimine olanak sağlaması.

Uydu görüntüleri hangi alanlarda kullanılacak ?

  • İmar planı çalışmalarında altlık olacak. Arazi kullanımlarındaki değişimin izlenmesinde ve 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planlarının yapımı ve yenilenmesinde yararlanılacak.
  • Afet ve acil müdahale durumunun öncesi ve sonrasında yapılacak planlama çalışmalarında daha hızlı ve doğru karar verilmesini sağlayacak.
  • Mevcut su havzalarının izlenerek denetim altında tutulması sağlanacak.
  • Havzadaki kentsel, sanayi ve tarımsal faaliyetler izlenecek, kaçak yapılar belirlenecek.
  • İzmir Su ve kanalizasyon İdaresi tarafından başlatılan çalışmalar bundan böyle Büyükşehir Belediyesinin uydu görüntülerinden elde edilen verilerle sağlanacak. Bu veriler, ayrıca dereler, içme suyu ve kanalizasyon yatırımları ile ilgili proje çalışmalarında altlık olarak kullanılacak.
  • Halihazır sayısal haritaların güncelleştirilmesinde önemli kaynak olacak; bu haritalarla yapılacak plan ve projeler daha sağlıklı yürütülecek.
  • Periyodik aralıklarla alınan görüntülerin çakıştırılması ile kaçak yapılaşmalar belirlenecek. Bu bilgiler kentteki sağlıksız yapılaşmanın önüne geçilmesi için yürütülecek çalışmalarda kullanılacak.
  • Ulaşım, trafik ve sinyalizasyon çalışmaları daha çağdaş yöntemle yürütülecek.
  • Coğrafi Adres Bilgi Sistemlerine altlık olan numarataj çalışmalarının daha etkin şekilde güncellenmesine yardımcı olacak.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber