Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

32° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

23
Nisan

İzmir tasarımda dünyaya açılıyor

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir tasarımda dünyaya açılıyor
İzmir tasarımda dünyaya açılıyor
İzmir tasarımda dünyaya açılıyor
İzmir tasarımda dünyaya açılıyor
Uluslararası İç Mimarlar/İçmekan Tasarımcıları Federasyonu (IFI) Deklarasyonu’na imza atan Türkiye'nin ilk kenti İzmir oldu. Kent adına deklarasyonu imzalayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu girişimle birlikte sağlıklı bir kent oluşturmada evrensel değerlerin benimsenmesi adına önemli bir adım attıklarını söyledi. IFI Deklarasyonu'nu imzalayan 120 dünya şehri arasında Türkiye'den sadece İzmir yer alıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti Akdeniz’de saygın bir tasarım merkezi konumuna getirmek için yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Uluslararası İç Mimarlar Federasyonu (IFI) deklarasyonunu Türkiye'de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi imzaladı.  Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İç Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dilara Gür Narinç ve IFI Başkanı Sebastiano Renari de katıldı.

"Kentin kalkınması adına önem taşıyor"
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, imzalanan deklarasyonun kente ve insanlığa hizmet adına önemli bir adım olmasını dileyerek şöyle devam etti: "2008-2009 yıllarında başladığımız stratejik plan belirleme çalışmalarında İzmir'in bir inovasyon ve tasarım kenti olması hedefiyle yola çıktık. Önemli bilim insanlarımızın desteğiyle bu yolda yoğun bir çaba harcıyoruz. Akdeniz Akademisi bünyesinde birçok etkinlikler yapıyoruz. Bizim Türkiye'deki diğer kentlerden farkımız, adına 'yerelde kalkınma' dediğimiz bir stratejiyle kentin her sektörde kalkınmasını önümüze hedef olarak koymamız. 12 yıldır bunun için çalışıyoruz ve başardık da. Bu protokolün kentin kalkınması ve sağlıklı bir kent oluşturmada evrensel değerlerin benimsenmesi adına önemli bir adım olacağına inanıyorum."

89 ülkenin ortak eseri
Uluslararası İç Mimarlar Federasyonu Başkanı Sebastiano Renari ise yaptığı konuşmada İzmir için önemli bir gün yaşandığını belirterek şunları kaydetti: "Bu deklarasyonu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte imzalamaktan şeref duyuyorum. Bu deklarasyon, dünyanın dört bir yanından 89 ülkenin ortak eseridir. İç mimarlık mesleğinin uygulamada değer ve kriterlerini göstermektedir. Bu imzayla tasarım topluluğu yaşama etki edecek her türlü iyileştirmeyi kabul ettiğini beyan eder. Bu imza töreniyle birlikte daha sağlıklı bir geleceğe yönelik bir başlangıcı yaşıyoruz. Çünkü üretken ve devamlı bir gelişme için birlikte çalışmak çok önemli."

Deklarasyon metninin Türkçeye çevrilmesinde görev alan İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Osman Demirbaş, "Ülkemizde tasarım alanında önemli bir adım olduğunu düşündüğüm 'iç mekanlar deklarasyonunun' İzmir Büyükşehir Belediyesi ile IFF arasındaki centilmenlik sözleşmesinin imza aşamasına geldik. Bir İzmirli tasarımcı olarak bu deklarasyonun Türkiye'de ilk kez benim kentim tarafından imzalanmasını çok önemsiyorum" diye konuştu.

Türkçeye de çevrildi
IFI Deklarasyonu,  kentin kendi dinamikleri ve kültürel donanımı ile birlikte kimlik, kültür, sorumluluk, iş dünyası, ilinti, değer ve bilgi olmak üzere 7 temel kavram etrafında toplanıyor. Bu deklarasyona imza atan 120 kent arasında New York (ABD), Sydney (Avustralya), Buenos Aires (Arjantin), Nagoya (Japonya), Kobe (Japonya) Melbourne (Avustralya), Londra (İngiltere), Hong Kong (Çin), Montreal (Kanada), Gwangju (Çin), Lagos (Nijerya), Waterford (İrlanda), Taipei (Çin) ve Kuala Lumpur da (Malezya) yer alıyor.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber