Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

10
Şubat

Mülteciler için geldi

TÜMÜ PAYLAŞ

Mülteciler için geldi
Mülteciler için geldi
Mülteciler için geldi
Mülteciler için geldi
Mülteciler için geldi
Mülteciler için geldi
Mülteciler için geldi
Mülteciler için geldi
Mülteciler için geldi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret eden Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, kendi sınırlarına kadar dayanan mültecileri hatırlatarak, “Bu sorunu nasıl aşacağız?” diye sordu. Başkan Kocaoğlu, “Siz 60 bin mülteci için büyük problem yaşadığınızı söylüyorsunuz. Biz ülkemizde 2.5 milyon mülteciden bahsediyoruz. Bu sorunu gelişmiş ülkelerle hep birlikte çözmek zorundayız” dedi.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ve beraberinde bakanlık bürokratları ile işadamlarından oluşan bir heyet,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti.   Çek Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Etem Özsoy’un da eşlik ettiği ziyarette İzmir’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ve bu deniz kentini çok büyüleyici bulduklarını söyleyen Çek Bakan Lubomir Zaoralek, “İzmir’e, gerçekleştireceğimiz ‘Tam Adaptif Trafik Sistemi’ ile ilgili görüşmek ve ticari işbirliğimizi artırmak için geldik. Çek Cumhuriyeti ile Türkiye’nin uzun yıllara dayanan sıkı bağlarını ve dostluğunu daha da güçlendirmek istiyoruz” dedi.

Ziyaretlerinin ikinci bir nedeninin de mülteci konusunda görüş alışverişinde bulunmak olduğunu söyleyen Bakan Zaoralek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ocak ayından bu yana sınırlarımıza 60 bin mülteci geldi. Türkiye’nin mülteciler konusundaki yaptıklarını takdir ediyoruz. Çek Cumhuriyeti olarak biz de somut destek vermek istiyoruz. Çünkü ülke olarak AB ile Türkiye arasında mülteci konusundaki düzenlemenin, 3 milyar Euro’luk yardımın bir parçasında yer alıyoruz. Ancak biz Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak için 400 bin dolarlık daha yardım yapmayı öngördük. Bu parayı sahil güvenlik kontrolleri için mi yoksa mültecilere yönelik insani yardımları artırmak yönünde de mi kullanmak daha uygun olur? Bu konuda sizlerin görüşünü almak istiyoruz.”
Konuk Bakan’ın Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaretini, Çek Cumhuriyeti’nden gelen kalabalık bir gazeteci grubu da izledi.

Çözümü birlikte sağlayacağız
Konuk Bakan’ın mültecilerle ilgili sorularına yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’ye sadece Suriye’den değil; Afganistan, Irak ve Afrika ülkelerinden de mültecilerin geldiğini ve hedeflerinin Avrupa’ya gitmek olduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Her türlü tedbir alınabilir ama bir insan hayatı pahasına, ölümü göz önüne alarak yola çıkıyorsa, onu ancak ölüm durdurabilir. Dünya büyük bir çözümsüzlükle karşı karşıya. Ölümü göze alan insanın davranış sorununu çözmek zorundayız. Siz 60 bin mülteci sınırınıza geldiği için büyük problem yaşadığınızı söylediniz. Biz ülkemizde 2.5 milyon mülteciden bahsediyoruz. Halep’teki çatışmalardan dolayı bu sayı giderek artacak ve 3.5 milyon mülteci ile karşı karşıya kalacağız. Bu, pek çok ülkenin nüfusundan fazla.. Benim şahsi görüşüme göre bu sorun, baştan Suriye’de, BM aracılığıyla sınırda güvenli kamplar oluşturularak çözülmeliydi. Böyle olsaydı, Suriye’ye barış belki de daha erken gelecekti. Bu sorunu gelişmiş ülkelerle hep birlikte çözmek zorundayız” dedi.

Başarının formülü çok çalışmak
Başkan Kocaoğlu, mülteci sorununun yanı sıra Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek’in İzmir ile ilgili sorularına da yanıt verdi. Zaoralek’in “3 dönemdir belediye başkanı olduğunuz için çok ünlüsünüzdür”  sözünü de tebessümle karşılayan Başkan Kocaoğlu, “İzmir’i istediğimiz noktaya getirmek için gerçek hikayelerle, kendi projelerimizle çalışıyoruz ve onları hayata geçiriyoruz. Kentimizi adil davranarak, çok çalışarak büyüttüğümüz için hemşehrilerimiz takdir ediyor ve  böyle bir görev veriyor. Bizim formülümüz budur” şeklinde konuştu.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber