Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

24° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

12
Mayıs

Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk

TÜMÜ PAYLAŞ

Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk
Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk
Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk
Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk
Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk
Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk
Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk
Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı, Fuar İzmir’de başladı. "Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk" başlığıyla gerçekleşen Kurultay, her iki alanda da söz sahibi pek çok ismi bir araya getirdi. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, İzmir’in hukukun üstünlüğü ve özgürlüğe inancının tüm Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğini üstlendiği, İZFAŞ ve Türkiye Bilişim Derneği'nin işbirliği ile gerçekleştirilen 4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı  (UBHK) Fuar İzmir'de yapılıyor. Kurultayda, dijital oyunlardan güvenliğe, e-ticaretten sosyal medya kullanımına dek pek çok konuda karşılaşılan sorunlara ışık tutuluyor.

Fuar İzmir D Holü'nde 14 Mayıs’a kadar sürecek kurultayın açılış bölümüne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Dr. Sırrı Aydoğan, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Bilişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, çok sayıda hukukçu ve bilişim uzmanı katıldı.

“6 ayda bir buluşalım”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, kurultaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade ederek “İzmir öncü kent misyonunu bir kez daha göstererek böyle kapsamlı bir kurultayı 4. kez ağırlıyor. Yerel yönetimler olarak teknoloji sayesinde hemşerilerimize ulaşıyor ve hizmet veriyoruz. Bu yönden biz de bilişimi önemsiyoruz. Diğer yandan hukuka da her alanda ihtiyacımız var. Teknoloji çok hızlı gelişiyor, bu yüzden bu kurultayı 6 ayda bir tekrarlamalıyız” diye konuştu.

İzmir örnek kent
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, 21. Yüzyıl'ın bilişim çağı olmasının altını çizerek “Kişisel verilerin üçüncü kişilerle paylaşımı sanıldığından da büyük riskler doğurabilmektedir. Yıllarca çıkarılması için çaba sarf ettiğimiz kişisel verilerin korunması hakkındaki kanun eksikleriyle de olsa çıkmıştır. Fakat yeterli değildir ve biz bu yüzden buradayız” dedi. Tabak, bu organizasyonu burada yapmamızın neden, İzmir’in hukukun üstünlüğüne ve özgürlüğe inancının tüm Türkiye’ye örnek olmasıdır” diye konuştu.

"Önemli olan kanun koymak değil, uygulamak"
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise sorunların çözülmesi için öncelikle kurumların sağlıklı çalışması gerektiğini söyledi. Aksünger, “Önemli olan kanun koymak değil uygulamaktır. Kişisel verilerin korunması, kişilerin etnik köken, din, yaşam şekli ve cinsiyet tercihinin dışındaki verilerle sağlanmalıdır. Bir insanın inancı, mezhebi,  etnik kimliği, cinsel tercihi gibi bilgilerin saklanması yargıda dahi yasaktır. Bunun adı adam fişlemedir” diye konuştu.
İzmir’in, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli bilişim merkezlerinden biri olması gerektiğinin altını çizen İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan “Bu kurultay, bilişim sektörünün uygulamada yaşadığı boşlukları doldurabilecek bilgi ve deneyime sahip. Çok önemli sonuçlar edineceğimizi düşünüyorum. Bilişimin en önemli konularından biri olan internet ortamında işlenen suçlarla ilgili bilgi paylaşımının yapılması da kurultayımız için önemlidir” dedi. 

En hızlı ve en kaliteli
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir ise 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma açılan 4,5 G hizmetinin bilişim sektörünün itici gücü olduğunu vurgulayarak “Hizmetin yürürlüğe girdiği gece, 50 dakikada 1 milyon 147 bin kişi kullandı. Toplum en hızlı ve en kaliteli hizmeti istiyor. Bilişim kendini geliştirirken mevzuatın da bu değişime ayak uydurması gerekiyor. Bu kurultayın güncel gelişmelerin içindeki bilişim sektörüyle rekabet ve sorun çözme konularında uzman kişileri buluşturması açısından önemlidir” dedi.

