Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

17° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

27
Aralık

Ambalajlar çöp değildir

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde pilot ilçelerde başlatılan ve geri dönüşebilir atıkların toplanmasını sağlayan uygulamaya ilişkin okullarda eğitim ve bilinçlendirme çalışması başlatıldı. Öğrencilere yönelik eğitimlerin ilki Konak Cemil Midilli İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirildi. ÇEVKO Vakfı Projeler Koordinatörü Cezmi Neyim, İzmir’de kişi başına günde 1.3 kilogram dolayında atık üretildiğini belirterek, “Geri dönüşümü olan çöplerin ayrı toplanması ile bunun yüzde 30’u doğaya atılmamış olacak. Çevre korunacak, Türkiye ekonomisi kazanacak, çöp toplama alanının da ömrü uzayacak” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Daire Başkanı Yıldız Sezgin ise “Ambalaj çöp değildir” diyerek tüm İzmirlileri projeye destek vermeye çağırdı.

Cemil Midilli İlköğretim Okulu’nda, geri dönüşebilir atıkların toplanması ile ilgili öğrencilere bilgi veren ÇEVKO Vakfı Projeler Koordinatörü Cezmi Neyim, öğrencilere, kağıt-cam-plastik ve teneke kutu gibi ambalajların evlerde ayrı poşetlerde biriktirilmesi ile çevrenin daha az kirleneceğini anlattı. Çöplerin düzensiz toplanması nedeniyle çevreye verilen zararları anlatan Neyim, “Yalnızca kağıt üretimi için ülkemizde her yıl 40 milyon ağaç kesiliyor. Eğer kağıt ambalajları ayrı toplayarak geri kazanımını sağlarsak, hem doğayı daha az tahrip etmiş oluruz hem de daha az ağaç kesilmesini sağlarız” dedi. Ambalajların çöp olmadığını vurgulayan Neyim, öğrencilere, yılbaşından itibaren okullara, geri dönüşebilir atıkların ayrı toplanması için çöp konteynerleri konacağını ve kağıt-cam gibi atıkları bunların içine atmalarını istedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Daire Başkanı Yıldız Sezgin ise, İzmir’de günde 2 bin 300 ton çöp toplandığını belirterek, şunları söyledi:
İlçe belediyeler ve ÇEVKO Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğümüz proje sayesinde yalnızca kentimizde yılda 144 bin ton geri dönüşebilir atığın doğaya atılmasının önüne geçmiş olacağız. Bu atıklar ekonomiye kazandırılmış olacak. Ama en önemlisi de çöp toplama maliyeti düşecek, çöp depolama alanlarımızın ömrü uzayacak.”

Ambalaj Atıkları Yönetmeliği’nin yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanacağını kaydeden Sezgin, “Biz,yönetmeliğin uygulanması başlamadan önce Karşıyaka, Bornova ve Konak’ta belirlediğimiz pilot bölgelerde atıkları ayrı toplamaya başladık. Yılbaşından itibaren de tüm kente yaygınlaştırılacak. İzmirliler şunu bilsinler ki geri dönüşebilir atıkların ayrı toplanması bir kampanya değil, yasal bir zorunluluk ve cezai yaptırımı da var. Tüm İzmirlileri bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Eğitim Çalışması Yapılacak Okullar

Karşıyaka Pilot Bölgesi:  Atakent Anadolu Lisesi, Süleyman Demirel Lisesi, Mavişehir İlköğretim Okulu, Atakent İlköğretim Okulu, Emlak Bankası İlköğretim Okulu.

Bornova Pilot Bölgesi: Hattaroğlu İlköğretim Okulu, Çamkıran İlköğretim Okulu, Ömer Özkan İlk. Öğrt. Ok., Nedret İlhan Kertenci İlköğretim Okulu, Merkez İlköğretim Okulu, Mustafa Kemal Lisesi.

Konak Pilot Bölgesi: Esentepe Öğretmenler ve Şeker Mevhibe İlköğretim Okulu, İnönü Lisesi, S. Tezcan İlköğretim Okulu, R. Özmenoğlu İlköğretim Okulu.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber