Şubat

Eşrefpaşa’nın süper santralcileri

Eşrefpaşa’nın süper santralcileri
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi'nin santralinde görev yapan iki görme engelli personel Ahmet Alkan ve Hasan Şatay, hafızalarında tuttukları binlerce telefon numarasıyla bilgisayarlara meydan okuyor. 17 yıldır aynı bölümde çalışan kıdemli santralci Ahmet Alkan, aynı zamanda 81 ilin telefon kodunu ezbere biliyor ve bir kez duyduğu insan sesini bir daha unutmuyor.

Dijital teknolojinin hayatımıza girmesi ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte artık insanlar en yakınlarının telefon numarasını bile ezberinde tutamaz hale geldi. Ancak bu duruma hala meydan okuyanlar da var. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi'nin santralinde telefonlara bakan iki görme engelli personel, Ahmet Alkan (41) ve Hasan Şatay (22), gözlerinin eksikliğini kulakları ve son derece güçlü hafızalarıyla telafi ediyor.

Her ikisi de binlerce telefon numarasını hafızasında tutabilen iki santralciden daha kıdemli olan Ahmet Alkan, 17 yıldır aynı birimde çalışıyor. Telefonda bir kez görüştüğü kişinin sesini bir daha unutmayan Ahmet Alkan, herhangi bir telefon numarasını sadece bir kez işitince  ezberleyebiliyor. Alkan, 81 ilin telefon kodlarını da ezbere biliyor.

Kendine Ahmet ağabeyini örnek alan genç santralci Hasan Şatay ise aynı zamanda iyi bir sporcu. Görme engelliler futbol milli takımının yıldız oyuncusu Hasan, öğrenim hayatına ise Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde devam ediyor.