Noterler bilişimle iç içe
Türkiye’de bulunan 1844 noterde yapılan işlemlerde bilişimden büyük fayda sağlandığını söyleyen Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uğurlu “Bilişim sayesinde köklü bir değişim projesi gerçekleştirdik. Geçmiş yıllarda vatandaşlarımız işlem yaptırmak için ayrı kamu kurumlarına başvurmak zorunda kalıyorlardı. Günümüzde kamu kurumlarıyla yaptığımız işbirlikleri sayesinde işlemler artık daha hızlı ve pratik olarak sonuçlanabiliyor. Ayrıca yapılan işlemlerin elektronik ortamda arşivlenmesiyle kişiler, geçmiş işlemlerine kolayca ulaşabilirken, yargı sistemi ve diğer kamu kurumlarına da büyük kolaylık sağlanıyor” diye konuştu.

1994’te hayatımıza giren mobil teknoloji kullanımının 2003’te yüzde 40, günümüzde ise yüzde 94 kullanım oranına ulaştığını belirten Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Kurul Üyesi Hidayet Yıldız ise “Hızlı teknolojik gelişmeler sayesinde 10 milyon civarında 4,5 G abonesine ulaştık. Bilişimi sadece iletişimde değil ekonomi, ticaret, bankacılık, medya gibi alanlarda da kullanıyoruz. Büyüyen bir sektör ile hukukun işbirliğini geçmiş tecrübeler ve yeni gelişmeler ışığında bu kurultayda irdeleyeceğiz” dedi.

İnternet satışlarına dikkat!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber ise şunları söyledi: “Rekabet karşısında mağdur olan kesim tüketiciler oluyor. 3 yıl önce 150 bin olan şikayet sayısı bugün 5,5 milyon. İnternet üzerinden alışveriş artık çok yaygın, tüketici bilinçli ancak en büyük sıkıntımız sosyal medya ve internet üzerinden yapılan satışlarda muhatap bulmakta zorlanmamız” diye konuştu.

Fuar İzmir’de her şey masaya yatırılacak
İlki 2010’da “Hukuk için Bilişim, Bilişim için Hukuk” sloganıyla düzenlenen UBHK, dördüncü kez yine İzmir’de toplandı. Girişlerin ücretsiz olduğu kurultay, bu yıl ilk kez Fuar İzmir’de organize ediliyor. 100’ün üzerinde panelistin güncel sorunları ele alacağı kurultayda, zengin içerikli panel, çalıştay, seminer ve bildiriler sunulacak. Kurultayı, bilişim ve hukuk alanından yaklaşık üç bin kişinin izlemesi bekleniyor.  Üç gün sürecek olan kurultay kapsamında gerek uluslararası alanda gerekse de Türkiye’de bilişim hukuku alanında karşılaşılan sorunlar üzerinde durulacak. Açılış oturumunun ardından kamuoyunun yakın ilgi göstereceği konularda 9 panel, 11 seminer, 5 çalıştay ve 11 akademik bildiri- tebliğ sunulacak.

Birbirinden ilginç konular tartışılacak
4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’nda “Bizde Garaj Yok mu?”;  “Bir Hacker’ın Hatıra Defteri”; “Siber Savaş Çağında Ulusal Siber Güvenlik”; “İnternet Ve Yeni Medya”; “Buluttan Yapay Zekaya Teknolojide Yeni Trendler ve Hukuk”; “Özgürlük Vardı da Biz mi Yasakladık?”; “Hızımız 4G, Altyapı Mevzuatımız Kaç G?”; “Lidya Sikke'sinden Bitcoine Giden Yol: Elektronik Paranın Dünü, Bugünü ve Yarını”; “Kişisel Verilerin Korunması” başlıkları altında paneller düzenlenecek. Çalıştaylarda, “Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve Bulut Teknolojisi”; “E-devlet Kapısında Belediye Hizmetleri”; “Yazılım Haksahipliği, Kullanıcıların Hakları ve 2. El Yazılımlar”; “İzmir Barosu Kurgusal Olay Çalışması”; “Siber Güvenilir Kullanıcı Eğitimi” konu başlıkları ele alınacak.

 “Bilişim Dünyası’nda Noterlik”; “Kayıtlı Elektronik Posta Ve Elektronik Tebligat”; “Dijital Oyunlar Ve Hukuk”; “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Ve Uygulama Sorunları”; “Nesnelerin İnterneti, 3D Yazıcılar Ve Telif Sorunları”; “Elektronik Ticaret Ve Ticari İletiler”; “Bilişim Alanında Bilirkişilik”; “Yönetim Bilişim Sistemleri Ve Sektörel Uygulamalar”; “Enerji Ve Yeşil Bilişim”; “Sosyal Medya Ve İtibarın Yönetilmesi”; “Dijital Reklamcılık Ve Hukuki Sorunlar” konularında seminerler yapılacak.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber