Görmezden gelmeyelim

Görmezden gelmeyelim
Şizofreni hastalığı ve tedavisinin binlerce yıllık, ilgi çekici tarihine tanıklık  eden ‘Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni Sergisi’, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sergileniyor. Ziyaretçilerin şizofreni hastalarını anlayabilmelerini amaçlayan sergide ilk çağlardan günümüze ruhsal hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemler, üç boyutlu kutularda görsel, işitsel efektler ve canlandırmalarla ilgi çekici bir şekilde aktarılıyor.

İstanbul ve Ankara’nın ardından İzmir’de Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ziyaretçilerle buluşan ‘Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni Sergisi’ büyük ilgi görüyor. Türkiye’de bir ilk olan sergi, toplumun şizofreni hastalığına olan ilgisini artırarak konuya önyargılardan uzak, farklı bir açıdan bakmasını ve şizofreni hastalarını anlayabilmesini hedefliyor.
Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni sergisi, ziyaretçilerine sadece izleyici olacakları değil, zaman zaman farklı duyularıyla deneyimleyebilecekleri bir serüven vaat ediyor. Görsel, işitsel efektler kullanılan ve üç boyutlu kutu ile canlandırmalarla çekici hale gelen sergide en çok ilgiyi, bir şizofreni hastasının, hastalığın en yoğun döneminde neler hissettiğini deneyimlemeye imkan veren Empati Kabini ile bilimsel kanıtların bulunmadığı, hekimlerin ellerindeki tedavi yöntemlerinin kısıtlı olduğu dönemde, şizofreni hastalarının tedavi amacıyla nelere maruz kaldığını gösteren Dönen Yatak görüyor. Sergide ilk çağlardan günümüze ruhsal hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemler, toplumların konuya yaklaşımları, bilim insanları ve hekimlerin yüzlerce yıla yayılan uğraşıları, üç boyutlu kutularda görsel, işitsel efektlerin yanı sıra canlandırmaları ilgi çekici bir şekilde aktarılıyor.

20 Haziran’a kadar gezebilirsiniz
Şizofreni konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlayan sergi, Abdi İbrahim Otsuka’nın katkılarıyla hazırlandı. Serginin danışmanlığını Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Doç Dr. Haldun Soygür, küratörlüğünü ise Çağlar Gözüaçık üstleniyor. Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni sergisi, İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 20 Haziran’a kadar, Pazar günleri hariç 9:00-18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilinir.

Şizofreni nedir?

Şizofreni, genellikle yaşam boyu devam eden kronik, yeti yitimi ve işgücü kaybına yol açan ruhsal bir hastalıktır. Hastalık, beyindeki kimyasal maddelerin iletiminde bir bozukluk olması ve beyin yapısında bazı farklılıkların oluşması sonucu hayal görme, konuşma ve davranış bozukluğu görülmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu dengesizliğe neden olan etkenler ise tam olarak anlaşılamamıştır.
Türkiye’de yaklaşık 600.000 şizofreni hastası bulunuyor. Ailelerini ve yakın çevrelerini de dahil edince, söz konusu hastalığın milyonlarca insanı yakından ilgilendirdiği biliniyor. Günümüzde şizofreni tedavisinin hedefi, sadece semptomları kontrol altına almak değil, hastaları toplum içinde işlevselliğini sürdürebilen ve bağımsız yaşayabilen bireyler haline getirmek. Bu hedefe ulaşmada toplumun hassasiyeti, bilgisi ve desteği büyük önem taşıyor.